Usa blokád Kuba ellen
59492
post-template-default,single,single-post,postid-59492,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Usa blokád Kuba ellen

Usa blokád Kuba ellen

Amerika blokáddal akadályozza a járvány leküzdését Kubában

Budapest, 2020. április 7. kedd (MSZF)

     Kuba maga is küzd a koronavírus járvánnyal, mégis orvosi segítséget nyújt másoknak, köztük a legnagyobb áldozatot hozó Olaszországnak, az Egyesült Államok kormánya viszont blokáddal akadályozza a legalapvetőbb orvosi felszerelések, egészségügyi segédanyagok eljuttatását a szigetországba – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) Kuba magyarországi nagykövetének megkeresése alapján.

    A blokád alapvető akadály a járvány leküzdéséhez szükséges felszerelések és nyersanyagok megszerzésében, és akadályozza a nemzetközi segítségnyújtást és segítség fogadást – írta az MSZF-hez küldött üzenetében Alice Corredera Morales nagykövet.

    Noha Kubában 363 fertőzött személyt tartanak nyilván, közülük 18-at kórházban kezelnek, és a járvány kilenc életet követelt eddig, az amerikai kormány még csak részlegesen sem oldotta föl embargóját, hogy Kuba amerikai orvosi berendezéseket és egészségügyi szolgáltatásokat vásárolhasson. A harmadik országokra kirótt embargós bírságok és szankciók miatt Kuba azoktól az országoktól sem tudja pótolni a hiányt, amelyek amerikai alkatrészeket és technológiát használnak a berendezések és eszközök előállítására.  Az adományok nehezen érkeznek meg Kubába, tekintettel a hajókkal, a hajózási társaságokkal és a légitársaságokkal szemben bevezetett embargós korlátozásokra.  Minthogy Kuba nem használhatja a dollárt, sem az USA pénzügyi rendszerét a nemzetközi tranzakcióiban, a más valuták használatából származó banki szolgáltatások költségei miatt drágábban tudja beszerezni az élelmiszert, mint ahogyan minden más importcikket is. A Kubát is érintő hajóknak tilos kikötniük az Egyesült Államokban, így Kuba minden nemzetközi kereskedelmi művelete logisztikai felárral szembesül, sőt, jó néhány lehetetlenné is válik, mivel a tilalom szigorú feltételeket ír elő a hajózási társaságok számára, amelyeket Kubának be kell tartania. 2019 óta üzemanyaghiányt idéznek elő az Egyesült Államok intézkedései a Kubába üzemanyagot szállító hajózási társaságokkal, hajótulajdonosokkal és biztosítókkal szemben, ez pedig a kubai egészségügyi rendszer működését és gyors reagálási képességét is visszaveti – tájékoztatta emberjogi együttműködési fórumunkat a kubai nagykövet asszony.

    A Magyar Szociális Fórum egyetért Alice Corredera Morales nagykövettel abban, hogy „Ez egy embertelen és kegyetlen politika, amely politikailag fenntarthatatlan. El kell érnünk, hogy véget vessenek neki!. Szolidaritásunkról biztosítjuk a kubai népet és kormányát. Elismerésünket fejezzük ki a kubai orvosoknak, szakembereknek, akik életük kockáztatásával segítenek a legnagyobb bajba jutott Olaszországnak. Döbbenten tapasztaljuk a humanizmus alapvető normáit semmibe vevő „jótett helyében rosszat várj”- politika amerikai részről történő büszke felvállalását. Az egészség alárendelését hatalmi céloknak. Nemcsak szűklátókörűnek tartjuk ezt a politikát, hanem károsnak Amerikára nézve is. Hiszen a járvány feltartóztatása közös érdek. Az emberiség közös ügye – szögezte le az MSZF.+++ 

 Kiadta: MSZF SZK

www.msazfszk.hu

bg71
info@emberiseg.hu