Bambusz a csúcsnövény?
7944
post-template-default,single,single-post,postid-7944,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Bambusz a csúcsnövény?

Bambusz a csúcsnövény?

A bambuszt tartják a közeljövő csúcsnövényének, amelyből textíliát, építményt és ételt egyaránt lehet készíteni. Emellett kiváló szén-dioxid elnyelő tulajdonsága segíti az üvegházhatás csökkentését, és nem mellékesen munkát ad a világ szegényebb országaiban élőknek.

A bambuszról alkotott kép változáson megy keresztül, sokan a 21. század fájának nevezik. Manapság másfélezer felhasználási módja ismert, a zoknitól a kiváló teherbíró képességét kihasználó építészeti megoldásokig.

A mezőtől az erdőn át az üzemig és a kereskedőig, a tervezőirodától a laboratóriumig, az egyetemektől a politikai hatalmat birtoklókig egyre többen tisztában vannak ezzel a megújuló erőforrással. A bambusz az elmúlt évtized fő gazdasági növényévé vált” – hangoztatta Michael Abadie, a Bambusz Világszervezet tavaly megválasztott elnöke.

Ehető, hordható és építhető szuperanyag.
A bambusz feldolgozásában használt új technológiák és az ipari feldolgozás nagy változásokat hozott, és valódi verseny kezdődött a nyugati fapiacokon.

A bambusz lehet a harmadik világ zöld aranya?

Egyes becslések szerint manapság a bambuszpiac nagysága eléri a 10 milliárd amerikai dollárt, ami – a világszövetség szerint – 5 éven belül megduplázódik. A bambusz a világ leggyorsabban növekvő növénye, 4-5 év után évente lehet aratni, ellentétben a trópusi keményfákkal, amelyeket sok évvel később csak egyszer lehet kivágni.

A fejlődő világ is felismerte az ebben rejlő növekedést. Nicaragua keleti részén a helyi lakosok nagy része korábban értéktelen növénynek tekintette a bambuszt, most már azonban új bambuszültetvények növekednek a térségben. A hosszú ideje bambusztermesztő nagyhatalomnak számító Kína sikeresen kiaknázta a növekvő keresletből adódó lehetőségeket. Viszont Nicaraguát csak egy keskeny karibi folyosó választja el attól, hogy a bambuszt az Egyesült Államok óriási piacára eljuttassa.

Bambusz erdő Kínában.

Mindezek mellet a bambusztermesztés pozitív hatással van a helyi mezőgazdasági munkások helyzetére is: sok – korábban munkanélküli – embernek, köztük nőknek is megélhetést biztosít, és így többeknek már nem kell Costa Ricában munkát vállalniuk. A világ első bambuszkötvényét a brit EcoPlanet Bamboo nevű cég gondolta ki, amely a nicaraguai Rio Kama ültetvény tulajdonosa. A legnagyobb értékű, 50 ezer dolláros kötvények megvásárlói azt várják, hogy befektetésüket 15 év alatt 500 százalékon realizálhatják.

Fa vagy fű?

A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint ezer faja ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Ugyan a fűfélék családjába tartoznak, sokan mégis bambuszfáról beszélnek, mivel némely faj megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő.

Gyönyörű lakóház két nap alatt

Két gyönyörű lakóház készült el Hawaii szigetén, amelyek fő építőanyag a bambusz volt. Mennyi volt a teljes építési idő? Két nap! David Sands építész, a Bamboo Living Homes cég munkatársa, tervezte a lakóházakat, amelyek könnyűek és mégis elképzelhetetlenül erősek, valamint szempillantás alatt felújíthatók. Egyben ezek a bambusz legvonzóbb tulajdonságai az építészet számára. A társaság már 14 éve tervez épít bambusz otthonokat, de ez a kettő messze a leggyorsabban felhúzott otthonaik voltak.

Két nap alatt két otthon.

Fenntarthatóság szempontjából a bambusz sikeresen kiállja a próbát, mivel ez az egyik legzöldebb építőanyag. Ráadásul olyan erős, mint a faanyag, viszont gyorsabban növekszik, rendszeresen aratható és fantasztikusan néz ki. Ötvözve ezt a sokoldalú alapanyagot az előregyártott, elemes építészettel komoly lehetőséget jelenthet a zöld és fenntartható otthonok szempontjából.

Tartós nappali gyorsan összerakva.

Ha pedig beleszámítjuk, hogy az esőerdők mindössze egyszer kivágható fáit végre kiszorítja a piacról a szén-dioxid megkötő bambusz, kijelenthetjük, hogy ez egy igazán előremutató ötlet, ami zölden befolyásolhatja a jövőt is.

Szerző: Fodor Márta – Pozitív Nap

Forrás: ecoplanetbamboo.net, inhabitat.hu


És mi a helyzet Magyarországon?

Nagy László 1982 óta foglalkozik a bambuszok magyarországi honosításával. Éghajlati adottságaink lehetőséget adnak egy eddig új növényféleség a Bambuszok megjelenésének. Ki ne ábrándozott volna a mindig kék egű, örökzöld növényzettel borított szubtrópusi paradicsomi szigetekről valahol a távoli horizontokon. Ez a világ ideérkezett, ugyanis lehet bambuszt termeszteni tájainkon házmagas, örökzöld lombfalat létrehozva, melyek elűzik a szürke esős napok, és évszakok melankóliáját. Társnövényként a mediterrán pálmák kis védelemmel megélnek kertjeinkben.

Hazánkban kitűnően fejlődnek. Ültetéskor a laza szerkezetű jó vízáteresztő talaj a legkedvezőbb. Téli takarásról az ültetés utáni két évben kell gondoskodni, amit szalmával, falombbal oldhatunk meg. A bambuszok örökzöldek, így csak a megadott fagyhatár fölött fagykárosodnak levelei, tavasszal újra kizöldülnek.

A bambuszos minden tavasszal önmagától újul , évről-évre vastagabb és magasabb szárakat hajtva. Általában kétharmad részben növik túl előző éves hajtásaikat. A csövek három éves korukra érnek be, innen már nem keményednek tovább, ekkor ajánlatos kivágni az öregebb szárakat. Ültetéstől számítva 6-10 év alatt érik el legnagyobb vastagságukat és magasságukat. Önállóan terjeszkedik, ekkorra már kiterjedt állományt alkot. Egy tő telepítésével egy bambuszerdő tulajdonosa lesz, ezzel különbözik az egyediként növekvő fáktól. Kártevője még nincs, míg a tő kicsi, csak a lóbogár árthat neki, későbbiekben már az sem.
SAJÁTOS KELETI TÁJAK EGZOTIKUMÁT KÖLCSÖNZI A KERTNEK, TÉLEN PEDIG A MADARAK KEDVELT MENEDÉKHELYE.

Az üde zöld lombozat között, a szélben susogó bambuszosban járva megérezzük energiafeltöltő hatását.

További infok: http://www.bambuszkertesz.hu/

bg71
info@emberiseg.hu