Nem hősök: normálisak
8758
post-template-default,single,single-post,postid-8758,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Nem hősök: normálisak

Nem hősök: normálisak

Csörög a telefon valahol a hetedik kerület egyik családjánál: “Jó reggelt, a Budapest Bike Maffia tagja vagyok, a családsegítő központtól kaptam meg a számukat, otthon lesznek kora délután? Vinnénk egy kis élelmiszert önöknek a piacról!” A reakció általában döbbent csend, aztán hitetlenkedés, aztán nagy-nagy öröm. Ez a jelenet február óta minden vasárnap megismétlődik. A Budapest Bike Maffia (BBM) a Szimpla Kert támogatásával a háttérben hétről hétre visz étellel megpakolt szatyrokat olyan rászoruló családoknak, ahol gondot okoz a mindennapi betevő megvásárlása.

Éppen egy éve, hogy a Szimpla Kert megrendezte az első Szimplakerti Háztájit, azaz az őstermelői piacot, amely éppúgy egyedülálló és verhetetlen színvonalban-hangulatban, mint maga a hely. Vasárnaponként a minden négyzetcentin egy jó ötlet-project kiegészül a minden méteren egy gasztronómiai csoda-jelenséggel, vagyis a piaccal, ami nem csak egy bevásárlási esemény, hanem egy igazi közösségi program, ahol van idő és lehetőség és nyitottság beszélgetésre, remek zenék hallgatására, előadások megtekintésére, valamint a legfinomabb háztáji portékák megízlelésére és hazacipelésére.

Jótékonyan sportolnak

A piac létrejöttével nagyjából egyidőben, tehát tavaly karácsony előtt a Budapest Bike Maffia tagjai éppen egy korsó sör fölött tanakodtak azon, hogy milyen értelmes dolgot lehetnek csinálni Szenteste. Felvetődött a bringázás (naná, majd nem!), és a főzés, és ebből született az az ötlet, hogy december 24-én ételt vigyenek a hajléktalanoknak. Készítettek is százötven szendvicset, nyakukba vették a várost, és szétosztották az ennivalót az utcán karácsonyozni kényszerülő embereknek. Eltelt egy kis idő, s a bringás csapat találkozott a Szimplásokkal, akik – révén maguk is szívesen támogatanak mindenféle jótékonysági kezdeményezést, valamint a kerékpározás is közel áll a szívükhöz – belevágtak a közös gondolkodásba. “Ha már van egy civil szervezet, amelyik segíteni akar a szegény családoknak, és ha vannak olyan gasztrobloggerek, akik szívesen adják az idejüket és a tudásukat ahhoz, hogy “meleg ételen keresztül örömet okozzanak”, miért ne adnánk ehhez segítséget?”, mondja Zsendovics Ábel a Szimpla Kert üzletvezetője.

Karitatívan főznek

Az egymásra találásból két dolog született meg: egyrészt a Maffiások február óta minden piacnapon beülnek a Szimpla Kertbe, és saját vászonszatyraik segítségével népszerűsítik a kezdeményezést: vigyünk ételt rászoruló családoknak! Aki nyitott a dologra, az vesz egy szatyrot, televásárolja a piacon, ráapplikál néhány kedves üzenetet, vagy rajzot, majd átadja a BBM-eseknek. A másik lehetőség az önzetlen másokon segítésre a közösségi főzés, vagyis a Szimplaüst, ami a Szimpla Kert ötlete volt. Ennek lényege, hogy minden héten más gasztroblogger főz a népes publikumnak, aminek bevásárlásuk végeztével jól esik egy tál meleg étel, ami természetesen a helyi alapanyagokból születik meg. Az ebédért mindenki annyit dob be a közösbe, amennyit gondol, az összegyűlt pénzből pedig a BBM-tagok bevásárolnak, majd nyeregbe pattannak és elviszik a teli zsákokat az éppen azon a héten kiszemelt családnak.

Nem hősködnek

“Elképesztően hálásak az emberek, nem tudják felfogni, hogy ilyen létezik,” mondja Havasi Zoltán, a BBM vezetője. “A családok zavarban vannak, nem értik, hogy lehet az, hogy valaki megjelenik és ad nekik valamit. El kell magyarázni nekik, hogy ez egy teljesen természetes dolog, de érezhető, hogy túl akarnak lenni a dolgon, szégyellik ahogy élnek, és ez a legrosszabb. Ma a legnagyobb luxus nem segíteni. Mi egyáltalán nem azért csináljuk ezt, mert hősök vagyunk, hanem mert ez a normális. Az lenne a legjobb, ha nagyon sok ilyen kicsi, alulról jövő kezdeményezés lenne, mert a nagy szervezetek ideje már lejárt. Mindenki segítsen ott, ahol él, kicsi közösségekben. Nyissunk egymás felé, hiszen sokkal több ember van veszélyben, mint azt gondolnánk!”

A FaceBook-on nyomj rájuk egy like-ot! Itt: http://www.facebook.com/budapestbikemaffia

Forrás: http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/nem-hosok-normalisak

bg71
info@emberiseg.hu