Mizo csodafarm – Így verik át az embereket?
51631
post-template-default,single,single-post,postid-51631,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Mizo csodafarm – Így verik át az embereket?

Mizo csodafarm – Így verik át az embereket?

 Kollégánk szerint szép és jó, hogy animációs filmmel reklámozzák Csányi Sándor csípőtelki új tehenészetét, azonban a kisfilm kissé csúsztat. Csípőtelken ugyanis a tehenek zárt rendszerben mozognak istálló és fejőállomás közt, rétet és legelőt utoljára talán bocikorukban láthattak

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor és Csányi Sándor közösen avatták fel a Bonafarm csoport új tehenészeti telepét Csipőteleken.
Hála a rengeteg ott élő tehénnek, a Mizo garantáltan jóminőségű, saját tejet használhat fel termékeihez. Ennek bizonyára a gazdák is nagyon örülnek, így eggyel kevesebb helyen tudnak megszabadulni teheneik tejétől.
A minap találkoztam egy TV csatornán sorozatnézés közben az új Mizo-reklámmal. Egy nagyon aranyos zenés, meseszerű animációs reklámról van szó. Kifejezetten barátságos. És végre nincs pocak, se pelenka, se hüvelygomba.A dalból kiderül a Mizo titka:”Van egy csodás kis helyünk, ahol vidáman él minden tehenünk
Dúsak a legelők, a víz igen édes, a tej meg a vaj pedig selymes és krémes
Mizo csodafarm, Csipőtelek, emeljük hát a bögrénk emberek
Ez az a hely Csipőtelek, mert az élet nálunk tejesen kerek”

A reklám:

Ez egyértelmű. Nem is várnánk mást, mint zöld mezőkön legelő Holstein-fríz teheneket, akik nagyon jól érzik magukat. Hiszen a képlet egyszerű: a tehenet kihajtjuk a mezőre, legelészik kedvére és időnként megfejik. Hát nem.De nincs is itt olyan nagy hazugság, mert szó sincs arról a dal szövegében, hogy ezek a tehenek a dús mezőkön legelésznének, pusztán megemlítik, hogy van dús legelő. Egyedül az animációban tűnik fel legelésző tehén.

Csipőtelek a valóságban: A tehenek egy hatalmas istállóban sorakoznak, és “legelésznek kedvükre”. Innen terelik át őket egy folyosón az automatizált fejőházba.

A fejőház egy nagy forgószínpadra hasonlít: a tehén bemegy, rácsatolják a fejőgépet, és elindul körbe. Mire a körbeér, már meg is van fejve.
Joggal felmerülhet bárkiben a kérdés, hogy igen ám, de honnan tudja a tehén, hogy el kell hagynia a “forgószínpadot”?

Az ember leleményes: egy odalógatott fémcső gondoskodik arról, hogy kihátráljon a tehén, ellenkező esetben BUMM! jól fejbe vágja. És működik. A rúd közeledik, a tehenek szépen kihátrálnak. Aki nem figyel, az egy kis ütés után szintén kimászik. Humánus megoldás.
Aztán irány az istálló. Szigorúan zárt folyosón, mert kint rossz.

A kérdés már csak az, hogy miért leplezi a Mizo az új tehenészetét, amire a megnyitón még annyira büszkén beszélt Csányi Sándor.

Ezek a tehenek szerintem legfeljebb az ideszállításuk során láttak füvet, de azért biztos jól érzik magukat, és vidáman élnek a Mizo csodafarmon. A mesében.

bg71
info@emberiseg.hu