Miért keres többet egy osztrák?
55996
post-template-default,single,single-post,postid-55996,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Miért keres többet egy osztrák?

Miért keres többet egy osztrák?

Nagyon sokszor találkozom blogokon és ismerőseim körében is azzal a kérdéssel, hogy ugyanazért a munkáért miért kap egy osztrák szobalány négyszer-ötször akkora fizetést, mint én? Csóró magyar.

Felvetéseik odáig fokozódnak, hogy biztosan a köcsög multik (Tesco, Auchan) viszik ki innen a pénzt, és nekünk nem hagynak semmit – más multit általában az emberek nem ismernek, pedig lehetne sorolni: Adidas, Nike, Coca-Cola, Audi és a főként Franchise rendszerekben működő többi multi, mint McDonalds, Burger King, KFC stb.

Érdekes, hogy a Coca-Colat az emberek isszák, mint állat, a mekis éttermek a méregdrága áraik ellenére tele vannak, a legtöbb emberen Adidas vagy Nike cipő van, nem beszélve a külföldi Samsung, Nokia, és személyes “kedvencem” a méregdrága ám semmit nem érő IPhone (sznob)telefonok…

Fura, hogy ezekkel az embereknek nincsen baja… mert ez jajj, de jó, hogy megvettem magamnak… De a Tesco és Auchan, na az köcsög, mert a király ezt mondja… és amit a király mond, az úgy van… na…

De hogy konkrétumokra is kitérjek, hiszen ezen az oldalon valós adatok nélkül nincsenek cikkek, hivatalos EUstat adatokkal mutatom be, ténylegesen miért keres többet egy osztrák ugyanazzal a munkával.

Előtte, természetesen meg kell ismerni a politika pártok ígéreteit = hazugságait (adatokkal fogom igazolni), mellyel kihasználták az emberek – gazdasági ismerethiányból fakadó – demagógia iránti végtelen érzékenységét.

 • Jobbik: Európai munkáért európai béreket! Ha kell törvénnyel, de az európai bérek 80%-ára fogják emelni a hazai béreket! Hűhha, ez ám az igazi ígéret.
 • Együtt-PM: csatlakozva a Jobbik ámításához, ők is beígértek valami egészen hasonlót.
 • Bajnai Gordon: Hát, ő (külön is kiemelve) már nem tudott mit hazudni, szinte egyenesen, hogy az európai bérek dupláját meg nem ígérte…
 • Királyunk nem ígért semmit, már arra se méltatja a népet, hogy valami programfélét összehozzon, neki mindenki ellenség. Egész ötéves programját röviden bemutatom. Ellenség: IMF, aztán a bankok, aztán Németország, aztán az egész magyar orbándemokráciát meg nem értő EU, aztán a közműcégek, aztán már az USA is, aztán láss csodát, most éppen a Tesco! (Ismerős a reklámokból?) És a hű királyfanok észre sem veszik, hogy csak addig skandálják, hogy valaki éppen ellenség, míg királyunk a királyi tévében skandálja egy fél évig, hogy éppen ki az ellenség! Az orbáni rendszer az állandó gyűlöletkeltésre épül: mindig utálni kell valakit, mert akkor orbán lehet a “megmentő”… és a magyaroknak mindez fel sem tűnik… A Tesco ellenség, de a győri Audi és a kecskeméti Mercedes, melyeknek már vagy 100 milliárdos állami támogatást nyújtott ezidáig összesen a magyar állam, na ők nem ellenség, most csak a Tesco! Mert egy időben mindig csak egy ellenség kell…

Ezt a cikket, túlzás nélkül, tekintsd a magyar gazdaság állapotát bemutató “bibliának”. Sehol nem fogod így egyben adatokkal átlátni, és megérteni, miért keres többet az osztrák, mint a magyar.

Tényleg a multik viszik ki a pénzt? Szándékosan nem adnak normális béreket? Lehet törvénnyel európai béreket “kierőszakolni”? Egyáltalán, kik azok a multik?

Megtudod.

Adatok forrása

Mitől függ egy államban a kifizethető bérek nagysága?

Önmagában gazdasági hülyeség, amiről az említett pártok beszéltek: a bérek nem értelmezhetők magukban az árszínvonal nélkül! Holnaptól megemeljük a béreket erőszakosan, akár törvénnyel, de az árak maradnának a mostani szinten? Mi ez? Mese? Hogy jönne ki a matek?

Magyarország: Vidék kontra Budapest

Mielőtt a tényleges válaszra térnénk, bemutatom egy mindenki által érthető analógia keretében, miért is hülyeség, amit a pártok állítanak ígéreteikben.

Példa

Van egy-egy kis közért Budapesten és vidéken. Mind a kettőben dolgozik egy-egy pénztáros. Pontosan ugyanazt a munkát végzik. Láss csodát, a budapesti pénztáros majd kétszer annyit keres, mint a vidéki. Hogy lehet?

Pofonegyszerű:

 • a budapesti közért havi forgalma 10 millió forint
 • a vidéki közért havi forgalma 1 millió forint

Hogyan kereshetne ugyanannyit a két pénztáros vidéken és Budapesten, miközben az üzletek, ahol dolgoznak, egymástól szignifikánsan eltérő forgalmat bonyolítanak?

Sehogy.

Nagyobb bevétel mellett az üzlet értelemszerűen magasabb fizetést tud adni! Valamint- bármily meglepő – a magasabb fizetés ellenére olcsóbb eladási árakat tud meghatározni, hiszen – csak egy példa -, ha a hűtőben egyetlen túrórudi van egész hónapban, akkor is ki kell fizetni a hűtő állandó rezsiköltségét, és akkor is, ha ezer túrórudi van benne, amit folyamatosan elad az üzlet. Mivel többet értékesít, a nagykereskedőtől olcsóbban is szerzi be az árut, ezáltal még olcsóbban tudja adni ugyanazt az árut, mint a vidéki üzlet! (Ezért ad különböző fizetést egy vidéki és pesti Tesco is.)

