Finnországban alanyi jog az Internet-hozzáférés
55563
post-template-default,single,single-post,postid-55563,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Finnországban alanyi jog az Internet-hozzáférés

Finnországban alanyi jog az Internet-hozzáférés

Finnország a világ összes országa közül elsőként fektette le törvényben, hogy minden állampolgárának alanyi jogon jár a szélessávú internet.

A szabályozás július elsejével lépett érvénybe, és egyelőre 1 megabites elérés biztosítását írja elő kötelezően az internetszolgáltatók számára. A tervek szerint ezt 2015-re drasztikusan emelni szeretnék, egészen 100 megabitig.

Felmérések szerint a finn internetpenetráció 96 százalék körül van, és a törvény teljes betartásához összesen 4000 háztartást kell már csak bedrótozni. “Felismertük az internet igazi jelentőségét a mindennapi életben, és igazi információs társadalmat építünk rá. A net többé már nem csak szórakozás” – mondta a finn informatikai miniszter, Suvi Linden a BBC-nek.

Több más európai országban, így Svájcban és Nagy-Britanniában is voltak már hasonló törekvések, de törvényt még sehol sem hoztak erre, legfeljebb ajánlásokat. Az alanyi jogon járó internet elve ütközik a több országban bevezetett három csapás törvény online verziójával, ami az illegális fájlok letöltésén és megosztásán kapott felhasználókat letiltaná a netről három ilyen alkalom után. Finnországban az illegális fájlcserélők csak figyelmeztetést kapnak, az internetelérésüket nem vonják meg.

bg71
info@emberiseg.hu