Folyékony energia a napból?
58572
post-template-default,single,single-post,postid-58572,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Folyékony energia a napból?

Folyékony energia a napból?

A tudósok áttörő eredményt értek el, miszerint a napenergia tüzelőanyag formában válhat tárolhatóvá.

Bármennyire káros a környezetre, napjainkban is használjuk azokat a fosszilis üzemanyagokat, amelyek felhasználásával és elhasználásával nagymértékben hozzájárulunk a klímaváltozáshoz. Már azért is érdekes ez, mert naponta több órán keresztül tűzi a Nap a Föld szinte minden pontját. Az energiája pedig színtiszta megújuló energiaforrás, melyet napjainkban egyre több figyelem övez. Méltán. Egy probléma van vele, nehézkes az energiájának tárolása. Hamarosan azonban ez megváltozhat.

A tudósok áttörő eredményt értek el, miszerint a napenergia tüzelőanyag formában válhat tárolhatóvá, nem kevesebb, mint 18 évig vagy annál is tovább. Svéd kutatók felfedeztek egy olyan folyadékot, amely úgy működik, mint egy újratölthető akkumulátor. A napfény rásüt és ez a folyadék magába zárja az energiáját. Ezt követően egy katalizátor segítségével a tárolt energiát hő formájában szabadítják fel. Ez a felfedezés igazán figyelemre méltó. A kutatók becslései szerint 2030-ra otthonaink hőforrását biztosíthatjuk ezzel a technológiával – írja az NBC News. A napenergiával működő tüzelőanyag, úgy működik, mint egy újratölthető akkumulátor. Annyi különbség van, hogy elektromosság helyett napfénnyel működik és igény esetén képes hőt leadni – magyarázta Jeffrey Grossman a MIT laboratórium projekt vezetője.

Egyszerűbben működik, mint gondolnánk. A folyadék szén-, hidrogén-, és nitrogénmolekulákból áll, amely reagál a napfény jelenlétére, ezáltal átrendezve az atomkötéseket. Lényegében átalakítják a molekulákat ebben a ketrecben, csapdába ejtve a napfény energiáját. Meglepő módon ez az energiatartalom megmarad azután is, hogy a folyadék szobahőmérsékletűre hűl. Az energia felszabadításához egyszerűen átengedik egy kobalt alapú katalizátoron, amely folyamat során a molekulák visszaállnak eredeti formájukba. Így válik lehetővé a napfény energiájának hővé alakítása.

Forrás: alternativenergia.hu

bg71
info@emberiseg.hu