A KSH adatsorából kiderül, hogy az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2014. I-III. negyedévben:

 • Budapesten 300 539 forint
 • Szabolcs-SZ-B megyében 166 446 forint
 • országos átlagon pedig 234 037 forint

Milyen lenne a pártkampány, ha az említett pártok szlogenjét erről: Európai munkáért európai bért! -> erre írnánk át: Vidéki munkáért is budapesti bért! Láthatjuk, hogy a kampányszlogenek alapvető hazugságra épülnek.

Ugyanúgy hazudik ma minden parlamenti párt, ahogy az elmúlt 25 évben folyamatosan. És ez alól az új pártok: Együtt és Jobbik sem kivételek. Ez egy hazudozó ország. Olyan lakossággal, amely mindig pontosan ugyanazt a szisztémát nyeli be gondolkodás nélkül. (És ezért nem a politika a hibás.)

Ausztria

Megérkeztünk az analógiához, ami pl. Ausztria és Magyarország esetén is fennáll. Hogyan kerülhet egy cola Németországban 45 forintba? – mint írtam róla korábban adatokkal.

Pontosan azért tud egy osztrák vagy német bolt adott esetben magasabb bért fizetve is jobb árakkal dolgozni a magyarnál, amiért a budapesti bolt a vidéki társával szemben! Mert nagyobb a forgalma! Magasabb bevételből értelemszerűen magasabb bért lehet fizetni!

Magyarország

Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba. Hogyan lehet nagyobb a forgalma egy olyan országnak (Ausztria), melynek lakossága szinte pontosan ugyanannyi, mint Magyarországé? Hol a csel? Mert vidéken kevesebb ember él azonos területen, mint amennyi a fővárosban. De országosan Magyarországon és Ausztriában is ugyanannyi ember él. És azt nem feltételezzük, hogy egy osztrák négyszer annyi kalóriát megeszik, mint a magyar, csak hogy pörögjön az üzlet. És még ekkor sem lenne tiszta, miből van rá pénzük?

GDP

Hát erre ad választ nekünk a GDP! Azaz a bruttó hazai (össz)termék. Másként a megtermelt jövedelem.

A GDP-t egyszerűen úgy kell elképzelni, mint a bolt bevételét. Minél nagyobb a bolt (ország) bevétele, annál magasabb bért lehet fizetni! Tehát nem a munka mennyisége vagy minősége határozza meg a béreket! Hanem a munka által előállított termék!

Ezt mutatja meg az egy főre eső GDP! Ez azt mutatja, hogy egy dolgozó (lakos) mennyi terméket = jövedelmet állít elő.

Még! Még! Még mielőtt valaki kommentbe foglalná újra és újra (ahogy egyesek szokták), előre szólnék, hogy 2014-es adatok MÉG NINCSENEK! Majd valamikor 2015 április-május környékén vagy később.

Egy főre eső GDP Európában

Hoppá! Ausztria megtermelt jövedelme négyszer akkora, mint Magyarországé! Ez azt jelenti, hogy az osztrák ember munkája nem ugyanannyit ér, mint a magyaré! Ugyanis az osztrák ugyanannyi munkaidő alatt négyszer annyi terméket = jövedelmet állít elő, mint a magyar! Másként, mintha te és Gyurta Dani versenyt úsznátok: mind a ketten 10 percet úsztok, csakhogy Gyurta Dani ugyanannyi idő alatt négyszer-ötször annyi kilométert fog megtenni, mint te! Akkor milyen alapon követeled, hogy adják oda neked is Gyurta Dani olimpiai érmét, az neked is jár, mert te is 10 percet úsztál ugyanabban a hideg vízben, és ő is? Hahha, csakhogy ő jócskán lekörözött téged. Az ő munkájának eredménye nem annyit ért, mint a tied!

Az osztrák fizetés kb. négyszer-ötször akkora, mint a magyar. Észreveszed az összefüggést? A gazdaság nem jóslás… Az adatok összefüggnek! Mindig. (Igen, ezt a magyar gazdasági főiskolák nem tanítják, nem tanítanak összefüggéseket. Ahogy többször írtam már, adatok értelmetlen magoltatása: ez a magyar oktatási rendszer. Láthatod a gazdasági eredményét is.)

Nézd meg, hogy a görögök (Greece) az államcsőd ellenére is jóval felettünk vannak! Persze, hogy az átlagbér ott még ma is több! Mi lenne, ha Magyarország csődbe menne? Nem kell izgulni, ennél lejjebb? Mögöttünk összesen három állam van, melyből Szerbia nem unióstagállam! Hahhó, hátulról a harmadik legszarabb ország vagyunk! Bizony, Szlovákia is jóval előttünk van!

És még a “NAGY”magyarok akarják visszacsatolni Szlovákiát? Ébresztőőőőő! Magyarországtól kell elcsatolni mindenkit! Még Magyarországot is!

Épp a napokban indította új hajráját a fidesz a közpénzes öntömjénező reklámokat illetően, melyben képzeljük, hát már megint mindenkinél jobban teljesítünk! Lesöpörtük Európát, és ez a magyarok érdeme! – áj láv királyunk…

Nemzet bűne?

Sajnos, tetszik, nem tetszik, ki kell mondjam újra és újra, mit várunk olyan nemzettől, ettől a magyar társadalomtól, mely sorra hazugokat választ meg, csak a gyűlölködés élteti (amit a király ki is használ), és 24 év után is úgy juttat egy pártot kétharmaddal hatalomra, hogy annak még programja sincsen!

