Törökország az Eurázsiai Unióhoz csatlakozik?
56100
post-template-default,single,single-post,postid-56100,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Törökország az Eurázsiai Unióhoz csatlakozik?

Törökország az Eurázsiai Unióhoz csatlakozik?

A Hürriyet török napilap szerint ugyan Törökország még nem adta be csatlakozási kérelmét az Eurázsiai Unióhoz, az alapító tagállamok vezetőivel már folyamatban vannak az előzetes tárgyalások a csatlakozás kérdéséről. Oroszország, Belorusszia és Kirgizisztán nagykövetei Ankarában megvitatták a török csatlakozás kérdését, majd egy közös sajtótájékoztatót tartottak, amin kinyilvánították, hogy az EAU üdvözli Törökország csatlakozási szándékát.

Hídfő.net.ru | Törökország EAU csatlakozás

Belorusszia törökországi nagykövete, Andrej Savinik szerint az EAU egyik első lépése a közös olaj- és gázpiac kialakítása. Törökország az úgynevezett “Török Áramlatról” kötött megállapodással a gyakorlatban már az eurázsiai integrációt kezdte meg.

Ankarában november végén összeült egy orosz-török kormányközi bizottság, ahol megállapodtak a Kék Áramlaton szállított földgázmennyiség sokszorosára növeléséről, valamint arról, hogy Törökország és Oroszország a kétoldalú kapcsolatokban átáll a nemzeti valuta használatára, vagyis megkezdik a dollár és euró kiszorítását. Az európai sajtó a dollárra és euróra vonatkozó részletek miatt hallgatott a történtekről, így hatalmas megdöbbenést okozott, amikor a megállapodást követően Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország kivonul a Déli Áramlat projektből, ehelyett Törökországon keresztül fognak Európába gázt szállítani.

Az Európai Unió hetekig nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel. A nyugati vezetők nem vették komolyan se az orosz államfő, se az energetikai miniszter, se a Gazprom vezérigazgató szavait a Déli Áramlat leállítására vonatkozóan. Ezzel egyidejűleg Törökországba küldték az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy meggyőzze a török államfőt arról, az új együttműködés helyett inkább fordítson hátat Moszkvának. Ez láthatóan nem sikerült, mivel Törökország megkezdte a gazdasági integrációt az Eurázsiai Gazdasági Unióba, az új energetikai együttműködések már a csatlakozási folyamat előszobáját jelentik.

Forrás: http://www.hidfo.net.ru/2015/01/23/torokorszag-csatlakozik-az-eurazsiai-uniohoz

Amennyiben fontosnak tartod oldalunk létét, és módodban áll, megköszönöm, ha támogatod munkámat havonta egy liter tej árának megfelelő, vagy tetszőleges összeggel. Erre az alábbi oldalon van lehetőséged: http://emberiseg.hu/emberiseg/featured-articles-2/ Köszönettel!

bg71
info@emberiseg.hu