Csodaablak
51890
post-template-default,single,single-post,postid-51890,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Csodaablak

Csodaablak

Nebojša Zec újvidéki kémia szakos mesterhallgató első helyezést ért el a maribori fiatal feltalálók nemzetközi konferenciáján az ablakkal, mely elnyeli a hőt, és megtartja a helyiség hőmérsékletét. Ez az ablak a hőmérséklet változására megváltoztatja a színét, és a hőmérséklet emelkedésével automatikusan besötétíti a helyiséget.

Nebojša elmondása szerint a díj váratlanul jött, de többéves munka elismerése.

„Nem mondhatom, hogy vártam, mert nem tudtam, a többi hallgató munkája milyen lesz, de tekintettel a fáradságos munkára és az időre és a kapott eredményre is, bíztam benne, hogy felfigyelnek a prezentációnkra” – mondta el Nebojša Zec a 24 sata napilapnak.

Elmondása szerint a díjazott munka többéves kutatás eredménye.

„Olyan ablakmodellt készítettünk, mely a hőmérséklet változásával megváltoztatja a színét (majdhogynem színtelenből sötétkékre vált), de emellett a hőt is elnyeli. Így egyidejűleg szolgál például magas hőmérsékleten a helyiség automatikus elsötétítésére és az állandó hőmérséklet megtartására az üvegben, energiabefektetés nélkül” – magyarázza Nebojša, aki a munkát az analitikai kémiai laboratóriumban végezte dr. Milan Vraneš és dr. Slobodan Gadžurić mentorálásával.

A konferencián bemutatott eredmények már korábban is felkeltették a tudósok figyelmét ezen a területen.

„A kapott eredmények már tavaly megjelentek egy elismert nemzetközi folyóiratban. A tavalyi év végén az újvidéki tudományok fesztiválján szintén bemutattuk a munkát, fel is figyeltek ránk” – mondta el a díjazott hallgató.

A fiatal tudós kifejtette, az elnyert első helyezéssel járó díj szimbolikus, a fiatal tudósokkal való találkozás értéke azonban sokkal nagyobb.

A kétnapos konferencián a résztvevők 15 percben mutathatták be munkáikat.

Nebojša a mesterképzés fejezése után doktori tanulmányokat is tervez.

„Doktori tanulmányokra is be akarok iratkozni itt az egyetemen, a továbbiakban pedig nem vagyok biztos. Lehet, hogy külföldön folytatom, de fennáll a lehetőség, hogy az egyetemen maradok” – meséli Zec.

A fiatal feltaláló mindenképpen úgy véli, a más országok fiatal kémikusaival kötött ismeretség hasznos lesz a további munka során.

Forrás: http://www.vajma.info/cikk/tudomany/3901/Ujvideki-egyetemista-talalmanya-az-ablak–mely-lehuti-a-szobat.html

bg71
info@emberiseg.hu