25 éve nincs párt, mely értene a gazdasághoz. Nincsen párt, mely akar érteni ahhoz, amit csinál, mert a nemzet úgyis újra és újra megválasztja… aztán természetesen a nemzet sír, hogy átverték. Jah, ugyanazzal a módszerrel újra és újra…

Nemzet bűne? Is. Hiába a józan szó, a többséget ugyanúgy nem érdeklik a tények, ahogy királyunkat. és sajnos a nemzet átlagos értelmi képessége sincs ott, hogy egyáltalán érdekelné a megoldás, és érdekelné, hogy ki ad józan válaszokat és megoldásokat.

Mert mennyivel könnyebb egy IMF-et, bankokat, Németországot, közműcégeket, EU-t, USA-t, Tascot utálni, mint kijózanodni, és tanulni és tanulni.

Egy főre eső GDP PPS-ben

A cikket még ki kell egészítenem. Ez ugyanis nem a teljes kép. Még mindig nem tudtuk meg, mitől lesz pl. Ausztriának négyszer akkora GDP-je, mint Magyarországnak? Hiszen ez a kulcs. Ha nő a GDP, akkor nő a jólét, ha csökken, akkor csökken. Az állam a GDP-t tartalmazó adókból képes fenntartani önmagát, a cégek pedig fizetést adni.

Láthatjuk, hogy a GDP euróban van kimutatva, azonban a forint gyengülésével értelemszerűen kevesebbet ér a magyar GDP euróba átszámolva. Valamint az sem mellékes, hogy minden államnak más és más az árszintje. Van ahol sokkal drágább minden, van ahol olcsóbb.

Ez pedig befolyásolja a jólétet. -> Hiába keres valaki többet, ha az árak magasabbak, már nem egyértelmű, hogy a magasabb béréből jobban él-e?

Erre találták ki az Unióban az egységes mutatót, ami a PPS, azaz vásárlóerő-egység avagy vásárlóerő-paritáson (Purchasing power parities (PPPs)) alapuló azonos valuta. Ez a pénznem a valóságban nem létezik, egy viszonyítási mutató. (Hasonlít a Big-Mac indexhez, azaz hány szendvicset tudtál venni az adott országban a fizetésedből.) Persze a PPS ennél sokkal pontosabb és bonyolultabb számítás révén jön ki. Összeállítanak egy fogyasztói kosarat, méghozzá a tényleges vásárlási szokások alapján, benne lesz minden, rezsi, kaja stb. és megvizsgálják, hogy az adott államban hány PPS (egységes valuta) kell ennek a kosárnak a megvásárláshoz.

Példával: ha Magyarországon 100 forint a bér, és 20 forint az a bizonyos kosár, akkor a béred 5 PPS-nek felel meg. Ha egy másik országban 80 forint a bér (azaz kisebb, mint a miénk), de az a bizonyos kosár 10 forint, akkor az ottani bér 8 PPS-nek felel meg, tehát ott többet ér a pénzed, jobban élsz.

Lettország és Románia került mögénk, nem sokkal. Na, ezen a grafikonon láthatod, hogy az egy főre jutó GDP mennyit ér az adott ország árszínvonalán. Durván mondva, azt lehet állítani, hogy a GDP-n mért mutató alapján egy átlag osztrák kétszer olyan jól él, mint a magyar.

A számok nyelvén ez azt jelenti, mintha te nettó 140 ezer forint helyett most Magyarországon a mostani magyar árakkal havi nettó 280 ezer forintot keresnél ugyanazzal a munkával! Nem hangzik rosszul, nem de? Kb. ezt látja egy átlag osztrák a havi fizetéséből.

Mutatok ennél pontosabb grafikont (pontosabb mutatóval) is. Ha mindenképpen eleged van a magyar helyzetből, akkor olyan országban érdemes letelepedni, amely ezen az ábrán felettünk van. (Hát ez nem nehéz.) Egy átlag amerikai két és félszer jobban él, mint egy magyar! Hoppácska. Mintha a mi árszintünkön havi nettó 350 ezer forintot keresne.

A múlt árnyékában – avagy hazug politikusok

Emlékszel még, hogy minden eddigi párt szerint mi teljesítünk a legjobban? Az mszp szerint csak úgy dübörög a gazdaság, királyunkról meg ne is szóljunk…

Bemutatom az egy főre jutó GDP adatokat 2005, 2010 és 2013-ra vonatkozóan egymás után. 2005-ben árasztotta el Gyurcsány az országot külföldi hitelekkel, mellyel a nyugdíjasok lekenyerezése volt a cél a következő választás megnyeréséhez. Még ekkor is a béka feneke alatt voltunk, de figyeld meg, hogy Szlovákia még alattunk volt! Aztán jött 2010 és hopp, lejjebb csúsztunk, Szlovákia pedig már felettünk! 2013, királyunk harmadik esztendeje, melyben az egész univerzumot leköröztük, és lám, már csak két uniós tagállam van mögöttünk.

 • 2005-ben hátulról a 9. helyen vagyunk.
 • 2010-re már Észtország és Szlovákia is megelőzött minket.
 • 2013-ra pedig Lengyelország, Litvánia és Lettország is megelőzött minket. Hátulról a 4. hely a mienk.

Hát ennyire baromira jól teljesítünk, mi magyarok.

A következő ábrán láthatod ugyanezt az adatot, csak PPS-ben, azaz az árakkal korrigáltan. (GDP jólét mutató)

 • 2005: hátulról a 9. helyen vagyunk.
 • 2010: Szlovákia megelőzött minket a jólét felé vezető úton.
 • 2013: Lengyelország és Észtország is megelőzött, Szlovákia pedig elhúzott mellettünk, mint a suhanó pannonpuma. Hátulról a 6. helyen vagyunk.

Ennyire baromira jól teljesítünk. Érdemes itt élni, nem? És elhinni a sok hazug politikai párt mondandóját.

