A gondolattal vezérelt robot
7776
post-template-default,single,single-post,postid-7776,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

A gondolattal vezérelt robot

A gondolattal vezérelt robot

Több ezer kilométerről, funkcionális MRI segítségével közvetített agyhullámokkal sikerült irányítani egy robotot izraeli és francia kutatóknak.

Tirosh Shapira, az izraeli Bar-Ilan Egyetemen feküdt be az agyhullámokat leképező fMRI (funkcionális mágneses rezonancia képalkotó) készülékbe, és gondolataival irányította a tőle mintegy 2000 kilométerre, a franciaországiBéziers Műszaki Egyetemen lévő humanoid (emberszabású) robotot. Shapira a készülékben fekve elektronikus avatárjának, “testhelyettesítőjének” szemével látta a világot.

A kísérlet folyamán fMRI készülék olvasta ki a kutató gondolatait, ezeket egy számítógép fordította le parancsokra, majd a parancsokat interneten keresztül továbbították a Franciaországban lévő robotnak. A rendszert meg kellett tanítani, hogy adott gondolatok (véráramlási minták) milyen parancsoknak felelnek meg. Jelen esetben például, amikor Shapira előrefelé vagy hátrafelé irányuló mozgásra gondolt, a robot előre vagy hátrafelé ment; amikor a kutató valamelyik kezének mozgatására gondolt, akkor a robot “hasonmása” abba az irányba fordult.

A visszacsatolás a robot fején lévő kamera segítségével valósult meg. A kamera által közvetített kép Shapira előtt jelent meg egy monitoron. Shapira elmondta a New Scientistnek, hogy teljesen beleélte magát a robot helyzetébe. “Döbbenetes volt. Valóban úgy éreztem, mintha ott lettem volna és körbe mozogtam volna” – mondta. “Amikor egyszer egy hiba miatt az egyik kutató felkapta a robotot, szinte felkiáltottam: Tegyetek le!”

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20120713-megvalosult-az-elektronikus-avatar-gondolatokkal-iranyitottak-robotokat.html

bg71
info@emberiseg.hu