Lemondott a norvég tiszteletbeli konzul
58471
post-template-default,single,single-post,postid-58471,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Lemondott a norvég tiszteletbeli konzul

Lemondott a norvég tiszteletbeli konzul

“Növekvő aggodalommal figyeltem, hogy az utóbbi években Magyarország kormánya mind jobban letért a liberális demokrácia jól bevált útjáról, a közmédiát a kormány szócsövévé változtatta, ellehetetlenítette a független kormánykritikus sajtót és rádiót, szükségtelen beruházásokkal, saját párthívei mértéktelen gazdagodását segítette elő, a korrupció és a nepotizmus országává változtatta”

– írta lemondó levelében Vánky Eszter, Magyarország norvégiai tiszteletbeli konzulja december 18-án Szijjártó Péter külügyminiszternek, írja a Valaszonline.hu. Választ a külügytől azóta sem kapott levelére.

 Vánky a lapnak azt mondta, nem egyik napról a másikra hozta meg döntését, de mostanra már tényleg úgy látja, hogy a demokrácia egészséges működésének alapvető feltételei is hiányoznak az országból.

“AMI MOST MAGYARORSZÁGON TÖRTÉNIK, TÉNYLEG NEM HAGYHATTAM SZÓ NÉLKÜL”

– mondta. Levelében úgy fogalmazott:

“Az a bizonyos utolsó csepp a pohárban az un. rabszolgatörvény súlyosan szabálytalan elfogadása, a független bíráskodást megkurtító közigazgatási bíróság létrehozása, valamint mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselők törvényes tevékenységének megakadályozása, majd a köztelevízió épületéből történt erőszakos eltávolítása volt”.

“MINDEZEK ALAPJÁN EZT A KORMÁNYT TÖBBÉ NEM TUDOM VÉDELMEZNI ÉS KÉPVISELNI, TISZTELETBELI KONZULI ÁLLÁSOMRÓL EZENNEL 2018. DECEMBER 31-I HATÁLLYAL LEMONDOK, A CÍMERPAJZSOT ÉPÜLETÜNKRŐL LEVESZEM”

– zárja levelét Vánky, akivel váltott is a Válasz néhány szót. Azt mondta:

Soha nem voltam politikailag aktív, soha nem voltam magyar állampolgár, a magyar politika és közélet nem központi része a hétköznapjaimnak, mert egészen mással foglalkozom. Ettől még érdekel, mi történik Magyarországon; egyre több cikk jelent meg a nyugati sajtóban, és egyre többször kezdték kérdezni tőlem, mi történik Magyarországon. Soha nem voltam radikális szocialista, hanem – mint a legtöbb erdélyi, aki a kommunizmus elől menekült el – polgári érzelmű vagyok, de ami most történik Magyarországon, azt már tényleg nem hagyhattam szó nélkül

Vánky Esztert Jeszenszky Géza kérte fel a feladatra még 2012-ben. “Az 57 éves, székelyudvarhelyi születésű (majd Ceaușescu Romániájából családjával 10 évesen Svédországba emigrált) szülész-nőgyógyász kutatóprofesszor leginkább tudományos területen próbálta megteremteni a kapcsolatot a norvég város egyeteme és a SOTE között. Emellett a mai napig tevékeny támogatója a hátrányos helyzetben felnövő, tehetséges erdélyi gyerekeket” – írja a Válasz.

Forrás: Internet

bg71
info@emberiseg.hu