Megint a tejről
52154
post-template-default,single,single-post,postid-52154,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Megint a tejről

Megint a tejről

A tej az erő és az egészség alapja, legalábbis ezt mondta a mami. Az átlagos magyarországi nagymamák általában rendkívül jó fizikai állapotnak örvendenek, az elhízást hírből sem ismerik. Ez nem csak az állandó sportolás miatt van, hanem azért is, mert titokban mindegyikük táplálkozási szakértő. A reperotárban van egy másik nagyágyú is, a főzelék, de ezt most hagyjuk, beszéljünk a tejjel kapcsolatos téveszmékről. Itt áttérek a gúnyolódásról a tényekre.

A felnőtt ember tápláléka szilárd. Az emésztőrendszerünk erre van kitalálva. A folyékony táplálék mindig kompromisszumot jelent, de ez néha jó, mert folyékony táplálékkal nagyon könnyen és gyorsan tudunk extra tápanyagot bejuttatni. Ilyenek például a protein turmixok. A protein turmixok és a tej között azonban van egy jelentős különbség: a proteinturmixnak van hasznos tápanyagtartalma, a tejnek nincs, ellenben van haszontalan része.

A tej a csecsemő tápláléka. A csecsemő emésztőrendszere nem alkalmas még a szilárd tápanyag megemésztésére, a természet ezért “fejlesztette” ki az anyatejet. Az anyatej a csecsemő számára tökéletes összetételű táplálék, magas zsírtartalommal, tejcukorral és tejfehérjével. A csecsemő ettől tud fejlődni, de az is látható, hogy a csecsemő fizikai állapota erősen nem emlékeztet egy egészséges felnőttére. Az anyatej a kis zsíros, hájredőkben bővelkedő, még izomtalan test táplálására való.

A boltban kapható tej ráadásul nem emberi anyatej, hanem a tehén anyateje, ami a tehén csecsemő, – szaknyelven: kistehén – táplálására szolgál. (Nem vagyok egy agronómus, de persze ez is vicc.) A borjú szervezete sokban hasonlít az emberére, de a borjú nem ember. A tehén teje nem tökéletes az ember táplálására. Inkább tökéletlen. Allergéneket és túl sok tejcukrot is tartalmaz, ráadásul a felnőtt embernek nemhogy a tehén tejére, hanem semmilyen tejre nincs szüksége. A felnőtt borjú vagy marha sem iszik tejet.

A tej tápanyagtartalma nem jó felnőtt embernek. A tehéntejé sem.

A normál tej tejcukor tartalma 5,2%. Egy liter tejben 52g tejcukor (laktóz) van, ami egy teljesen használhatalan szénhidrát. Megemésztéséhez laktáz enzim szükséges, amelyet a csecsemők szervezete termel, felnőtteké általában nem. A föld lakosságának háromnegyede felnőttkorára nem rendelkezik laktáz enzimmel: tejcukor érzékeny. Az ázsiaiak egyáltalán nem tudják megemészteni, a fehér embereknél a laktózérzékenység sokkal ritkább, de azért jelentős. Ezért van sokaknak hasmenése a tejtől.
Aki nem tejcurkor érzékeny, annak sem jó a tej.

A tej zsírtartalma 2,8%. 28g  zsírt viszel be egy liter tejjel. Ennek nagyobb része telített zsír. A telített zsír gátolja a szénhidrátok hasznosulását, segít abban, hogy zsírrá alakuljanak. Sok tej fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz.

A tej fehérjetartalma 3,2%.  32g fehérje van egy liter tejben. Ez nem is tűnik rossznak. Ennek 20% tejsavó protein,  80%-a azonban kazein, egy lassú felszívódású fehérje, amely önmagában még nem rossz (bár jónak se mondanám), de  a fentiekkel párosulva enyhén szólva nem kedvező az arány.

Miközben egy átlagos tejsavó protein turmix 3 deci vízben oldott 60g tejsavó protein koncentrátum 40g fehérjét, 4g zsírt és 4g cukrot tartalmaz, 3 deci tej 15,6g (rossz) cukrot, 9g zsírt és 10g nem túl jó fehérjét tartalmaz. Ez brutális tápértékbeli különbség.

A tej tápanyagként azért terjedt el, mert könnyen hozzáférhető volt. Ráadásul népegészségügyileg fontos szerepe volt a nép táplálásban, főleg ásványi anyag tartalma miatt. Azokban az időkben, amikor élelmiszerhiány volt.

Nyilvánvalóan jobb, mint a semmi. Csakhogy manapság nincs élelmiszerhiány, sokaknak inkább az a problémájuk, hogy jobban szeretnének kinézni. Erre a célra, minőségi táplálékként  a tej alkalmatlan. Inkább élvezeti cikknek kell tekinteni azoknak, akik szeretik. Étrenddel rendelkező, komoly sportolóknál a tej fogyasztása félreevésnek számít.

A tej nem jó fehérjeforrás, mert  a jó fehérjeforrások azok, amelyek nem tartalmaznak, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaznak rossz tápanyagokat: cukrot és zsírt.

A fehérjeforrások a sovány húsok (csirke, pulyka, sovány marha), halak, tojás és a fehérjetartalmú táplálékkiegészítők. Esetleg egyes tejtermékek, mint a sovány sajt vagy sovány túró, de ezek nem  a legjobbak, alapozni az előzőekkel szemben ezekre nem lehet. A tej sehogyan sem jó.

A táplálékkiegészítőket soha ne tejbe tegyük, mindig vizet használjunk. A tejet hagyjuk meg a kismacskáknak.

miért nem jó  a tej.jpg

A fentiekből látható, hogy a tej táplálkozási szempontból inkább ártalmas, mint hasznos. Ha mániákusan szeretjük az ízét, tekintsük élvezetni cikknek és ne fogyasszunk túl sokat belőle.

Az élet-erő-egészség legendát el kell felejteni. Baromság, mint sok más hiedelem. Aki nem csecsemő testet, hanem jó fizikumot akar, izmos akar lenni, vagy le akar fogyni, annak jó minőségű fehérjeforrást (csirke, tojás, hal, stb.) kell fogyasztania.  A tej nem az.

És akkor még nem beszéltünk az ipari feldolgozásról.

Persze mindig akad pár idióta, aki védi a tejet, mint üsző a borját, mert valami homályos elképzeléstől vezérelve nélkülözhetetlennek gondolja, és okvetlenül vitatkoznia kell minden tej ellenes véleménnyel. De ne foglalkozzunk elmebetegekkel, igyák csak nyugodtan tonnaszámra.

Tejet a kismacskáknak! De neki is csak a saját tejét, a felnőtt macskának pedig semmilyet, a macska ugyanis szintén laktózérzékeny.

Forrás: http://edzoterem.blog.hu/2013/04/16/miert_nem_jo_a_tej

És ha már tej… Ha tetszik oldalunk, segítsd fenntartását havonta egy liter tej árával: ÉFE Alapítvány – Buda Takarékszövetkezeti Hitelintézet 58300127 12100217 00000000 SMS-ben is! Köszönjük! KLIKK IDE!

bg71
info@emberiseg.hu