Jamie Oliver: a Mc’Donald’s emberi fogyasztásra alkalmatlan
53214
post-template-default,single,single-post,postid-53214,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Jamie Oliver: a Mc’Donald’s emberi fogyasztásra alkalmatlan

Jamie Oliver: a Mc’Donald’s emberi fogyasztásra alkalmatlan

Jamie Oliver (aki sok minden más mellett, kiváló hamburgerséf is!) megnyerte egy régóta tartó háborúját az egyik legnagyobb gyorséttermi lánccal – a McDonald’s-al szemben. Miután Oliver pontosan bemutatta hogyan készülnek a McDonald’s hamburgerek, a cég végül bejelentette, hogy megváltoztatja a receptet, de mégis, erről egy árva kukk sem esett az egész mainstream- és céges médiában. [Forrás: politicalblindspot.com – Fordítás: GreenR blog]

Oliver ismételve bemutatta a nézőközönségnek az évek alatt dokumentumfilmekben, televízió show-kban és interjúkban, hogy a marhahús zsíros részei ammónium-hidroxidban (szalmiákszesz) vannak kimosva és felhasználva a hamburger húspogácsába. Ezen folyamat előtt, az előadó szerint, a hús emberi fogyasztásra alkalmatlan. A hamburger-rajongó mesterszakács vállalta a háborút a gyorséttermi iparral szemben: szerinte “tulajdonképpen fognak egy kutyáknak valóan silány terméket, és ezen mosógépes lépés után, amely feloldja az ehetetlen részeket, és egységes péppé változtatja azokat: embereknek adják.” [GreenR blog kérdés: ki látta a Felhőatlaszban a szappangyárat? Kezeket fel!]

A hús pocsék minőségén túl, az ammónium-hidroxid is káros az emberi egészségre. Oliver gyakran hívta ezt az eljárást “a rózsaszín iszap műveletnek” (pink slime – wikipedia).

“Miért tenne bármilyen érzékeny emberi lény a gyereke szájába ammóniával átitatott húst?” – kérdezte Oliver. Oliver egyébként azt állítja, hogy az amerikai üzemi étkezdékből és gyorséttermekből származó marhahúsok 70 százalékát ezzel az anyaggal kezelik, ezt alátámasztani látszik, hogy a The Daily információi szerint a mezőgazdasági minisztérium idén több mint 3 tonna ammónium hidroxidot vásárol meg az iskolai étkezdék számára.

Az egyik sokszínű bemutatójában Oliver azt mutatta be gyerekeknek, hogyan készül a csirke Nuggets. Miután leválasztotta a legszebb egész húsrészeket a csirkéről, a visszamaradó zsíros csontok és belsőszervi cafatok kerülnek feldolgozásra az ilyen gyors-sültekhez.

Válaszul a negatív sajtóra, melyet Jamie Oliver generált, a McDonald’s latin-amerikai franchise-igazgatója, Arcos Dorados azt állította, hogy ilyen eljárást az ő régiójukban nem alkalmaznak. Bár ez talán inkább az ír és angol területekre lehetne igaz, ahol a McDonald’s helyi alapanyagból dolgozik. Az Egyesült Államokban a Burger King és a Taco Bell már nem alkalmazza az ammóniát a termékeikben. Az élelmiszeripar az ammónium-hidroxidot anti-mikrobiális szerként alkalmazza, amely lehetővé tette a McDonald’s számára, hogy egy máskülönben ehetetlen húst használjon!

Az egész horrorisztikus tényből a legsumákolóbb az, hogy az USDA szerint az ammónium-hidroxidot “a gyártási folyamat részeként” tekinti, ezért nem kell feltüntetni a címkézésen, így a fogyasztók nem is tudják, mivel és mikor esznek a nem kívánatos vegyszerből!

A hivatalos honlapján a McDonalds azt állítja, hogy a hús azért olcsó, mert nagy a forgalmuk, sok ember fogyaszt és így lehetőségük van a húst olcsóbban megvásárolni a beszállítóktól és, hogy jó minőséget árulnak. De ha a “rózsaszín iszap” tényleg a “legjobb” minőség, amit a McDonald’s az USA-ban csak tud, akkor hogyan tudott mégis jobbat Latin-Amerikában és Európában?!

Ezen kérdések egyelőre válaszolatlanul maradnak a franchise által, a cég egyben tagadta, hogy a recept módosításának köze lenne Jamie Oliver kampányához…

bg71
info@emberiseg.hu