Gondolatok Ócsáról
55159
post-template-default,single,single-post,postid-55159,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Gondolatok Ócsáról

Gondolatok Ócsáról

2,5 milliárd forintból 80 családnak épült lakóház, ami azt jelenti, hogy családonként 31 millió forintból. A nagyjából 8-10 hektár területen nincs munkahely, nincs gazdálkodásra alkalmas föld, ahol legalább a család önmagának megtermelhetné a szükséges élelmiszer egy részét, a házak nem önellátóak energetikailag. Családonként 50-70 négyzetméter épület elegendő lehet, ám 1000 négyzetméteres földterület nem.

31 millió forintból a következőket lehetett volna megteremteni:

– egy 70 négyzetméteres, kettő-három modulból összerakott téliesített mobilház berendezéssel, napelemekkel, energetikai önellátással bőven kijön 10 millió forintból.

– a házakat tízszer ekkora területre kellett volna építeni, vagyis 8-10 hektár helyett 80 – 100 hektárnyira – ez összesen egy négyzetkilométer, vagyis 1000 x 1000 méter.

– két felnőtt dolgozó egy családban tisztességes keresetből el tudja tartani a családot. Legyen ez 2 x 150 ezer forint. Két évre tervezve ez a bér 3,6 millió forint összeg.

Azt látjuk, hogy 15 millió forintból nagyobb otthont és két évre munkabért lehetett volna ebből megoldani.

A maradék 15-16 millió forintból, ha ezt családonként bedobjuk a közösbe, vagyis megszorozzuk 80-nal, akkor 1,2 milliárd forintot kapunk minimum. Ebből munkahelyeket lehetett volna teremteni helyben: megteremteni két év alatt a gazdálkodás alapjait, gyümölcs- és zöldségfeldolgozó kisüzemet létrehozni. Vagy egyéb kisüzemet, amely 160 embernek ad munkát, és két év alatt kinövi magát akkorára, hogy már önállóan is megáll a saját lábán.

Beszéltem egy ismerősömmel, akit Ócsa építése előtt megkerestek, hogy adjon árajánlatot az építkezésre. 110 ezer forintos négyzetméter-ajánlatot mondott. Az utána következő legjobb ajánlat 180 ezer forint lett volna. Természetesen egyiket sem fogadták el. Helyette 762 ezer forint/négyzetméter áron épült meg a lakópark. Az adófizetők pénzén. Eljön az az idő – reméljük, mihamarabb –, amikor ezért a herdálásért valakiknek felelniük kell.

A lakóparkot amúgy nem Ócsára, hanem olyan helyre kellett volna tenni, ahol fontosabb a népességmegtartás.

Ma Magyarország élelmiszer-behozatalra szorul, ami szégyen. Az emberek 50 százaléka él városokban, és nem jutnak egészséges, magyar élelmiszerekhez. Ha csak 5 millió ember gazdálkodna, és saját élelmiszere mellett megtermelné még egy plusz ember élelmiszerét, akkor a vidéken élők önmaguk mellett elláthatnák a városlakókat. De ne legyenek illúzióink, termeljen csak 2 millió ember. Ehhez bőven elegendő 1 millió hektár termőföld. Magyarországon 5,5 millió hektár termőterület van.

Az Abony és Fegyvernek között épülő M4 autópálya 111 milliárd forintba kerül. Az ócsai példából kiindulva, de a mi terveinket alapul véve ebből a pénzből 3200 – 4000 család életét lehetne évtizedekre megalapozni. Ez a GDP 0,45 százaléka.

Stadion-építésekre 23 milliárd forintot költ a kormány, ami újabb 1000 családot biztosítana be. Ez a teljes magyar költségvetési bevételek 0,1 százaléka. Ráadásul nincs még egy olyan ország a világon, ahol megengedhető, hogy a hatalmon lévő miniszterelnök szülőfalujában (amely jelen esetben 1700 fő lakost számlál) 5000 fő befogadására képes stadion épüljön közpénzből.

Magyarország éves GDP-je amúgy 29 ezer milliárd forint.
És még lehetne folytatni a sort a Szajol-Püspökladány vasútvonal felújításával, a 67 km-es szakasz, 161,8 milliárd forintba került, vagyis 2,41 milliárdba kilométerenként. Ebből a pénzből a 67 km-es szakaszon végig luxusházakat lehetett volna építeni medencével, megújuló energiával.

 

bg71
info@emberiseg.hu