Anyagi jólét mutatója (AIC, PPS)

Ez az a mutató, ami a legjobban kifejezi az országok között az anyagi jólétet. Az adatokat egymáshoz viszonyítva lehet értelmezni, és mindig az EU átlagához viszonyítanak, az lesz a 100%. A már bemutatott PPS egységben mutatják ki, hogy az adott országokban mennyit költ az egyén a tényleges fogyasztás (AIC = actual individual consuption) alapján.

Ha a GDP mutató nem győzött meg (bár kétlem), akkor ez a mutató neked szól. Nincs vita. Kiküszöböli az árfolyamokban és árakban lévő eltéréseket, és megmutatja, mennyit költhetsz. Ezzel végérvényesen be lehet fejezni azt a vitát, hogy akkor most Ausztriában sincs kolbászból a kerítés, vagy igen. Ha kimész, akkor jobban fogsz-e élni ugyanazzal a munkavégzéssel, amivel itt stb.

Ezen az ábrán több nem EU-tagot is megmutatok, csak a reális tisztánlátás érdekében, sárgával jelöltem őket.

anyagi_jolet(aic)_mutato_2013

Bizony, hátulról a negyedik legszegényebb állam vagyunk az Unióban. Ismerős ez a szám? Hát a GDP tekintetében is itt helyezkedünk el. A gazdasági mutatók összefüggnek.

Mi azért élünk rosszabbul, azért keresünk kevesebbet, mert alig termelünk valamit! Vidéki bolt, budapesti bolt. Nem az számít, mennyit dolgozol, az számít, mennyit termelsz! És ez a lényeg.

Azért hozzá kell tenni, nálunk jóval szegényebb államok is vannak, ahogy látható Albánia, Szerbia stb. (Nem uniós tagállamok.)

Hogyan termelhetnénk többet?

Elárulom a XXI. századi közgazdaságtan alapját, mely sem a politikának, sem a mai közgazdászoknak nem egyértelmű – tisztelet a kivételnek.

HAZAI GYÁRAK! HAZAI GYÁRAK! HAZAI GYÁRAK!

Hány gyárunk van? Boci csoki? Hm… külföldi… Tibi csoki? Hmmm… külföldi… és lehetne sorolni.

 • Hány hazai gyárat, üzemet épített orbánkirály az elmúlt 5 éve alatt? Hát több stadiont, az biztos. Egyet sem! Még a hazai buszgyárakat is tönkretették (kattints a linkre), és helyette Rába-Volvo akármicsodát hoztak létre milliárdokból… Hazai gyárak helyett 100 milliárdok mennek külföldi üzemek támogatására: Audi, Mercedesz, Volvo, Nokia stb.
 • Hányat épített az mszp az elmúlt 8 éve alatt? Hmm… hát egyet sem! Milliárdokat ők is adtak a külföldi cégeknek.

Nem véletlenül zuhanunk egyre lejjebb. Nem a tesco viszi ki a pénzt, vagyis ez így nem teljesen igaz. Ha bemész egy Tescoba, Lidl-be, a termékek zöme német és osztrák, a cukor és tej Szlovákiából jön, a gáz Oroszországból, a ruha és műszaki cikk Kínából, és mit gyártunk mi? A nagy semmit. (Idézőjelben.) A gyárak külföldiek, ahonnan az áruk származnak! A tescon keresztül megy ki a pénz, de azért, mert a benne lévő árukat külföldi tulajdonú üzemek állítják elő!

Upload!!!

Az egyik hozzászóló a facebookon feltett egy kérdést, amire aztán ő maga adta meg a választ. Amikor a gazdaságról írok, próbálok úgy írni, hogy az is megértse, aki soha nem tanulta. De így is akad olyan rész, amiről feltételezem, hogy mindenkinek egyértelmű, aztán kiderül, hogy mégsem.

A hozzászóló kérdése és egyben válasza:

“az osztrák ugyanannyi munkaidő alatt négyszer annyi terméket állít elő, mint a magyar!” Ez a rész nekem zavaros. Akkor Luxemburgban pedig a gyári munkások 9x annyi fogaskereket raknak össze 1 perc alatt mint itthon? Vagy úgy akarta fogalmazni hogy azért jön ki a 4es szorzó mert az osztrák gyárak kitelepült gyarmatai más országokban “csinálják meg a terméket” (mint a mercédesz nálunk ) és így már kijön a 4x es GDP és amit Zölei István mond az is igaz lesz hisz neki mint német munkaerőenk nem kell ténylegesen 4x annyit dolgoznia de még 1x annyit sem ,elég ha 1/4 annyit dolgozik mert a szorgos kis gyarmati hangyák már hungariba meg romániába ledolgozták helyette a 3,75x ös munkát. Vagy nem?

Igen! Erről van szó! A magyarok többet, sokkal többet dolgoznak, mint egy német vagy osztrák! De nem ez számít a végső jövedelem szempontjából! Mert a GDP-nk mégis kisebb, negyedannyi, hogy lehet? Hát ez a külföldi gyárak lényege.

Számokkal:

 1. A magyar ember a magyarországi külföldi üzemben (pl. kecskeméti Mercedes) csak legyártja a terméket gyártási áron. Legyen termékenként 30 forint. Ez lesz a magyar GDP = megtermelt jövedelem, megtermelt érték.
 2. A termék kimegy Németországba (vagy akárhova), ahol a gyár tulajdonosai vannak.
 3. Itt, Németországban már eladják, akár nekünk is a terméket (autót, akármit) eladási áron, ami 120 forint! Ez lesz a német GDP! Mekkora ez? A magyar négyszerese! Hiszen övé a gyár, ő adja el! Ez lesz a német megtermelt jövedelem.

