Transzcendentális meditáció Mozambikban is
55127
post-template-default,single,single-post,postid-55127,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Transzcendentális meditáció Mozambikban is

Transzcendentális meditáció Mozambikban is

Korábban már hírt adtunk róla, hogy Brazíliában bevezették a TM-et az iskolákban. Ez egy régebbi cikk szintén, de szerintem fontos:

Az [origo] portálon 2007-ben megjelent egy cikk Mozambik egykori elnökéről, Joaquim Chissano-ról. Az egykori államfő a Nobel-díjnál is jelentősebb nemzetközi elismerést kapott. „Chissano érdemei közé főként azt sorolták a díj indoklásában, hogy békét és stabil demokráciát teremtett egy hosszú idő óta polgárháború dúlta országban. Emellett sikerült elérnie, hogy Mozambik gazdasága fejlődni kezdjen, csökkent a szegénység, bátorítani kezdték a nők politikai szerepvállalását és munkavállalását, újjáépítették az elpusztított iskolákat és kórházakat, és jelentős erőfeszítéseket tettek az AIDS ellen” –olvasható az origo.hu-n.

Az igazság az, hogy az államfő 1992-ben minisztereivel egyetemben megtanulta a Transzcendentális Meditációt, majd ezt követően bevezették a hadseregben a TM-et és a TM-Szidhi programot. Erről egy árva szót nem szól a cikk szerzője, ellentétben a The Guardian-al, illetve a Wikipedia is beszámol az elnökéletrajzában e nem mindennapi eseményről.

Az államfő által elért radikális társadalmi változások tehát a TM-nek, és a TM-Szidhi programnak voltak köszönhetőek. Az államfő a TM bevezetését követően ellátogatott a hollandiai Maharishi Védikus Egyetemre, ahol találkozott Maharishi Mahesh Yogival is. Chissano a közel 1 órás beszédében említést tett arról is, hogy amint katonák százai kezdték el gyakorolni a TM-et, zuhogni kezdett az eső, és zöldbe borult egész Mozambik a több éve tartó aszály után. A téma iránt érdeklődött Kepes András is, Maharishi neki, illetve a magyar televízióknak küldte el az elnök beszédét tartalmazó, vágatlan tv-felvételt Beta SP stúdiószalagon. Az óbudai televízión kívül újfent senkit sem érdekelt a történet, ők viszont élőben közvetítették az eseményt – átvették a Maharishi TV elő adását, a szinkronfordítást mi végeztük. Az élő, műholdon keresztül közvetített eseményről előzetesen tájékoztattuk a magyar sajtót – újfent senkit sem érdekelt, nem volt hírértéke. Mint megszokhattuk, hazánkban csak a tudatlanságnak van helye a médiákban.

Íme a történet a valóság tükrében – az eredeti cikk az Africa Economic Analysis oldalon jelent meg.

A mozambiki kormány az elmúlt 25 évben sokat tett azért, hogy véget vessen a háborúnak, és előmozdítsa országa gazdasági fejlődését. Kipróbálták a gyarmati függetlenséget, az államosítást, a falusiasítást, a marxizmust – mindezeket politikai zűrzavarral, polgárháborúval és mészárlással kísérve. Tartós békét a 90-es években értek el, amikor egy demokratikus kormányt választottak. A demokrácia beköszöntével a gazdaság jelentős fejlődésnek indult. A mozambiki elnök, Alberto Joachim Chissano a hadsereg Megelőzési Szárnyának létrehozásával sokat tett az ország tartós békéjéért, és ez gazdasági fejlődést is eredményezett. A Megelőzési Szárnyat azért alakították Mozambikban, hogy koherenciát létrehozva a társadalomban megelőzzék a háborút. További feladatuk volt a Transzcendentális Meditáció (TM) és a TM-Szidhi program gyakorlása naponta kétszer. Ezen egyszerű, természetes meditációs forma a védikus hagyományból ered, melyet 1957-ben Maharishi Mahesh Yogi hozta el nyugatra. A 70-es évek óta sok közzétett tudományos kutatás mutatott be bizonyítékot arra, hogy a TM és a TM-Szidhi program egyéni és csoportos gyakorlása a társadalom harmóniájának és rendezettségének növekedését eredményezi. Amikor a csoport mérete elég nagy, a társadalmi koherencia lefedi a területet, létrehozva az úgynevezett Maharishi-hatást.

