Halhatatlan test?
58687
post-template-default,single,single-post,postid-58687,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Halhatatlan test?

Halhatatlan test?

Felfedeztek egy mestergént, amely az egész testet képes újjáépíteni – az emberben is ott van…

Számos állatfaj képes újjáépíteni önmagát egy mestergén segítségével. A medúza például biológiailag hallhatatlan. Az ember vajon miért nem képes erre?

A Harvard Egyetem kutatóinak legújabb felfedezése, hogy létezik egy mestergén, amely az egész testet képes újjáépíteni. Kiderült, hogy az emberi testben is ott van, írja ScieneDaily.

Az állatvilág csodái

Mindegyik élőlény vissza tudja növeszteni teste kisebb-nagyobb részeit, de a regenerálódási toplistát egyértelműen egy mexikói szalamandra, az axototl vezeti.

Az ember és az emlősök többsége csupán a bőrüket és csontjaikat tudják helyreállítani, ha megsérül a testük. Néhány állatfaj azonban elvesztett testrészeket is ki tud növeszteni, vagy akár az egész testüket újjáépítik.

A mexikói axolotl szalamandra képes a lábait teljesen újranöveszteni, kijavítja gerincsérülését, sőt még hiányzó agydarabkákat is pótolhat.

A gyíkok és gekkók pedig veszélyhelyzetben figyelemelvonási trükként ledobják a farokrészt, majd később visszanövesztik.

A medúza és a biológiai hallhatatlanság

Néhány állatfaj azonban még ennél is többre képes. A planáris férgek, a medúzák és a tengeri kökörcsin, ha kettévágják őket, újjáépítik a testük másik felét.

A Turritopsis nutricula pedig egy olyan apró medúzafaj, amely képes „visszafiatalodni”. Az életciklusa végén visszaalakul a kezdeti polipformájábaahonnan újrakezdi az életét. Ezért nevezik biológiailag hallhatatlannak. Életüknek csak az vet véget, hogy ragadozók áldozataivá válnak.

Egy mestergén irányítja a test megújulását

Harvard kutatói, dr. Mansi Srivastava evolúciós biológus professzor vezetésével felfedezték azokat a DNS-kapcsolókat, amelyek testük megújítására képes állatfajoknál a regenerációs folyamatot irányító géneket szabályozzák.

Párducférgek vizsgálata során felfedezték, hogy egy úgy nevezett EGR mestergén irányítja a test megújulását.

Ahhoz azonban, hogy beinduljon a test újraépítésebe kell kapcsolni az EGR mestergént, amely ezt követően egy sor olyan gént aktivizál, melyek a test megújulásához szükségesek.

A test regenerációja során megváltozik sejtekben a DNS, hogy olyan új területek aktivizálódását tegye lehetővé, melyeket a gének ki- be tudnak kapcsolni.

A kutatók a DNS-ben 1800 olyan régiót azonosítottak be, melyek megváltoznak a regeneráció során. „Az EGR mestergén bekapcsolása azonban kulcsfontosságú, enélkül semmi nem történik” – mondta Srivastava professzor.

Miért nem működik az emberben…?

„A kutatás során kiderült, hogy ez EGR mestergén és a többi test megújuláshoz szükséges összes gén megtalálható más fajokban és az emberben is” – mondta dr. Gehrke tanulmány társszerzője.

Sőt! Az emberi sejtek, amikor stressznek vannak kitéve (mechanikusan sérülnek, vagy toxinokkal érintkeznek), akkor nemcsak bekapcsolni képesek az EGR mestergént, hanem ilyen gének létrehozása is elkezdődik.

„A kérdés az, ha az emberi sejtekben is ott van ez a mestergén, és a szervezetünk be is tudja kapcsolni. Sőt még a mestergén létrehozása is beindul a szervezetben, amikor megsérülnek a sejtjeink, akkor miért nem tudjuk újjáépíteni a testünket?” – tette fel a kérdést Srivastava professzor.

„Sokan tehetik fel a kérdést, ha egy gekko meg tudja csinálni akkor az ember miért nem?”

„A válasz azonban nem ilyen egyszerű. Valóban kiderült, hogy az emberi testben is ott vannak ugyanazok a gének, melyek a teljes megújuláshoz szükségesek. Az EGR azonban egy olyan központi hálózati kapcsoló, amely másképp lehet huzalozva, vagy másképp kapcsolódnak ezek a gének egymáshoz a párducféreg, vagy gekko sejtjein belül, mint az emberi sejtekben.”

„A jövőben szeretnénk felfedezni, hogy pontosan hogyan működik a testrészek kinövesztésére képes fajokban az EGR mestergén, hogy alkalmazni tudjuk a gyógyítás során más állatoknál és az embernél is, amely jelenleg csak korlátozott regenerációra képes – tette hozzá a profeszor.

Forrás: Fazakas Virág – Interpress magazin

bg71
info@emberiseg.hu