A GDP-nél a megtermelt jövedelem a lényeg! Nem az autó a jövedelem, hanem az az összeg, amennyiért eladják! Annak az értéke. Sokan szerintem itt vesztek el. Termelés alatt fizikai termelést értettek csak, miközben a jövedelmet = pénzt is “termelik”. Ezt nem értik a legtöbben. A termék fizikai is és pénz is!

Érthetően a németnek már csak el kell adni, azaz kényelmesen üldögél a pultban, míg a magyar megszakad a 3 műszakban. De mégis a német “munkája” ér többet, mert ő termel nagyobb jövedelmet, azaz pénzt! A német ezzel 8 óra alatt többet termel, mint a magyar, de nem fizikailag, hanem pénzben! (Mint Gyurta Dani, aki ugyanannyi idő alatt többet úszik le.)

Remélem, így már érthető mindenkinek a GDP fogalma. -> Jövedelemtermelés!

A GDP a megtermelt jövedelmet jelenti, nem pedig azt, hogy mennyit dolgoztál érte fizikai értelemben! Ezért írtam fenn, hogy a német ember munkája négyszer annyit ér! Jövedelemben ér négyszer annyit, nem pedig gürcölésben!

Mi azért keresünk kevesebbet, mert nincsenek gyáraink, külföldi gyáraknak dolgozunk be! Mivel nincsenek gyáraink, piacunk sem lehet, hisz nincs mit eladni.

Az előbbi példa folytatása:

 1. A magyar ember a magyarországi külföldi üzemben (Mercedes gyár) legyártotta a terméket kimeneti 30 forintos gyártási áron. Ezzel járul hozzá a magyar GDP-hez. Hisz a magyar munkás ennyit termelt meg jövedelemben. Fontos, a Mercedes természetesen többet ér majd, de nem nekünk. Mi csak legyártottuk egy bizonyos összegen belül. A gyártási költség mindig töredéke a végső eladási árnak. Tehát a magyar melós 30 forintot állított elő.
 2. A német cég (Mercedes) eladta 120 forintos áron, ez lesz a német négyszeres GDP.
 3. Van egy magyar csokigyár, ami 5 forintért állít elő csokit, mert kis bért fizet
 4. Van egy német csokigyár Németországban, ami 9 forintért állítja elő a csokit saját országában, mert négyszeres fizetést ad
 5. ezzel nem tudna versenybe szállni, ezért a német állam támogatja (adószabályozással) a német csokigyárat az előbb látott 120 forintos GDP-ből, amit más vállalaton nyert
 6. ezáltal a német csokigyár már 4-5 forintért állítja elő a csokit
 7. Hello! Máris versenyképes a magyar csokigyárral!
 8. És a bevétel hova kerül? Hát vissza Németországba, ezáltal a körforgás újra indulhat.

Az egész Uniónak az a lényege a XXI. században a gyarmatot és gyarmatosítót illetően:

Ez volt leírva eddig.

A kommunizmusnak az volt a baja, hogy voltak ugyan hazai gyárak, ám nem volt VALÓS felvásárlói piac! A gyárak a semmire termeltek, hitelre, többsége selejt volt, bezúzták, de a hitelek kitartottak pár évtizeden át. A kommunista gondolkodás lényege a fizikai munka fontosságának hangsúlyozása. Miközben pénzt nem így lehet keresni. (Orbán mit hangsúlyoz? Munka, munka, munka, mely alatt fizikai munkát ért. Orbán a legnagyobb kommunista.) A magyar embereknek is ez a “hibája”, nem értik meg, hogy a pénz nem a fizikai munkával keletkezik! A fizikai munkát a gyarmatok végzik, a pénzt viszont a gyarmatosítók keresik meg jóval kevesebb munkával.

Az Uniót erre találták ki, hogy megtartsák és bővítsék a valós felvásárló piacot, illetve az olcsó összeszerelő üzemeket. Azaz az jár jól, akinél a gyárak, üzemek megmaradnak, és képes ehhez felvevő piacot is biztosítani. Akinél a gyárak vannak, az a gyarmatosító, azok dolgoztatnak “gyarmatba”.

A “gyarmat”, ahol a külföld a kulimunkát elvégezteti (aprópénzért), és ahova a saját termékeit beszállítja.

Aki a terméket aztán eladja, ő szintén a gyarmatosító, nála keletkezik a nagy GDP! Amit az ábrák is mutattak. Az ábrák ezért valósak. Ne fizikai munkát érts csak a megtermelt jövedelem alatt, hanem az értéket.

Na most a Tesco és többi csupán közvetítők! Ha az ábrába behelyezzük, akkor:

Ezt a táblázatot is azért készítettem, mert ebből látni lehet, ha kivesszük onnan, akkor is elárasztanák áruval a külföldi gyárak a felvevőpiacot, csak éppen másként. Akár a hazai CBA-ba vásárolnák be magukat, vagy fizetnének le embereket, de szimplán azonnal a felvásárló piacra is képesek értékesíteni. (Terméktől is függ.)

Ha most azonnal kirúgnánk a Tescot, akkor mi történne? Semmi. Nézd meg az előző ábrát, a rendszer működőképes a közvetítők nélkül is! Megtalálnák a másik utat a közvetítésre. Mivel a közvetítők sok munkahelyet biztosítanak, csak annyit érnénk el, mint Orbán, hogy a Tesco leépít, ezáltal munkahelyeket szüntet meg!

De nekünk továbbra sincsenek gyáraink! Mi nem tudunk mit eladni! A mi GDP-nk nem fog nőni, mert nincs mitől! Az olcsó külföldi összeszerelő üzem, azaz mi, csupán minimális GDP-t tudunk előállítani, mert nem mi értékesítünk, és nem a mienk a termék.

