Ingyen napelem a Teslától
58444
post-template-default,single,single-post,postid-58444,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Ingyen napelem a Teslától

Ingyen napelem a Teslától

Lassan kezdhetjük úgy érezni, mintha Ausztrália egyfajta tesztpad lenne a Tesla számára, ahol hatalmas méretben és ráadásul élesben tudnak kipróbálni különböző technológiákat, amiket egyébként máshol nem. Elon Musk ugyebár a tavalyi ígéretét betartva felállította a világ legnagyobb lítium-ionos akkumulátor-telepét Dél-Ausztráliában, ami a közeli szélerőműhöz csatlakozva igyekszik kiegyensúlyozni az áramszolgáltatást az ebből a szempontból nehéz helyzetben lévő országrészen. Ez persze bevethető lenne máshol is, azonban az ausztrálok érdeklődését mutatja, hogy egy másik ötletet is itt fog először kipróbálni a Tesla, ami talán még nagyobb valószínűséggel lesz utána alkalmazható további országokban (legalábbis Elon Musk mindenképpen ezt szeretné). A cég nem mást tűzött ki célul, mint hogy a lakossági házak tetejére telepített napelemekből “virtuális” naperőművet hozzon létre.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a Tesla az ausztrál kormánnyal együttműködve a következő négy évben összesen 50 ezer ház tetejére telepítene napelemeket, minden ahhoz szükséges rendszerrel együtt. Ezeket aztán összekapcsolnák, és így jönne létre az, amit a Tesla egyszerűen csak virtuális naperőműnek nevez, és ami egyébként a legnagyobb lenne a kategóriájában. Ez eddig alapvetően nem hangzik rosszul, de a lényeg még csak most jön:

A Tesla mindezt ingyenesen adja és helyezi fel a házakra.

A következő kérdés logikusan adja magát: akkor mi ebben az üzlet? Alapvetően az, hogy a virtuális naperőmű által termelt áramot aztán eladják a fogyasztóknak, azonban a programban részt vevő otthonok egy nagyobb kedvezményt kapnak. Egyrészt nem kell majd annyit fizetniük a hálózat használatáért, mert legalább részben maguknak termelik meg az áramot, másrészt pedig eleve olcsóbban kapják majd az energiát.

A kormány által felkért tanácsadó cég, a Frontier Economics ügyvezetője, Danny Price szerint alapvetően egy nagyon egyszerű rendszerről van szó, amit okosan megtervezett számítógépes programok hangolnak majd össze. A jelenlegi számítások szerint a programban résztvevő háztartások rezsiköltsége körülbelül 30%-kal csökkenhet ennek köszönhetően. A rendszer kiépítése száz, alacsony bevétellel rendelkező háztartásnál kezdődik majd, és a tervek szerint az első fázis júniusig meg is valósul. Ezt követi további ezer otthon még az év vége előtt, majd további kétszer 24 ezer háztartásnak fogják felajánlani a csatlakozás lehetőségét a következő négy év során.

Persze azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy Ausztrália különös helyzetben van. Habár a világ legnagyobb széntartalékain ül, ezt mégsem igazán használja fel energiatermelésre, ráadásul Dél-Ausztráliában az utóbbi évek természeti csapásait követően egyáltalán nem volt készpénznek vehető a biztos áramszolgáltatás. Éppen ezért az áram drága, így a Tesla rendszere hamarabb térülhet meg, mint máshol.

De akad itt még más is. Amikor az ausztrál áramellátásban, vagy a hálózatban problémák lépnek fel, esetleg karbantartást kell végezni, akkor a hálózat működtetője kisegítő szolgáltatást kér (FCAS), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy elindítják a nagy földgázas generátorokat. Ez pedig a helyi kartellben működő földgáz nagyvállalatok árazásában ahhoz vezet, hogy körülbelül tízszeresére, a megawattonkénti 1400 dollár helyett 14 000-re ugrik az áram ára.

A helyzet azonban gyökeresen megváltozott onnantól kezdve, hogy a Tesla telepítette a cikk elején már felemlegetett, Powerpack nevű akkumulátor-bázisát, ami a hasonló, rövidtávú ingadozásokat remekül tudja kielégíteni, ugyanis pillanatok alatt képes töltésről áramleadásra váltani. Ez például a legutóbbi szükséghelyzetnél, január 14-én azt jelentette, hogy az áram ára nem szökött fel a megawattonkénti 14 ezer dolláros kategóriába, hanem megragadt körülbelül 270 dolláros szinten, írta az origo.hu.

Összességében a kormány és a Frontier Economics számításai szerint már most, mindössze néhány hónappal az elindítása után több millió dollárt spórolt az áramszolgáltatóknak, és áttételesen a fogyasztóknak a Tesla megoldása, így nem csoda, hogy az ausztrálok kifejezetten nyitottak Elon Musk legújabb megoldására.

Forrás: http://www.alternativenergia.hu/ingyen-napelem-a-teslatol-johet/

bg71
info@emberiseg.hu