Civil média
57404
post-template-default,single,single-post,postid-57404,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Civil média

Civil média

Régóta napirenden lévő kérdés, hogy szükség lenne egy teljesen független, civil közmédiára, amely nem áll semmilyen hatalmi érdek befolyása alatt. Jelenleg kétféle média létezik, amely tömegeket képes elérni, s ezáltal befolyásolni.

A közszolgálati televíziók minden időben az éppen aktuális kormány irányítása alatt állnak, s tulajdonképpen kormánypropagandát kell folytatniuk. Ez azt jelenti, hogy a hiteles tájékoztatás nagy mértékben szenved csorbát.

A kereskedelmi csatornák fő szempontja a profit, vagyis ennek rendelnek alá mindent. Továbbá egyéb gazdasági és politikai érdekek is állnak a háttérben, amelyek irányítják. A hiteles tájékoztatás itt sem valósulhat meg – ezekre is számtalan példát lehetne felsorolni.

Az Internet fejlődésével és elterjedésével sokat javult ugyan a helyzet, de még messze nem eleget. Ma már a társadalom tagjainak jelentős része kap tájékoztatást sok területen. Rengeteg anyag jelenik meg itt-ott, bár sajnos ennek a szabadságnak a szabadosság az ára. Sok az ellenőrizetlen hír, amelyeket felkapnak, s forrásuk ellenőrzése nélkül közölnek, amely szintén veszélyt jelent a hiteles tájékoztatásra nézve.

Ahogyan jelen írás első mondatában írtam, valóban óriási szükség lenne egy független, civilek által szervezett, érdekcsoportok és pártok irányításától mentes, demokratikus alapokon nyugvó, és maximálisan hiteles, egységes fórumra, amely széles tömegeket képes elérni.

Internet ide vagy oda, ma még mindig a televízió az úr az otthonokban és sajnos a fejekben is.

 

Eddig hát a tények ismertetése, most következzék a megoldási javaslat.

Első lépésben szükséges egy olyan fórumot létrehozni, amelyhez csatlakozik valamennyi olyan személy és csoport, akik valóban függetlenek, és képesek is munkát végezni a cél érdekében.

Közös elképzeléssel meg kell alkotni egy szabályrendszert, amely elvi alapokra helyeződik a későbbi működés. Ilyen sarokpontok lehetnek például a pártsemlegesség, a gazdasági semlegesség, gyűlölet-mentesség, tényszerűség, csapatmunkában való részvétel képessége, egyéni érdekek alárendelése a közösségi érdekekkel szemben, és a többi…

A valódi munka elkezdéséhez kellenek azok az emberek, akik kutatják, gyártják a közlendő anyagokat – főleg filmeket, előadások felvételét, riportokat, hiszen az írott sajtónak egyre kisebb szerepe van már a médiában. Emellett szükség van azokra is, akik egyéb munkát végeznek – kezdetben önkéntesen, később akár főállásban is.

Egyéb munka alatt értendő: a finanszírozás megteremtése, hogy a munka zavartalanná válhasson.

A finanszírozás két lábon állhat: a média támogatói – magánszemélyek és cégek adományai -, valamint a hirdetési bevételek.

Első lépésként szükséges egy olyan weboldalt létrehozni, amelyek tartalmát a már meglévő tartalomszolgáltatók biztosítják. Ahogy már említettem, jelenleg már számtalan olyan Internetes oldal, blog, videó-csatorna létezik, amelyek a maguk módján azon dolgoznak, hogy a valóság egy másik – talán valódibb – oldalát mutassák meg az embereknek. Mind felépítette a maga közönségét, és ezt a munkát nem is akarják feladni, vagy átadni másoknak. Nem is szükséges. Csak arra lenne szükség, hogy valamennyi ilyen anyag megjelenjen egy felületen, s valamennyi ilyen személy vagy csoport eztán a saját oldala mellett a nagy közös oldalt is reklámozza. Így az itt-ott fellelhető több tízezer látogató egy oldalon fog megjelenni felhasználóként vagy nézőként.

Ezzel párhuzamosan közös megegyezéssel meg kell állapodni olyan témákban, amelyeket valamennyi oldal átvesz. Mit értek ez alatt? Közös megegyezéssel születik egy program-terv, amely célul tűzi ki, hogy a következő adott időszakban milyen témákkal és tartalmakkal fogják megismertetni a látogatókat. Amikor mondjuk a devizahitelesek kérdése, vagy egyéb más téma a központi téma, akkor valamennyi oldal és munkatárs dolgozik azon, hogy a saját oldalán ezt mutassa be. Így egyidejűleg több tízezer emberhez jutnak el azonos információk adott témában.

A közös weboldal csak egy első lépés – még ez is alulmarad majd a televíziók nézettségével szemben. Viszont amennyiben adományokból kellő pénz áll majd rendelkezésre, azonnal vásárolni kell egy közszolgálati frekvencia-sávot, és elindítani egy televíziós csatornát, amely kizárólag civil fennhatóság alatt áll, és kizárja annak a lehetőségét, hogy néhány ember irányítása alá kerüljön.

A televíziós csatornára azok a műsorok, előadások, filmek kerülnének, amelyek másutt nem láthatók.

Amint ez megvalósul, szükséges lesz egy állandó stábot is felállítani, akik képesek megteremteni az MTV, RTL, TV2, Echo, Hír, ATV és egyéb érdek-televíziók ellenlábát, s valóban hiteles tájékoztatást képesek nyújtani a többivel szemben. Ez vonzó lesz a nézők számára, s hamarosan ugrásszerűen megnő majd a nézettség, amely idővel, sok munkával, és a hitelesség szem előtt tartásával megváltoztathat sok mindent az országban.

Többek között képes lesz tömegeket befolyásolni, újra rávezetni az embereket arra, hogy vállaljanak felelősséget tetteikért és döntéseikért, és ne bízzák az irányítást olyanokra, akik csak szűk érdekeket tartanak szem előtt – legyen az pártérdek, pártok mögött és felett álló egyéni érdekek, külföldi vagy magyarországi gazdasági csoportok érdekei, és a többi, és a többi…

 

Összefoglalva tehát tőmondatokban a szükséges lépéseket:

  1. Civil média készítőinek közös fóruma
  2. Közös szabályrendszer kidolgozása
  3. Közös weboldal létrehozása és működtetésének megkezdése
  4. Valamennyi látogató odavonzása az oldalra
  5. Anyagi háttér megteremtése
  6. Közszolgálati televíziós csatorna indítása és működtetése
  7. Közszolgálati stáb felállítása
  8. Az ország közállapotainak megváltoztatása

 

Szükség van tehát olyan emberekre, akik feladatokat vállalnak, és a vállalt feladatokat el is végzik. Inkább vállaljon mindenki keveset, de azt végezze el, mint sokat, de azt ne végezze el. Fontos a nyilvánosság, tehát a feladatot vállaló személyek nevüket és arcukat kell adják a munkához. Nyilvánossá kell tenni vállalt feladataikat, és számonkérhetővé a közösség részéről. A támogatásként beérkező összegek fillérre pontosan fel kell kerüljenek egy nyilvános oldalra, ahol tételesen el is kell számolni a pénzekkel.

 

Jómagam az Emberiseg.hu oldalt alárendelném egy ilyen közösségi portál oldalnak, valamint egy közszolgálati televíziós csatornának. Jelenlegi munkám mellett szívesen részt vennék egy ilyen csapat szervezésében, koordinálásában, később a már meglévő és elkészülő tartalmaimat felajánlom sugárzásra, megosztásra.

bg71
info@emberiseg.hu