Sokan, amikor leírom, hogy semmit nem érünk el azzal, ha kirúgjuk a Tescot, azonnal azt írják, na, biztos a multik fizettek le. Én meg nézek, mint a moziban.. Nem azért írom, mert “lefizettek”, hanem azért, mert jelenleg mi veszítenénk vele. A hangsúly a jelenleg szón van.

Így működik globális szinten a gyarmatosítás.

Hogy most a Tesco most veszteséges, nem jelent semmit. Nem ezzel lopja ki a pénzt tőlünk. Sőt, igazából senki sem “lopja” ki. Nem termelődik meg az a jövedelem, hiszen nem engednek nekünk magas GDP-t, azaz gyárak megtartását! És újak építését. A külföldi cégek egész egyszerűen lefizetik a magyar politikát, úgy ahogy van, ezzel elérik, hogy a magyar politika eladja az országot a Nyugatnak.

A Tesco nem követ el jogsértést, a mérlege is megfelel a hatásos törvényeknek. Ha, mint állítja a fidesz – mert ellenség kell mindig -, hogy a Tesco csellel viszi ki nyereségét az anyavállalathoz, akkor ezt a jogszabályoknak megfelelően teszi! Ezt minden cég megteheti! Te is! Ha így lenne, akkor Orbánék törvényt módosítottak volna ennek megfelelően. Nem tették. A Tesco egyébként 10 milliárdos különadót fizet Magyarországon, melyet a fidesz most drasztikusan megemelt! Nem beszélve arról, hogy 20 ezer embernek ad munkát, akik után tetemes mennyiségű TB járulékot és egyéb munkaadói járulékot fizet az államkasszába.

Nem így viszi ki a nyereséget, ez zsebpénz lenne az egész rendszerhez képest.

Közvetítők szerepe

A Tesconak, és a többi közvetítőnek az a szerepe, hogy olcsón vásárolja meg a magyar termelőktől az árut, paprikát, paradicsomot stb. Ezáltal a magyar termelő tönkremegy. Nem lesz termelés = nem lesznek magyar gyárak, üzemek, termelők.

A közvetítő szerepe még, hogy veszteség árán is lenyomja az árakat, ezzel pedig a magyar kereskedőket teszi tönkre. Minél több területet megszerezni.

A közvetítő alap szerepe viszont a felvevőpiac biztosítása hosszú távon.

Amíg a közvetítő veszteséges, addig az adott külföldi állam (adószabályozással) kipótol(hat)ja a veszteséget az anyaországban, ha szükséges, illetve a közvetítő egyéb országokból származó nyereségével is képes fedezni az itteni veszteséget, amíg szükséges.

Mint a csokigyár példája volt. A magas GDP-ből képes oda csoportosítani a külföldi állam, ahova szükséges, annak érdekében, hogy minél több gyárat építhessen, illetve vehessen meg más országoktól, továbbá hogy a felvevőpiacot is megszerezze.

Suttyók öröklik a Földet

Biztosan ismerős. Az ősember idejében az kapta a legjobb falatokat, aki a legerősebb volt fizikailag. A XXI. században az kapja a legjobb falatokat, aki ott van fejben! Bizony, ma a kockáknak áll a világ!

Láthatod, mennyire ott kell lenni fejben, hogy egy osztrák, német, angol politikának és cégvezetőknek, hogy a végén ők jöjjenek ki nyertesen. Ehhez az egészhez félelmetesen jól elkészített adószabályozás szükséges, kiszámítható törvénykezéssel. Mindez megvan nálunk? Hát ez az.

.Láthatod, mennyire ott kell lenni fejben a német osztrák politikának és vállalkozásoknak is, hogy ők jöjjenek ki nyertesen!Ma aggyal lehet pénzt keresni, és nem fizikai erővel.

A magyarok

Az Unió célja a saját gyáraik, üzemeik megtartása, és további piacok szerzése. Ezért fontos az Uniónak pl. Ukrajna is, melyért harcot vív Oroszországgal. Ukrajnával ugyanis további piacokat = “gyarmatokat” szerez, melyet a hitelpénzrendszerrel lassanként be lehet indítani.

Ne essen félreértés, ez Ukrajnának is jó lesz egy szintig, mert ő is fejlődni fog! És ha okos, akkor utána is, lásd Szlovákia! De a magyarok hülyék!

A magyarok mindig is széthúzóak voltak! A magyar állam nem magyar gyárakat épít, hanem stadionokat, vagy éppen nyugdíjasokat kenyerez le, vagy éppen saját klánját gazdagítja, vagy külföldi gyárakat! Ugyanis elfogadják a zsebbe tuti lóvét!

Hát nem érdekes, hogy még a működő buszgyárakat is tönkretették, és a BKK úgy írta ki a tendereket, hogy azokon az összes hazai buszgyár elbukjon? És lehetne beszélni cukorgyárakról, most a termőföldekről stb.

Ezt sem úgy kell elképzelni, hogy jön Angela Merkel és lefizet itt mindenkit. A külföldi cégeknek is van igazgatója, befektetője, aki jól akar járni. Hát adja a zsebbe mellékest. Mert a magyar széthúzó és kapzsi.

Orbánnak nem célja a hazai termelés megvédése, hiszen akkor gyárakat építene! Nem épít! Az uniós támogatásokra hajt, melyet haveroknak kényelmesen ki lehet osztani…

Az Unió egyébként sok pénzt visszajuttat nekünk, hogy legyen pénzünk megvásárolni a külföldi termékeket. Ezzel biztosít felvásárló piacot! Ezzel biztosít majd Ukrajnának is vagy a többi új belépőnek. Ahogy írtam, a hitelpénzrendszerrel lassanként lehet pénzt pumpálni az új államokba – de azt is csak egy határig. De ettől önmagában még gyarmat maradunk! Az uniós támogatással is gyarmat maradunk!

