Toldi a moziban
51658
post-template-default,single,single-post,postid-51658,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Toldi a moziban

Toldi a moziban

A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) döntőbizottsága 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Európai Filmdíjas Pálfi György rendezésében készülő Toldi-filmnek.

Arany János szobra a Nemzeti Múzeum előtt. A képen lent Toldi Miklós látható. Stróbl Alajos munkája (1893).

A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai, a Toldi-trilógia egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre – közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap, amely szerint a nagyszabású mozifilm “egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása”.

Arany János 1846-ban írt eposzánál nagyobb sikert a magyar irodalom alig ért meg – írta az MNF. A Filmalap emlékeztetett: a mű a Kisfaludy Társaság “a nép ajkán élő történeti személy” életét elbeszélő, népies formájú és tartalmú költemény alkotására kiírt pályázatára készült, mindössze fél esztendő alatt. A pályázat vitán felüli nyertese Arany Toldija lett, mely azóta kötelező olvasmány a később született Toldi estéje és Toldi szereleme című művekkel egyetemben. Arany varázslatos nyelvezetű műve a világirodalomban is párját ritkítja – hangsúlyozza az MNF közleménye.

Pálfi György az ezredfordulón feltűnt “új magyar film” kiemelkedő alakja, első mozijával, a dialógusokat nélkülöző, csupán képekkel és hangokkal elmesélt Hukkléval elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb elsőfilmnek járó díját 2002-ben. Taxidermia című filmjét világszerte műsorra tűzték a mozik. A rendező 2012-ben a Final Cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjével tért vissza Cannes-ba, a Cannes Classics elnevezésű válogatásba.

A Toldi-film a tervek szerint 2013 szeptemberétől készül magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal a Katapult Film gyártásában. A film forgatókönyvét Pálfi György, Ruttkay Zsófia és Szabó Iván írta, az operatőr Pohárnok Gergely lesz. A Toldi producere Angelusz Iván és Reich Péter. A “szuperprodukció” várhatóan 2014 végén kerül a mozikba. (mti)

bg71
info@emberiseg.hu