Olajcsúcs?
52534
post-template-default,single,single-post,postid-52534,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Olajcsúcs?

Olajcsúcs?

Antalffy Tibor blogjáról: Rossz hírem van a peak oil várományosai számára. A fosszilis világvége még jóval odább van, mint várjátok. Szóval a lelkes várakozást fel lehet függeszteni. A megújuló energia inkább csak a verbális múlté, mint a tényleges jövőé. Nem valószínű, hogy lesz szélkorszak, dagálykorszak, szolár-korszak, vagy geo-termálkorszak. Az olajkitermelő gigászok irgalmatlan nagy profitjukat nem a megújuló energiák megteremtésére fordítják, hanem rátépnek a nem hagyományos nyersolajak kitermelésére. A CO2 pedig ezután se fogja a megfontolás tárgyát képezni. Ami éppen készül ránk köszönteni, a „nem konvencionális” olaj és gáz korszaka.

Technikailag arról van szó, hogy a korábban gazdaságtalannak ítélt mezőket, ahol a kőzeteket olaj itatja át, Hydro-fracking eljárással teszik kitermelhetővé. Mi ez? Nagynyomású vízsugarakkal törik össze a földalatti palarétegeket, felszabadítva így az ott előforduló olajat és földgázt. Ezt leginkább az USA területén folytatják a lakosság heves tiltakozása ellenére, mert tönkreteszi a vízbázist. A másik lehetőség, az olajjal átitatott homok kibányászása és abból az olaj tartalom kivonása, ami egy igen rossz hatásfokkal működő eljárás, és már maga a kitermelés is jelentős CO2 generálásával jár. Ezzel a módszerrel elsősorban Kanadában és Venezuelában élnek.

A peak olajosoknak abban igaza van, hogy a könnyen kitermelhető, hagyományos kutak kimerülőben vannak, jelentős új mezők már nem találhatók, a kereslet kielégítése már csak nem hagyományos módon lehetséges – per pillanat – de ezen időnyerés alatt fel lehetne készülni a megújulókkal a teljes átállásra.

Mi következik ebből? A globális CO2 kibocsátás garantált túlfutása minden elképzelhető határon, aminek következménye a lehető legrosszabb szcenárió bekövetkezése intense heat waves . Földünk klímája ma még elképzelhetetlen mértékben fog elviselhetetlenné válni számunkra.

Forrás: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=11757

bg71
info@emberiseg.hu