Meg kell érteni, hogy a termékek eladásának van határa! Mindenki azon a körön akar osztozni, versenyezni! Mint a székleülős játék, van tíz szék, de 11 versenyző, kinek nem jut hely? Egy bizonyos határnál többet nem lehet eladni, mert nincs akkora felvevő piac! Ez egy verseny. A jobb győz! A buta veszít.

Magyarok butítása

Orbán király most vezeti be, hogy a gimnáziumok csak feleannyi tanulót vehessenek fel, illetve a főiskoláknál is évente drasztikusan emelte a minimum ponthatárokat, mely a fizetős helyekre vonatkozik! Nem államira… Mára a 400 pontos rendszerben a fizetős helyek minimuma is 280 pont! (Az mszp idejében 160 pont volt. ) Hát hülye ez az ember? Nem. Közveszélyes. Négyesnél jobb érettségi fog kelleni a fizetős helyekre is! Azért, hogy a magyarok ne tanulhassanak tovább! Az USA-ban 40% felett van a diplomások aránya, nézd meg az egyéni jólétet! Nálunk 18% körüli! És ez csökkenni fog.

Célja ugyanis a nép butítása a hatalom megtartása érdekében. Orbán már rég eladta az országot. Népbutítás a célja, hogy összeszerelő üzem legyünk, ezáltal helyet biztosít a külföldi üzemeknek!

Ha valaki diplomás, illetve tovább tanul, sokkal jobban tájékozódik és átlátja a dolgokat… Ha még gimnáziumba se mehet az illető, vajon mennyit fog adott esetben még az ennyire egyszerűen elmagyarázott cikkekből is megérteni?

Cél

Magyarország egy kis ország. Ezt kéne végre felfogni. Nekünk nem pattogni kell, hanem felcsippenteni a morzsát, amit a nagyok hagynak. Mikor az Unió Ukrajna felé megy, akkor nekünk is saját gyárakkal arra kell menni, és terjeszkedni.

Persze, lehet másfelé is, Kína vagy akár Oroszország felé, de ma nem ez történik! Oroszok építenek nálunk reaktort, ki jár jól? Kié a gyár? Az oroszok szállítanak hozzá mindent! Hát ők járnak jól, az ő GDP-jük emelkedik majd, mi pedig fizetjük nekik a kamatokat, miközben még őket támogattuk azzal, hogy a gyáraik termékét nálunk adhatják el. Ők is kiviszik innen a pénzt.

Paks2 termel valamit? Nem. (Jó, áramot, de ahhoz nem lesz valós felvásárló piaca, csak Magyarországon, ami kevés. Soha nem térül meg Paks2.) A jóléthez túl kell lépni az állam határait, ahogy Németország, Ausztria vagy UK stb., teszi! Ehhez kellenek a gyárak. Támogatni a hazai gyárakat, adókedvezménnyel, vissza nem fizetendő hitelekkel stb.

Ausztria is ezt teszi. Orbán évi 50-70 milliárdot költ stadionokra, ebből évi 2-5 gigavállalatot lehetne létrehozni természetesen gyártó üzemmel. Paks2 3000 milliárdjából hány hazai gyárat lehetett volna építeni?

Külkereskedelmi egyenleg

A forint rontásával megint ki jár jól? Hát gondolj bele, ez az exportnak kedvez, hiszen olcsón állítunk elő a rossz forintnak köszönhetően. Ez a pénzrontás nem ördögtől való. Ám akkor van értelme, ha vannak hazai gyárak, mert akkor olcsón termelünk külföldre, de a haszon itt marad! Ma is olcsón termelünk külföldre, csak éppen külföldnek!

Itt állítjuk elő a Mercedest, olcsón, a német vállalat kiviszi az autót, és már Németországban adja el hatalmas haszonnal! A pénz tetemes része nála marad! A német GDP nő!

Jelenleg persze munkát adnak a külföldi üzemek, éppen ezért – bármily meglepő – nem lehet őket kizavarni a fenébe, mert összeroppan a magyar gazdaság, munkahelyek tízezrei szűnnének meg azonnal! Először kell a gazdasági program, melyben meg van határozva, mikor hány gyár megépülését támogatja a magyar állam, hogyan segíti a külföldi piacok szerzését, márkák kialakítását stb.

Pontosan úgy, ahogy külföld teszi. Csak másolni kell. Felfogni, hogy kis ország vagyunk, ezért megyünk a nagyok után, de nem velük szemben, hanem mögöttük! Pont. Nincs ego, mert a magyar ne egózzon kis picsa ország lévén. Tudja, hol a helye, viszont azt harcolja ki magának.

Külkereskedelmi többlet

A külkereskedelmi mérleg lényege, hogy az exportból (kivitel) kivonjuk a behozatalt (import), ezzel megkapjuk, hogy többletünk vagy mínuszunk van. Mivel cél a piacok szerzése, többlet kell a fejlődéshez! A hazai piac sosem elég! (Többet kell kint eladni, mint amennyit onnan megveszünk.) Ezért kell bővíteni az EU-t is.

Kikerestem néhány állam egyenlegét velünk szemben, ide kattintva láthatod az EU adatbázist az általam kiválasztott adatokkal, és írhatsz még be, ha akarsz.

Ausztriával szemben többet hozunk be, mint amennyit oda kiviszünk! Nem fura, hogy ők árasztanak el áruval? Pedig nálunk olcsóbb a munkaerő. Ez az, amit korábban magyaráztam. Németországgal szemben többet viszünk ki, mint amennyit behozunk, ez az adat azonban csalóka! Csak azért viszünk ki többet, mert itt a sok autógyár, melyek termékeit kivisszük! Ez azonban az övéké! Nem minket gazdagít a kivitel, hanem őket! Hisz a gyár nem hazai!

És itt jön a lényeg, a kivitel szerinti többletnek hazai gyárakból kell származnia ahhoz, hogy az országban a jólét emelkedjen!

