Platón Párt – Gaál Péter
57944
post-template-default,single,single-post,postid-57944,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Platón Párt – Gaál Péter

Platón Párt – Gaál Péter

Platón Párt

Meghívást kaptam az I. Politikai Erény Konferenciára. Ne csodálkozzanak, lehet ilyen is. Egy bizonyos Platón Párt szervezi. Ők a házigazdák, jelmondatuk: “van erény”. Többféle is, de inkább erszény van. “I. Politikai Erszény Konferencia”. Kriminalisztikai zsargonnal élve: nem életszerűbb? Hiszen létezik zsiványbecsület is, kérdezzenek csak meg egy átlagos fogvatartottat például a vamzerekről. A “tolvajok” – orosz gyűjtőszleng – külön “kasztba” tartozónak vallják magukat, nem csak Indiában, de például Oroszországban is. Mexikóban (ejtsd: Mehikó) is. Sőt nálunk. Bárhol. Minden fontosabb tetoválásuk jelentéssel bír. Akár olyannal, mint harckocsik ágyúcsövén a fehér karikák, vagy vadászgépek törzsén a lelőtt ellenséges repülők szimbóluma. Tengeralattjárókon a hullámsírba küldött hajóké. Kérdezzék meg a Döglegyet, Ganxta Zolee-t, azaz Zana Zoltánt, miért nem akarták beengedni Amerikába. Arrafelé a szem alá tetovált könnycsepp nem hordoz pozitív tartalmat. “Jobb” börtönökben elég ránézni egy tetoválásra – mondjuk a hüvelykujj alatti öt pontra -, és sok mindent tudni lehet a viselőjéről. Nem a “csalókról”, akiknek csak a szája nagy, és divatból varratnak, hanem az igaziakról.
“Milyen intézkedéseket tesznek a pártok a pártfüggetlen média biztosítása érdekében?” Zum Beispiel ez a kilencedik programpont. Mi a bánatos lóf…t tennének? Semmilyent. Mondani persze mondják, de a kérdés nem erről szólt. “Milyen intézkedést teszel, hogy kettőnk közül te ne te legyél, hanem egy harmadik?” Na, körülbelül ennyi értelme van. “Milyen intézkedésekkel kerülik el a pártok egy újabb zsarnokság kialakulását?” Hetedik pont. Így, kijelentő módban. Nem tennének, hanem tesznek. Tesznek, édes Olvasó? Tesznek?? Ezt látják? Ha egy pártember erre korrekt választ szeretne adni, az kellene mondania, hogy “attól függ, ki a zsarnok.” Kereszténydemokrata hozzátehetné még, hogy “az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű”. Máté 11,30.
Második pont: “Mit tesznek a pártok, hogy hatalomra jutva ne alakulhasson ki újra egypártrendszer?” A politikai párt definitív célja, hogy a hatalomból minél nagyobb részesedést hasítson ki. “A pártok tagsággal bíró, tartósan fennálló politikai szervezetek, melyek parlamenti választásokon versengenek a kormányzati hatalomért.” Szemérmesebb megfogalmazással “hogy képviselőkhöz jussanak a parlamentben”. Hogy minél több képviselőjük legyen ott. LEHETŐLEG AZ ÖSSZES. És akkor mondják meg nekem, az Isten szerelmére, hogy NYERTES pozícióban mit fognak tenni azért, hogy az ELLENFELEIK (pontosabban riválisaik) is részesüljenek a hatalomból? Ezt élik meg Önök nap mint nap, 2017 Magyarországán. És ne higgyék, hogy ez a Fidesz-KDNP specialitása. EZ A (POLITIKAI) PÁRT LÉNYEGE. A rész ráerőszakolása az egészre.
“Hogyan kerülik el [a pártok] a bűnpárti működést azáltal, hogy szervezetüket nem maffiaszervezeti mintára építik?” A tizenharmadik pont második fele. Ugyan hogy tudják elkerülni? A “maffia” szervezeti alapja ugyanúgy a BIZALOM, mint bármely más szervezeté. A fegyveres testületeké is, ott bajtársiasságnak hívják. Minden együttműködés alapja a bizalom. Csakhogy a “bizalom” más jelentést hordoz a hatalom közelében, mint a civil életben. VISZONT MINDIG A BAJJAL VAN ÖSSZEFÜGGÉSBEN. A bizalom az összefogás motorja. A ragasztó. A bizalom alapja pedig a KÖLCSÖNÖS egymásrautaltság. A kölcsönös és KÉZZELFOGHATÓ egymásrautaltság. Amikor a bizalom magától értetődő. Amikor fel se merül más. Az “elvek” – ha vannak – csak a csoporthoz tartozást erősítik, az egymáshoz tartozást nem. (A maffiának is van becsülete, és vannak elvei is.) Az egymáshoz tartozást a BAJ erősíti. Nem csak erősíti: garantálja. Baj pedig nem csak úgy lesz, hogy “jön magától”, hanem úgy is, hogy csinálnak. Egy maffiatagban akkor bíznak meg, ha ELKÖVETETT VALAMIT. Minél nagyobb büntetéssel fenyegetett valamit követett el, annál jobban megbíznak benne. Annál jobban befogadják, és annál kitárulkozóbbak lesznek előtte. Attól kezdve válik “a mi kutyánk kölykévé”. Innentől nyugodtan el lehet neki mondani mindent.
Gondolják, hogy ez csak a maffiában van így? Hogy egy EGÉSZ ORSZÁG uralkodóaspiráns szervezeténél nincs? A politikai párt – HARCI szervezet. Gondolják, hogy KÖZÖS “baj” – vagy egyszerűen egyéb választási lehetőség hiánya – nélkül képes bármely harci szervezet hatékonyan működni? Ha nem hisznek nekem, gondoljanak az amerikaiak bármely akciójára a második világháború (amelyben őket támadták meg) után. Vessék össze egy átlag viet-kong, tálib, afgán vagy bármilyen mudzsahed motiváltságát egy átlag nyugati katonáéval. Önök szerint kinek van több közös védeni-veszteni valója, ezáltal nagyobb belső kohéziója: a mai kormánypártoknak, vagy a Platón Pártnak? És Önök szerint miért?
Platónról, mint párt-névadóról inkább nem mondok semmit. A tizedik pont a képviseleti demokráciával kezdődik. Nem teszem most idézőjelbe. Úgy emlékeznek Platónra, mint a népképviselet bajnokára? Vagy mint aki bármiféle nép-eredetű politikai párttal kívánta az ideális államot megvalósítani? Mint az ALULRÓL való építkezés szószólójára? Platón, kedves Olvasók, ennél sokkal, de sokkal okosabb volt. Nem úgy a háládatos utókor, ami leginkább csak az iskolája helyéül szolgáló olajfaliget nevét (Akadémosz, Akadémosz héroszról) orozta be saját “tudományos” testületei nevébe. Nem is lett a javaslataiból semmi.
“A fentiek szem előtt tartásával hogyan kerülik el a pártok, hogy végsebességgel rontsanak ugyanannak a falnak, aminek 2014-ben nekirontottak?” Utolsó előtti pont. Kedveseim, ha már a falnál vagyunk, az a végsebesség maga. De megválaszolom a kérdést a Platón nevét bitorlók helyett.
Sehogy. Nem fogják elkerülni.

Gaál Péter

bg71
info@emberiseg.hu