Helyi pénzek ideje
56579
post-template-default,single,single-post,postid-56579,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Helyi pénzek ideje

Helyi pénzek ideje

A tegnap közzétett cikk elgondolkodtatott egy kissé, hiszen ténylegesen azt vizionálja, hogy a bankok és az ő nyomásukra a kormányok egyszer csak tényleg úgy döntenek, hogy megszüntetik a készpénz forgalmat. Ez azt jelentené, hogy az egyes állampolgárok még kiszolgáltatottabbakká válnának a rendszernek, és a totális ellenőrzés is megvalósulna. Minden egyes forint, euro, lej, stb a rendszeren keresztül futna. S ha egyszer valakik úgy döntenének, hogy ettől vagy attól megvonják a fizetés lehetőségét, máris kiiktatnák őt, elszigetelnék, ellehetetlenítenék. Így lehetne igazán rabszolgasorsban, s főképpen irányítás alatt tartani nem csak az egyéneket, de a tömegeket is.

Jómagam egyébként híve lennék annak, hogy egyáltalán ne legyen készpénzforgalom, de csak és kizárólag egy olyan rendszerben, ahol nem bankok, multinacionális cégek és velük mutyizó gengszter-kormányok kezében van az irányítás. Csak egy olyan rendszerben tudom ezt elképzelni, ahol a közösség kezében van mindez, a pénz mögött valódi értékek vannak, ahol pénzzel nem lehet pénzt csinálni, és a többi, és a többi… De attól sajnos még messze vagyunk.

Térjünk vissza hát a mába és a közeljövőbe. Amennyiben valóban bevezetésre kerülne a készpénz forgalom megszüntetése, a tömegeknek egy új problémával kellene szembenézniük. Ilyen esetben működhetne igazán egy – vagy több – jó helyi pénz. Mert a falusi nénike hogy adjon el a szomszédjának 10 tojást, ha nincs pénz, amit kaphatna érte? Hogy csak a legegyszerűbb példánál maradjak. A világ több száz vagy ezer területén működik már ilyen kezdeményezés – többek között Magyarországon is.

S mivel már Székelyföldön élünk, azt gondolom, itt még nagyobb létjogosultsága volna egy helyi pénznek, amely nagy mértékben segíthetné a hely fellendülését, az autonómia ügyét. De akár ki lehetne ezt egész Erdélyre is terjeszteni.

Both Gábor

bg71
info@emberiseg.hu