A jövő fizikája
8394
post-template-default,single,single-post,postid-8394,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

A jövő fizikája

A jövő fizikája

Tibi bá’ honlapjáról: Aki legalább bulvárhír szinten érdeklődik az elméleti fizika iránt, annak emlékeznie kell, hogy Michio Kuku, a japán származású, amerikai elméleti fizikus nevéhez két dolog is kapcsolódik. Az egyik a húrelmélet, a másik pedig szenzációt kreáló hajlama. Egyenesen imádja meghökkenteni a nagyérdeműt. Legújabb könyvét, aJövő fizikáját már lefordították magyarra, de nem hiszem, hogy sokan olvastátok volna.

Ebben a műben Kaku túllicitálta saját magát is. Legmeglepőbb kijelentése: Az (emberi) örök élet nem sérti a fizika (értsd a világmindenség alap) törvényeit. Ha pedig nem sérti – így a logikus következtetés – akkor nem is lehetetlen, csak ki kell várni, mire az Ember kitalálja a módját, mert ugye a mindenható technológia előbb vagy utóbb mindent megold.

Persze mi nagyon jól tudjuk, hogy a „fejlődés” nem tarthat örökké, sőt nagyon is hamar be fog következni, vagy talán már be is következett az egyhelyben topogás, majd a visszazuhanás, de sokan úgy tesznek, vagy talán el is hiszik, hogy a „fejlődés” folytatódik a végtelenségig. Ha tehát Kaku munkásságát objektíven akarjuk értékelni, akkor rövid időre fel kell függesztenünk a Növekedés határai elképzelést. Menjünk bele a játékba, és fogadjuk el, hogy a “fejlődés” töretlenül a végtelenségig folytatódik. Na akkor mi van?

Kaku könyvében pajkosan előléptette az embert istenné, na persze görög istenekre gondolt, mert a 2100-as év embere mitológiai tulajdonságokkal fog rendelkezni. Apollo erejét a Napból nyerte, Zeusz át tudott változni hattyúvá, Vénusznak tökéletes teste volt. Kaku szerint az unokáink mind erre képesek lesznek, kvázi istenekké válhatnak.

A fizikus jól bánik a szavakkal, ügyesek a hasonlatai, a párhuzamairól már nem is beszélve. Szerinte az „okos telefon”mintájára az okosság ott lesz mindenütt, ahogy ma az elektromosságba botlunk éjjel-nappal, mert teljesen körülvesz minket. Nos, 100 év múlva az „intelligencia” fog minket körülvenni. Kapunk rá példákat is. El akarunk valahova utazni? Csak rá kell gondolnunk és a gépkocsink már elő is állt, és megindul velünk oda, ahová menni akarunk pusztán csak azért, mert gondolunk rá. Mindenkinek lesz egy mindent tudó kontaktlencséje, ami egyfajta interface (összekötő) az ember és a külvilág között. Ha valakivel beszélgetni kezdünk, az illető életrajza fel fog számunkra villanni. Sajnos a biológia nem befolyásolható, tehát 100 év múlva is használni fogjuk a vécét, de annak extra funkciói lesznek. Ürülés közben ki leszünk analizálva, valahogy úgy, ahogy mostanában labor vizsgálatra megyünk. Szarás közben a vécé ki fogja értékelni testünk működését. Hormon szintjeinket, az antitesteket a vérben, és a vizeletünkben található anyagokat. Ez úton minden kifejlődésben lévő rendellenesség, például a rák, időben felfedezhető és megelőzhető. De ez nem minden. Mivel a rendellenességek helyreállítását irányító gének már ma ismeretek, Kaku szerint ezen ismeret is fel lesz használva az egészség helyreállítására. Ez összességében azt jelenti, hogy a halál elöl meg lehet szökni. Íme, az örök élet. De piszkáljuk meg kicsit a részleteket. Ülök a vécén és közben kianalizál a…. szóval ki leszek analizálva és megtudom az eredményt. Hogyan tovább? Kaku szerint ott a helyszínen szólni kell a tapétának, hogy…. Bocsánat, a tapétának? Igen, hiszen minden „okos” lesz, a tapéta is. Tehát kedves tapéta orvoshoz kellene mennem! Erre a tapétán megjelenik egy orvos, úgy ahogy ez manapság az okos telefonokon történik. Szóval megjelenik valami, ami orvosnak néz ki, orvosként beszél, de valójában csak animáció. Szóval ez az orvos elmagyarázza mi az ábra, és minden releváns kérdésre válaszolni fog 99 százalékos megbízhatósággal.

Csakhogy, ha senki nem hal meg, vagy legalább is csak nagyon kevesen, akkor mi lesz a helyzet a gyerekvállalással? Kaku válasza erre némileg homályos, mert szerinte statisztikai tény, hogy minél jobb életkörülmények között él az ember annál kevesebb gyereknek ad életet. Ez ideig igaznak bizonyult, de én például egyáltalán nem látom biztosítottnak, hogy az örök élet (elméleti) beköszöntése után nem fog kelleni szabályozni a gyermekvállalást. Ez azonban meglehetősen bizonytalan, mert ha az emberiség meghódítja a szomszédos csillagokat, akkor nem csak lehetséges a szaporodás, de egyenesen kívánatos. Azonban Kaku ennél is fontosabbnak tartja az energiát, nem csak, mint felhasználható erőforrást, de mint civilizációs osztályozást is. Jelenleg ugyanis tartunk az általa kreált fogalom, a „planetáris civilizáció” felé. Ez azt jelenti, hogy a bolygón létező összes energiát magunk alá gyűrünk: földrengés, vulkánkitörés, minden.

Szóval, aki ennél többet akar álmodozni, az megveheti a könyvet. Ja, igen, nem kapok jutalékot, ez nem minősül hirdetésnek.

Forrás: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=8117

bg71
info@emberiseg.hu