Kínába és Oroszországba alig viszünk ki valamit, de nagyon sokat hozunk be (földgáz, ruha, műszaki cikk). Paks2-vel még többet fogunk behozni. Nekünk jó? Nem. Szlovákiával közel azonos az egyenleg, de látható, hogy 2009-től Szlovákia erősített felénk. (Kattints a képre.)

Összességében Magyarország 2000 milliárd forinttal többet vitt ki 2013-ban, mint amennyit behozott. Terjeszkedünk? Fenét.

“A teljes export több mint tizedét adó közúti jármű folyó áron számított kivitele 30%-kal nőtt, s a forgalom 2982 milliárd forintot tett ki. Az árucsoporton belül az 1690 milliárd forint exportárbevétellel rendelkező személygépkocsik forgalma 516 milliárd forinttal növekedett, az 1017 milliárd forint értékben kivitt gépjárműalkatrészek és -tartozékoké 121 milliárd forinttal haladta meg az előző évi szintet. A személygépkocsik legfontosabb exportcélországa Németország volt, a forgalom értéke az egy évvel korábbi 345 milliárd forintos értékről 2013-ban 450 milliárd forintra nőtt.” – KSH Külkereskedelmi mérleg 2013

Látható, amit írtam, közel 1000 milliárddal több a gépjárműhöz kapcsolódó kivitel, mint a teljes magyarországi többlet! Azaz már itt mínuszban vagyunk a hazai áruk terén! És ebbe még nem számoltuk bele a többi kivitelt, melyek külföldi gyárak termékeiből adódnak. Ők árasztanak el minket, és nem mi őket.

Ezért zuhanunk a többi államhoz képest egyre lejjebb és lejjebb.

Összegzés

Jelenleg az összes parlamenti párt hazudozik össze-vissza. A jobbikban is szemmel láthatóan nincs egyetlen gazdasági szakember sem, különben soha nem mondanának olyan ökörséget, hogy törvénnyel kötelezik a külföldi cégeket arra, hogy emeljék a fizetést a nyugati szint 80%-ára. Ez egy baromság. Ha megemelnék, nekik nem maradna hasznuk, náluk csökkenne a jólét. Inkább kivonulnának, melyre az adott kormány a tüntetések folytán meghátrálna, és újra megtenné, amit a Nyugat “kér”.

Láthattad, hogy a fizetések arányban vannak a GDP-vel! Ehhez érteni kell. Nincs olyan, hogy megálmodom, hogy ennyivel emelem a fizetést, és akkor az annyi lesz. Pontosan akkora lesz a fizetés, amekkora az ország jövedelemtermelő képessége. Ha lesznek gyáraink, és felvevő piacaink, akkor jobban fogunk élni. Ha nem, akkor nem.

Mindenki döntse el, megéri-e neki ebbe az országba maradni. Ha valaki megy, mindenképpen a grafikon alapján válasszon új lakhelyet!

Látható, hogy Magyarország leszakad. És ebben nagy szerepe van a társadalomnak. Teljesen mindegy, ki miért szavaz úgy, ahogy. Teljesen mindegy, hogy tudhattál róla vagy sem. A magyar nép nem vesz tudomást a tényekről. A honlapot olvasók már egy szűk kör! Ne magadra értsd. Nagyon sok embernek az is kihívás, hogy egy százalékot kiszámoljon. Hogyan várjuk el tőle, hogy ezt megértse, és ez alapján normális emberekre szavazzon?

A magyarok többsége gyűlölködő, és extrém módon fogékony a gyűlöletkeltő kampányokra, lásd orbán hülyeségei. De a Jobbik is erősen a gyűlöletre épít sok mindent.

A magyarok többsége egoista, akkor sem ismeri el, hogy orbán egy hazug gazember, mikor az ember adatokkal mutatja be neki. És csak azért is orbánra szavaz legközelebb is.

Ezen az oldalon már van egy X-Program 2014, gazdasági program, melynek nagy részét a 4K! párt vette át a 2014-es választásokon és építette be saját programjába.

Az X-Programnak továbbfejlesztése lesz 2018-ra a MáGa PRO 2018 gazdasági program, mely az itt elmondottak mentén halad majd. (MáGa PRO = Magyar Álom Gazdasági Program) Nem tudom, eljut-e a választásokra, de az biztos, hogy erős alapot képez majd egy normális ország megteremtése érdekében.

Ezen az oldalon nem csak magyarázkodás van, hogy mi rossz. Ez az oldal bemutatja, hogyan kéne másként csinálni!

Az adószabályok változtatása önmagában sehova nem vezet! Mi a megoldás alapja? Mindenképpen kellenek hazai gyárak + hazai és külföldi felvásárló piac ahhoz, hogy a jobb lét felé elinduljunk! Ha már vannak gyáraink, utána lehet szépen lassan kiszorítani néhány multit. De nem előtte! Ha előtte löknénk ki őket, mi lenne? Munkanélküliség. Ha a gyárak után szorítjuk ki őket, akkor visszaszerezzük a piacainkat! Ezt követően lehet menni új piacok után. Meg kell érteni, ebben a világban két lehetőséged van: vagy gyarmat leszel vagy gyarmatosító! A gyarmatosítónak vannak saját gyárai, a gyarmatnak nincsenek! Ehhez persze kell egy társadalom is, amely ezt megérti. És nem a gyűlölködésben látja a mindennapok gondjainak megoldását.
Amennyiben fontosnak tartod oldalunk létét, és módodban áll, megköszönöm, ha támogatod munkámat havonta egy liter tej árának megfelelő, vagy tetszőleges összeggel. Erre az alábbi oldalon van lehetőséged: http://emberiseg.hu/emberiseg/featured-articles-2/ Köszönettel!
bg71
info@emberiseg.hu