Oroszország ma
58233
post-template-default,single,single-post,postid-58233,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Oroszország ma

Oroszország ma

Oroszország olyan fegyverekkel rendelkezik, amilyenekkel senki más a világon, de nem fenyegetni akar velük másokat, hanem tárgyalni akar a jövő új nemzetközi biztonsági rendszeréről, civilizációnk fenntartható fejlődéséről – jelentette ki Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke Moszkvában tartott évértékelő beszédében csütörtökön.
A Kreml Szent György termében az alsó és felsőház képviselői előtt mondott beszédében Oroszország elnöke tudatta, hogy olyan kisméretű nukleáris hajtóművet fejlesztettek ki, amelynek segítségével korlátlan hatótávolságú robotrepülőket (cirkáló szárnyas rakétákat) képesek célba juttatni, a légvédelem számára pedig sebezhetetlenek. Ezek az új típusú stratégiai fegyverek többé már nem ballisztikus pályán jutnak célba, ezért az elfogásukra szolgáló rakétaelhárító rendszerek hasznavehetetlenné és fölöslegessé váltak. Az új típusú rakétáknak nem csak a hatótávolsága korlátlan, hanem pályájuk is kiszámíthatatlan, gyakorlatilag sebezhetetlenek minden létező és a jövőben kifejleszthető rakétaelhárító és légvédelmi rendszerrel szemben – mondta, majd videón bemutatta, milyen alacsonyan repülnek egyenetlen szárazföldi felszín, és a tenger felett. „Mint láthatják, ilyen fegyverrel senki más nem rendelkezik a világon” – mondta. Putyin egy olyan hiper sebességű (hiperszónikus) fegyverről is említést tett, amely más földrészen található célpontra képes csapást mérni, röppályáját és repülési magasságát változtatni tudja. A harci eszközt a közeljövőben állítják rendszerbe az orosz hadászati rakétaerőnél. „Egyszerűen fantasztikusnak” nevezte azt a robot tengeralattjárót, amely korlátlan távolságra képes eljutni extrém mély vizeken, sebessége pedig felülmúlja minden ismert tengeralattjáró, torpedó és felszíni hajó sebességét. Ezt az eszközt fel lehet szerelni nukleáris és hagyományos fegyverzettel – fűzte hozzá. Végül bejelentette, hogy tavaly rendszerbe állították az orosz fegyveres erőknél az első lézerrendszereket.
„Mint láthatják, mi nem csinálunk titkot a terveinkből, hanem nyíltan beszélünk róluk azért, hogy tárgyalóasztalhoz ültessük azokat, akik nem akarnak velünk tárgyalni, és nem akarnak ránk hallgatni” – utalt arra a 2004. évi közlésére, amelyben előre jelezte a mára elkészült és rendszerbe állított fegyverzetek kifejlesztését. Oroszország, az Egyesült Államokkal ellentétesen, nem fenyegetőzik azzal, hogy atomfegyvert vet be akár egy hagyományos fegyverekkel indított támadás, vagy kibertámadás esetén is, hanem meg akar állapodni másokkal a nemzetközi biztonságról. De abban senki se kételkedjen, hogy meg fogja védeni magát.
„Oroszország a legerősebb atomhatalom volt és maradt, nincs más ország, amely jelenleg olyan fegyverekkel rendelkezne, mint Oroszország” – mondta az orosz elnök.
Az ország társadalmi és gazdasági helyzetét értékelve Putyin azt mondta, hogy „a jelenkor útválasztása, lépéseik és cselekedeteik súlya évtizedekre el fogja dönteni Oroszország jövőjét, s mint már annyiszor a történelmi fordulópontokon, most is bizonyítani fogja képességüket a fejlődésre”. A műszaki forradalom vívmányai mind jobban át fogják hatni az emberek életét. Realistának nevezte a célt, hogy az orosz nép egészségesebb és aktívabb életet éljen, és a mostani 73 évről 80-ra nőjön a várható átlagos élettartam 2030-ig. A gyermekvállalás ösztönzésére, és az anyasági támogatásra 3,4 billió rubelt, (60 milliárd dollárt) kívánnak fordítani a következő hat évben, 40 százalékkal többet, mint az előző hat évben. A családalapításhoz előnyös lakáshoz jutási és jelzálog feltételeket teremtenek. Újjáépítik a gyermekkórházi és rendelőintézeti rendszert.
Fő feladat a szegénység felére csökkentése. Magas minőségű egészségügyi ellátásban és szociális szolgáltatásban kell részesíteni az idős nemzedéket, mely óriási teljesítménnyel járult hozzá az ország fejlődéséhez. Megfelelő feltételekben kell részesíteni az időseket, hogy aktív és hosszú életet élhessenek. 2019-2024 között évente a bruttó nemzeti termék 4 százalékát kell az egészségügy fejlesztésére fordítani – fűzte hozzá.
Üvegszál optikai hálózattal, és orosz műholdak segítségével 2024-re országosan kiépítik a gyors internet-rendszert. A digitalizálás áthatja majd az emberek mindennapjait az építkezéstől a közlekedésen át a társadalmi és közüzemi szolgáltatásokig bezárólag. Korszerű társadalmat kívánnak megteremteni.
Az állam a 20-as évek közepére másfélszeresére akarja emelni az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP). Oroszországnak tartósan meg kell őriznie helyét a világ legerősebb öt nemzetgazdasága között.
Oroszországot négy éven belül élelmiszerexportőrré akarják fejleszteni.
Néhány hónapon belül fölépül a híd Oroszország és a Krím-félsziget között, a Kercsi-szoros fölött. A 19 km-es híd kétszintes lesz: az egyiken gépkocsik, a másikon vonatok közlekednek majd. Évente 14 millió utas és 13 millió tonna áru kel majd át rajta. Kétszeresére, 194 milliárd dollárra emelik az ország közúti és vasúti hálózatának fejlesztésére szánt összeget. Kiemelt feladat a Bajkál-Amur és a Transz-szibériai vasútvonal teherszállító kapacitásának 180 millió tonnára növelése a következő hat évben. A vlagyivosztoki kikötőben vasútra rakott konténereket Oroszország nyugati határához akarják eljuttatni a következő hét évben – mondta Putyin elnök.

bg71
info@emberiseg.hu