Lesz-e nyugdíjunk?
57097
post-template-default,single,single-post,postid-57097,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Lesz-e nyugdíjunk?

Lesz-e nyugdíjunk?

Olvastam egy cikket, amely a Magyar Nemzetben jelent meg 2015. szeptember 2-án. A szerző hosszan taglalja, hogy az elöregedő társadalmakban mi várhat a nyugdíjasokra, akiknek nem lesz nyugdíjuk, mert nem lesz, aki megtermelje nekik. Kitér arra, hogy a fiataloknak korábban kell kezdeni dolgozniuk, az idősebbek később menjenek nyugdíjba, és ez majd átmenetileg megoldja a problémát. Ugyanakkor – bármennyire is tisztelem a szerzőt – rá kell mutatnom, hogy annak ellenére, hogy vele ellentétben én nem vagyok közgazdász, az írás elég szűk látókörű, mert éppen csak a lényeget nem veszi figyelembe. Igaz, a cikk végén kitér néhány mondat erejéig arra, amiről én is írok most.

Tehát az elöregedő társadalom problematikája. A jelenlegi rendszerben sajnos ez meg is állja a helyét, viszont ha figyelembe vesszük, hogy ez a kizsákmányoló, kapitalista, profitorientált rendszer nem fenntartható, és helyette mindenképpen szükséges lenne egy sokkal igazságosabb, akkor máris más a helyzet.

Nemrégiben egy londoni közgazdasági konferencián elhangzott, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már az emberiség 5 (nem elírás, öt) százaléka képes megtermelni az emberiség 100 százalékának szükségleteit.

Ez elég komoly adat, még ha csak 10 vagy 15 százalék lenne, akkor is.

Vagyis az elöregedő társadalom eltartása valójában csak ebben a rendszerben probléma, mert a technológiai fejlődés miatt bőven megoldható lenne egy igazságosabb elosztással.

Emellett a rendszer problémája az is, hogy éppen az imént említett technológiai  fejlődés miatt hiába is akarnánk több munkaerőt – kvázi adófizetőt a rendszerbe, akik eltartják a nyugdíjasokat, hiszen elegendő munkahely sincs már sem Magyarországon, sem Nyugat-Európában, sem sehol…

Anno a mezőgazdasággal kezdődött, a gépesítéssel, amikor radikálisan csökkent a földeken dolgozó emberek száma. A traktorok, kombájnok és egyéb szerkentyűk megjelenése szükségtelenné tette az emberi munkaerőt.

De inkább közölnék egy részt egy ezzel kapcsolatosan megjelent munkából, amely – ugyan az USA-ra vonatkozóan, de frappánsan összefoglalja a lényeget:
„Egy rövid betekintés az USA szektoronkénti statisztikáiba azt mutatja, hogy a gépesítés és automatizálás mintaszerűen szorítja ki az emberi munkaerőt a termelésből. A Mezőgazdaságban majdnem minden hagyományos munkaműveletet ma már gépek végeznek. 1949-ben, Délen, a gyapotbetakarítás 6%-át végezték gépek. 1972-re a gyapotbetakarítás 100%-át gépek végezték. Amikor az automatizálás elérte az USA gyáriparát az 1950-es években 1,6 millió munkást bocsátottak el 9 év alatt. 1860-ban az amerikaiak 60%-a dolgozott a mezőgazdaságban, ma kevesebb mint 3%-uk. 1950-ben az USA munkásainak 33%-a gyárakban dolgozott, míg

2002-re már csak 10%-uk. Az USA acélipara 1982 és 2002 között 75 millió tonnáról 120 millió tonnára növelte termelését, miközben az acélmunkások száma 289,000-ről 75,000-re csökkent. 2003-ban az Alliance Capital tanulmányt készített a világ akkori 20 legnagyobb gazdaságáról. Azt találták, hogy amíg 1995 és 2002 között 31 millió munkás vesztette el a munkáját a termelés 30%-kal növekedett. Ez a Növekvő Termelés és Profit új mintája, ami csökkenő munkahelyekkel párosul egy új és erőteljes jelenség, és változás nincs a láthatáron.

Szóval… hova tűntek a munkahelyek? – A Szolgáltatóiparba. 1950 és 2002 között az amerikai szolgáltatóiparban dolgozók száma 59%-ról 82%-ra nőtt. Az elmúlt 50 évben a szolgáltatóipar vette át a mezőgazdaságban és gyáriparban megszűnő munkahelyeket. Sajnos, ez a tendencia gyorsan lassul, ahogy a számítógépesített automatizálás erősödik. 1983 és 1993 között a bankok 37%-kal csökkentették az banki pénztárosok számát és 2000-re már a kliensek 90%-a ATM-eket használt. A telefonkezelő munkások majdnem teljesen számítógépesített rendszerrel vannak pótolva. A postai és bolti pénztárosokat önkiszolgáló gépekkel kezdik helyettesíteni. A McDonald’s például már évek óta beszél éttermei automatizálásáról. Ételkiadó pénztárosait önkiszolgáló gépekkel helyettesítené, a háttérben pedig automatizált sütőberendezések működnének, például burgerfordítók. Valószínűleg azért nem került még erre sor, mert a cég nyilvános megítélésére nem lenne jó hatással, mivel tudnák azt, hogy mennyi elbocsátással járna mindez. A szolgáltatóiparnak nincs olyan területe, ami nem lenne érintve a számítógépesített automatizálás által.

Ténylegesen, ha valaki kreatívan gondolkozik a mai technológia alkalmazásáról a szolgáltatóiparban, akkor könnyen rájön, hogy szinte máról holnapra a szolgáltatóipari munkák többsége helyettesíthető lehetne, kezdve a

pénztárosokkal, pincérekkel és a telefonos dolgozókkal.

Ahogy ez az átmenet végbemegy, hol van az új szektor ami mindezeket az újonnan munkától megfosztott embereket alkalmazni tudja? Sehol… legalábbis egyelőre. Számos speciális terület keletkezik az információs ágazatban, ezek mégis rendkívül korlátolt lehetőségeket jelentenek, a láthatáron feltűnő további munkahelyek

elvesztésének kompenzálását illetően. Miközben a közgazdászok modelleken dolgoznak, hogy a közel megállíthatatlan munkanélküliséget elemezhessék, a munkanélküli segélyektől az újszerű elméletekig, mint a ‘negatív jövedelemadó’, a legtöbben nem hajlandók figyelembe venni azt, ami valóban megelőzhetné a teljes

káoszt ezen a bolygón. A megoldás nem abban áll, hogy megpróbáljuk ‘megfoltozni’ az adódott problémákat, hanem itt lenne az ideje, hogy a rendszert teljes egészében átalakítsuk… mivel a monetáris csererendszer, magával a kapitalizmussal, a technológiai találékonyság előrehaladtával mára már teljesen elavult.”
(Forrás: Zeitgeist Movement – Aktivista Kézikönyv)

 

És akkor az Internet-forradalmáról még nem is beszéltünk, hogy mennyi munkahelyet tesz feleslegessé az online ügyintézés bármilyen területen.

Both Gábor

 

 

bg71
info@emberiseg.hu