Krumpli
7326
post-template-default,single,single-post,postid-7326,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Krumpli

Krumpli

Antal Vali: Ami erre a kísérletre késztetett: 1 m2 szabad felületen (állítólag) egy 4 tagú család éves krumpli mennyisége megtermelhető. Erre egy speciális „építményre”, vagy tartóedényre van szükségünk, amivel kb. 1,5 m magasságig építhetjük a krumpli ágyásunkat.

A módszer: kb. 20 cm vastag földre helyezzünk sűrűn a már csírázó, szép, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot (aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt stb.), majd erre 5-10 cm földet. Amikor a növényi hajtások megjelennek a földfelszínen, ismételten szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot, majd pedig erre 5-10 cm földet. Ekkor megint várjuk meg a hajtások megjelenését, és szórjuk rá újabb mulcs, majd földréteget. Ezt az „építkezést” egészen a krumpli-felszíntől számított kb. 1,5-es magasságig folytathatjuk. Az így termelt krumpli az építményünk teljes magasságában végig, krumpli gumókat fog hozni.

Nagyon érdekesnek találom a módszert, mivel kis helyen lehet sok krumplit termeszteni, elmarad a gyakori kapálás, elmarad a krumpli feltöltése, a termesztés végére (melléktermékként) pedig egy érlelt komposztot is kapunk. Növényszakértő barátom ajánlotta, hogy csináljak egy másikat is, amit Pí vízzel locsolunk, ugyanis a Pí víz még jobban elősegíti a növények növekedését. (És majd összehasonlíthatjuk az eredményt. De ezt most idő hiányában nem próbálom ki.)

Tavaly hallottam erről a módszerről először. Egyenlőre csak, kb. 70-80 cm-nél tartok a „krumpli toronnyal”, de a hajtások még mindig vadul törnek az ég felé….

Meg kell vallanom, nagyon lazán kezelem a dolgokat, a gazt csak úgy egészben szórogatom bele a földbe, semmit sem aprítottam rajtuk…”.

Forrás:  http://vip.sugovica.hu/Dudas/Jeno/vtm/Baja.htm

bg71
info@emberiseg.hu