Magyarok győzhetik le a tengerszint emelkedést
53631
post-template-default,single,single-post,postid-53631,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Magyarok győzhetik le a tengerszint emelkedést

Magyarok győzhetik le a tengerszint emelkedést

Bár Magyarországot közvetlenül nem fenyegeti a tengerszint emelkedése, egy hazai fejlesztőcsapat mégis egy ilyen tervvel nyert meg egy rangos építészeti versenyt Párizsban. A Jacques Rougerie Alapítvány által meghirdetett innovációs építészeti pályázaton “Tengerszint-emelkedés és Építészet” kategóriában győzött a Szövetség ’39 alkotócsoport. Nyertes projektjük neve: CALTROPe.

A CALTROPe lényege, hogy a partvonal mellett először is egy speciális, kevert, helyi anyagokat is felhasználó, hatalmas betonelemeket tesznek le a tengerbe. Ezeket aztán mangrove-cserjékkel telepítik be. Ez a speciális növényfaj egyes trópusi, szubtrópusi tengerpartokon, az árapály-zónában terjedt el. Nagyon jól ellenáll a partokon a víz által előidézett eróziónak, és lehetővé teszi, hogy az adott terület fokozatosan hordalékkal töltődjön fel.

Ezzel a videóval mutatta be a CALTROPe-t a Szövetség ’39:

Szövetség ’39 – a csapat

Mindez egy organikus, természetközpontú megoldást kínál a vízszintemelkedés jelentette problémára. Mivel a Föld népességének jelentős része él olyan tengerparti területeken, amelyeknél már egy kisebb mértékű tengerszint-emelkedés is fenyeget, a CALTROPe komoly jelentőségre tehet szert. Valószínű, hogy ahhoz, hogy a világ 76 országból érkezett 529 pályamű közül éppen ez lett a győztes, a professzionális illusztrálás is hozzájárulhatott: a fenti videó magáért beszél.

Forrás: UrbanistaKépek: Szövetség ’39

bg71
info@emberiseg.hu