Mozambik gazdasági problémái

1987-ben, a hosszan tartó polgárháború, és a nem megfelelő gazdaságpolitika következtében Mozambikot a világ legszegényebb országaként rangsorolták. Ez már a gazdasági összeomlás határavolt. A gazdaság megrekedt azon a ponton, ahol szinte lehetetlen volt külföldi befektetéshez jutni. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége egyszeri 330 millió dolláros sürgősségi segélyt bocsátott ki. 1994-ben, Mozambik első sikeres demokratikus választásán Chissanot választották miniszterelnökké. Chissano kormányával együtt bevezette a szabadpiaci gazdaságpolitikát, amely Mozambik gazdaságában uralkodó szerepet adott a magánszektornak. Mozambik sok külföldi segítséget kapott. Sőt, gazdaságra a külföldi befektetések is fellendítőleg hatottak. 1995-ben megalakították a CPI Kutatási és Fejlesztési Osztályát. Laurenco Sambo közgazdász, a CPI vezetője szerint „a legvonzóbb termék, amit az ország fel tud ajánlani, a béke klímája”. Rámutat arra, hogy „az üzletemberek oda akarnak befektetni, ahol politikai stabilitás van”. Az általános békeszerződést 1992-ben írták alá. Előtte – mondja Sambo – nem volt túl sok befektetés.

Esély a békére

Miután aláírták az általános békeszerződést, a Maharishi Védikus Egyetem bemutatta a mozambiki kormánynak a TM programot, mint tudományosan igazolt eszközt a rendezettség létrehozására, és a társadalmi konfliktusok elfojtására. A törékeny béke fenntartásáért Mozambik kormánya bevezette a TM programot a katonaság különböző egységeinél: a szárazföldi és haditengerészeti alakulatainál, és a légierőnél. Tobias Dai tábornok volt a katonaság parancsnoka ebben az időben, õ jelenleg Mozambik nemzeti védelmi minisztere. „Azután, hogy teljesen kiértékeltük az előterjesztést, a vezérkar elhatározta a program bevezetését Mozambik katonai egységeinél azzal a céllal, hogy létrehozzuk a Maharishi-hatást az országban. Ez döntés kérdése volt. Kipróbálni vagy félretenni. Mi a kipróbálás mellett döntöttünk” – mondta Dai.

Chissano elnök maga is gyakorolta a TM-et: „Először én magam kezdtem el gyakorolni a Transzcendentális Meditációt, aztán bevezettem a gyakorlást a szűk családomban, a minisztertanácsomban, a kormányhivatalomban, majd a katonaságomban is”. Az eredményekről következőképp nyilatkozott: „Az eredmény az ország katonai békéje, és a természet egyensúlya lett” – mondta Chissano.

Javulás különböző szinteken

A pozitív tendenciák láthatóvá váltak 1993-ban, amikor a program már működött: Mozambik békés maradt. Egy háború végén általában a bűnözés emelkedése várható. Itt – mint ahogy azt a Maharishi Védikus Egyetem tudósai előre jelezték – a bűnözési ráta csökkent. A katonaság leszerelése a következő évben kezdődött. Dai tábornok szerint a helyzet hirtelen megváltozott: „Nagyon tisztán látható, hogy ha egy pozitív hatás létrejön, és aztán a csoportos TM-gyakorlás abbamarad, a bűnözési mutatókból és az ország feszült helyzetéből látszik, hogy a kollektív stressz által keltett negatív tendenciák újra erősödni kezdenek. 1994-ben jelentős csökkenés volt észlelhető az ország koherenciájában annak eredményeképpen, hogy csökkent a részvétel a TM és TM-Szidhi program gyakorlásában”.

A tábornok véleménye szerint a koherencia csökkenésének oka valószínűleg a csoportok megszűnése, és a leendő rendőrök TM-tanfolyamainak előrejelzett befejezése volt. Dai a következőket mondta 1994-ben: „Mostanáig – bár számos nehézséggel ugyan -, sikerült a béke fenntartása az elmúlt két évben, ennek eredményeképp szabad és demokratikus választásokat tartottunk…” A meditálók koherencia-alkotó csoportjait újjáalakították. Egy évvel később, az Amerikai Nemzetvédelmi Tanács kihúzta Mozambikot a világkonfliktusok listájáról, és a stabilitás azóta is tart. Mozambik lakossága tettein keresztül megmutatta, hogy hisznek a béke fennmaradásában. Sok fegyvert szereltek le és semmisítettek meg. Denis Singulani, Mozambik anglikán püspöke szerint a fegyverek egy részét gazdálkodási felszerelésekre, varrógépekre, és egyéb eszközökre cserélték. Ezek az akciók nem csak a csökkenő félelmet és feszültséget mutatták, hanem a hitet is, hogy a béke tartós lesz.

A TM nem vallás

A TM nem kíván új vallásban való részvételt. Chissano elnök a következőket mondta erről: „Az emberek azt kérdezik tőlem, vajon ez vallás-e. Elmagyaráztam nekik, hogy én megtarthatom saját vallásom, ugyanakkor élvezhetem ennek a tudománynak az előnyeit, és maximálisan kihasználhatom azokat. Nem fogjuk abbahagyni az imát a templomainkban, a mecsetjeinkben, a zsinagógáinkban, de ezen a technikán keresztül kérjük a természet (a tudatosság) támogatását” – mondta Chissano elnök.

