Uruguay az uruguayiaké
8280
post-template-default,single,single-post,postid-8280,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Uruguay az uruguayiaké

Uruguay az uruguayiaké

Lassan szabályos verseny kezd kialakulni, hogy ki legalizálja elsőként a marihuánát. Hollandia ugyanis sosem engedélyezte teljesen, és az éppen megbukó konzervatív kormány is a megfelelő szabályozás helyett inkább a coffeeshoprendszer ellehetetlenítésével bíbelődik, Kaliforniában pedig őszig még várnunk kell az új legalizációs népszavazásra.

Jó esélyek mutatkoztak Dániában, ahol tavalyelőtt vita bontakozott ki a fű legális szabályozásáról, majd idén januárban a Koppenhágai Város Tanács jóváhagyta a kannabisz fővárosi boltokban és kávézókban történő forgalmazásának tervezetét. A dán kormány azonban májusban széttörte a legalizációs álmokat, és mégsem fogadta el a koppenhágai javaslatot, ami érvényre juttatta volna a népakaratot (2010-ben Dánia lakosságának 59%-a támogatta a legalizációt – A Szerk.), és visszaszorította volna a fű feketepiacát. Jelenleg ismét úgy látszik, hogy a legalizáció úttörője a Tengerentúlról fog kikerülni, az aktuális pályázó ugyanis Kalifornia mellett Uruguay.

Latin-Amerika gyakran legeurópaibbnak titulált országa sohasem a bigott konzervativizmusáról volt híres, hiszen a marihuána személyes használatra való termesztése és 25 grammig terjedő birtoklása jelenleg sem ütközik törvénybe. A legalizáció ötlete azonban nem hippivágyálmokból, hanem a kokain-, és a kokapasztabiznisz erősödéséből származik. Uruguay ugyanis az Andokban előállított kokain szállításában tranzitországnak számít Európa és Nyugat-Afrika felé, de az utóbbi években a helyi fogyasztás is megnőtt. A problémát nem is elsősorban a kokain, hanem az annak a gyártása során keletkező köztes anyag, az olcsó és kifejezetten kockázatos kokapaszta okozza, aminek terjesztésével növekedni kezdett a bűnözés és az erőszak az országban. A kormányzat felismerte, hogy a marihuána termesztésének engedélyezésével még nem válik minden fogyasztó kiskertésszé, így az utcai dílerek egyre gyakrabban kínálnak kokapasztát azoknak, akik eredetileg csak füvet akartak vásárolni. Ennek kiküszöbölésére szeretné elérni a kormány, hogy a gandzsát ne a dílerektől, hanem állami minőség ellenőrzés mellett az erre szakosodott üzletekben lehessen beszerezni. Így megelőzhető lenne a vevők érintkezése a feketepiaccal és a kokapasztával. Uruguay helyzeti előnye Koppenhágával szemben, hogy a tervezetet nem a főváros, hanem maga José Mujica elnök és kormánya dolgozta ki, hogy ezzel védje meg állampolgárait a veszélyesebb drogoktól.

A legalizációs szándék máris visszhangra talált az ENSZ Kábítószer- és Bűnmegelőzési Hivatalában (UNODC), melynek igazgatója, az orosz Jurij Fedotov közölte, hogy az uruguayi kormány törekvése súlyosan sérti az ország drogellenes küzdelemben tett nemzetközi vállalásait, valamint az ENSZ kábítószer egyezményeit. Hogy mérlegeljük az állítás súlyát, érdemes tudni, hogy Fedotov szülőhazája fizeti talán a legnagyobb árat a drogellenes törvényekért, ugyanis a világon jelenleg Oroszországban a legmagasabb a heroinfüggők száma, és a tűcsereprogramok hiánya miatt már a lakosság több mint 1%-a, vagyis körülbelül félmillió orosz HIV-fertőzött. Ezek után nemhogy álságosnak, de egyenesen felháborítónak hat, hogy Fedotov azt várja el Uruguaytól, hogy a mára teljesen elavult szemléletű, ötvenéves ENSZ-egyezmények értelmében ragaszkodjon a fűtilalomhoz és a drogháborúhoz, és persze szabadítsa rá népére a kokapasztát és a vele járó erőszakot. Csoda, hogy Uruguay kábítószerügyi főtitkára képes volt higgadtan reagálni Fedotov hiteltelen szavaira, és elmondta, hogy a javaslatot tekintélyes nemzetközi szakértőkkel és szervezetekkel, például a Globális Drogpolitikai Bizottsággal vitatták meg, így az teljes egészében észérveken és tudományos kutatások eredményein alapul.

Ha az uruguayi kormánynak van bátorsága – és láthatóan van –, akkor Bolíviához hasonlóan hamarosan kilép az ENSZ-egyezményekből, és legalizálja a marihuánát. Hajrá, Uruguay, hajrá, uruguayiak!

Forrás: http://www.ckmagazin.info/uruguay-az-uruguayiake

bg71
info@emberiseg.hu