Ingyen tömegközlekedés
9366
post-template-default,single,single-post,postid-9366,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Ingyen tömegközlekedés

Ingyen tömegközlekedés

Korábban oldalunkon már beharangoztuk, most valósággá vált: Tallinn az első európai főváros, amely ingyenessé tette lakóinak a tömegközlekedést. Az észt főváros lakónyilvántartásában szereplők 2013. január 1-jétől térítésmentesen utazhatnak a város autóbuszain, villamosain, és trolibuszain. Észtország összes 20 év alatti diákjának a tallinni mellett az összes vidéki tömegközlekedés is ingyenes. A jogosultsághoz mindössze bejegyzett észtországi lakosnak kell lenni.

A 410 ezres Tallinn vezetése környezetvédelmi és szociális megfontolásokkal indokolta a közlekedési kedvezményt, amely évi 12 millió euró bevételtől fosztja meg a települést.  Észtország, amely 2011 januárjától tagja az euróövezetnek, 1 százalékos GDP-arányos államháztartási többlettel zárta 2011-et, 2012-re 1,2 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak.

Az ország gazdasága korábban súlyos visszaesést szenvedett el azt követően, hogy a kormány jelentős strukturális reformokat és költségvetési megszorításokat hajtott végre. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a pénzpiaci válság kirobbanásával párhuzamosan a balti államokban kipukkadt egy ingatlanpiaci buborék. Az észt kormány akkor a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodás keretében egyebek között 10 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket, növelte a nyugdíjkorhatárt és visszafogta a szociális kiadásokat. A korrekciós időszak mélypontján, 2009-ben 14 százalékkal esett vissza éves szinten az észt GDP. Azóta folyamatosan erősödött a balti állam gazdasága, és 2011-ben már 8,3 százalékkal nőtt az észt GDP. 2012-ben lassult a gazdasági növekedés, a harmadik negyedévben 3,4 százalék, a második negyedévben 2,2 százalék volt a bővülés üteme éves összevetésben.

bg71
info@emberiseg.hu