A Természeti Törvények használata

Mozambik több fronton elért sikereinek köszönhetően más kormányok is vonzódhatnak az újszerű stratégiához. A mozambiki katonaságnak a természet megzabolázott egyetemes törvényei állhatnak rendelkezésre. Az alaptétel látható a fizikai rendszerekben. Bizonyos „belsőleg koherens” rendszereknek megvan az a képességük, hogy megvédjék magukat a romboló hatásoktól, mialatt a „nem-koherens” rendszereket könnyen megsérti a kívülről érkező rendezetlenség.

Egy példája ennek a „legyőzhetetlenségi pajzsnak” a Meissner-hatás. Ez a szupravezető kvantumszintjén jelenik meg. A szupravezetőben az elektronok koherens működése kizárja a külső, bomlasztó mágneses mezőt. Ez a rendszer fenntartja áthatolhatatlan helyzetét, mert semmi véletlenszerű vagy rendezetlen hatás nem juthat be. Normál esetben az elektromos vezetők nem áthatolhatatlanok, mert a rendezetlen elektronok véletlenszerű aktivitása megengedi a külső mágneses mező behatolását.

Tudományos kutatások

A Maharishi-hatás létrejöttéhez a népesség 1%-ának kell gyakorolnia a TM-et. Az elmúlt évek alatt közzétett 50 tudományos kutatás dokumentálta a TM program gyakorlása alatt létrejött társadalmi változásokat. A háborús veszteségek csökkenése, a gazdasági feltételek javulása, javuló életszínvonal, valamint a bűnözés, a törvénysértések, a balesetek, betegségek csökkenése mind a Maharishi-hatás által létrejött társadalmi változás eredménye. Mindezen társadalmi mutatók változása akkor következett be, amikor a meditálók száma elérte a tanulmányozott terület népességének 1%-át, legyen az város, tartomány, vagy nemzet. A vezető tudományos folyóiratok – köztük a Konfliktusok Megoldása, Társadalmi Mutatók Kutatása, a Nemzetközi Ideggyógyászat, a Bűnözés és Igazság, Elme és Viselkedés – tucatjai közöltek tanulmányokat a Maharishi-hatásról.

A haladóbb TM-Szidhi program résztvevőinek tanulmányozása hasonló eredményeket hozott, ha a résztvevők együtt, egy helyen gyakorolták a technikát, és számuk elérte a lakosság 1%-ának a négyzetgyökét. A 80-as években a kutatások felfedték, hogy ezek az Izraelben és más országokban működő koherencia-alkotó csoportok csökkentették a háború emberáldozatait. A Libanon-Izrael háborúban az áldozatok száma 71%-kal, a háborús sebesülések 68%-kal csökkentek, az összes konfliktus szintje 48%-kal mérséklődött, illetve az ellenfelek közötti együttműködés 66%-kal növekedett.

Elhárító háború Afrikában

Az afrikai nemzetek közötti konfliktusok gyakran a szomszédos országok nyugtalansága miatt robban ki, negatív következményeket hozva magával. A védelmi szakértők azt jósolják, hogy a hadviselés és terrorizmus természete meg fog változni a tömegpusztító fegyverek könnyű elérhetősége miatt. Ezekkel a fegyverekkel szemben a védekezés különösen nehéz, ha nem lehetetlen. Így a háborút és a terrorizmust a kiinduló okánál, a kollektív társadalmi stressznél kell kezelni. A TM programmal csökkentve a társadalmi stresszt, más nemzetek hadseregei is meg tudnák előzni a háborút, és véget tudnának vetni a konfliktusoknak. A hadsereg lenne a legalkalmasabb a TM bevezetésére, a béke megteremtésére és fenntartására. A hadsereg általában a társadalom legfegyelmezettebb része.

A hadsereg megelőzési szárnyainak létrehozása nem lenne költséges, mivel a haderőket a nemzet védelmezésért fizetik. A kormánynak mindössze a katonai költségvetés 1%-át kellene erre a megelőző technikára fordítani. Chissano elnök hajlandó lenne megosztani tapasztalatait bármely kormánnyal, akit ez érdekel. Úgy tűnik, hogy más afrikai országok hamarosan követni fogják példáját. Chissano lett a Dél-Afrika Fejlesztési Közösség (SADC) elnöke. Ennek a szervezetnek fő célja a 14 tagország területi egységesítése. Mozambik példát mutat más afrikai országoknak a béke megteremtésére. Chissano szerint „elengedhetetlenül fontos napjainkban, hogy fenntartsuk a békét a világban. Az ország fejlődésének és virágzásának alapja a béke. És ennek a békének saját elménkből kell erednie”.

bg71
info@emberiseg.hu