Gluténérzékenység
58575
post-template-default,single,single-post,postid-58575,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Gluténérzékenység

Gluténérzékenység

GLUTÉN TÚLÉRZÉKENYSÉG – egy gyomirtó lehet a tettes?

Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy a Round Up gyomirtó, aminek a glifozát a fő összetevője, lehet a felelős a glutén-intolerancia robbanásszerű megnövekedéséért.
Az Interdisciplinary Toxicology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a glifozát, a Roundup gyomírtó fő hatóanyaga, a glutén-intolerancia fő felelőse.

A glutén-intolerancia és a glutén érzékenység egyre gyakoribb betegség. Úgy becsülik, hogy Európában és az Egyesült Államokban, a lakosság 5%-a érintett. A vékonybél bélbolyhainál okoz sorvadást és a betegek számára lehetetlen glutén tartalmú ételt fogyasztani, anélkül, hogy hasi fájdalmat, görcsöket és hasmenést ne tapasztalnának.

Franciaországban közel 500.000 ember szenved ebben a betegségben, a Francia Glutén-Intolerancia Szövetség (Association française des intolérants au gluten – AFDIAG) szerint. Jelenleg az egyetlen kezelés a szigorú gluténmentes diéta.

Halakon tesztelték a Round Up-ot

Ebben a vizsgálatban Anthony Samsel és Stephanie Seneff, két független amerikai kutató, glifozátnak tette ki a halakat. “A halaknál emésztési zavarok jelentek meg, amelyek megegyeznek a lisztérzékenység által okozott emésztési problémákkal, amelyeket az enzimek gátlása, az aromás aminosavak szintézis zavarai, és a vas, kobalt vagy réz hiánya okoz.”

Ennek ellenére további vizsgálatok szükségesek, mert a glifozát biztonsági adatlapja említi, hogy “mérgező a vízi élőlényekre”, és káros hatásai lehetnek az állatokra “elsősorban a gyomor-bél traktusban.”

Ez nem az első alkalom, hogy a Monsanto által kifejlesztett Round-Up toxikus hatásait boncolgatják. Néhány hónapja, Gilles-Eric Séralini professzor a Caen-i Egyetemről, azt állította, hogy a készítmény létrehozásához használt adalékanyagok nagyban megnövelik a növényvédőszer toxicitását. Toxicitása százszor vagy akár ezerszer nagyobb, mint, amit a csomagoláson feltüntetnek.

—————–

A gluténhez kapcsolt betegség – mint amilyen a gluténérzékenység – a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. A cöliákia (gluténszenzitív enteropathia) hosszú időn át lappanghat, kései felismerése súlyos felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezethet.

A gluténnal összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, egész szervezetet érintő problémák. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek. Egyeseknél a tünetek enyhék, akár fel sem tűnnek a betegnek, mások számára pedig mindennapos problémát jelentenek. Akad olyan is, aki más problémával, betegséggel kapcsolja össze a tüneteket.

Fontos megemlíteni, hogy sokan azonos betegségnek vélik a cöliákiát, a búzaallergiát és a gluténérzékenységet, azonban más-más betegségekről van szó!

Forrás: Internet

bg71
info@emberiseg.hu