Faludy kontra Wass
5042
post-template-default,single,single-post,postid-5042,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Faludy kontra Wass

Faludy kontra Wass

 A Nemzeti Hírháló mai bejegyzésére referálnék, amely így olvasható: “A Jobbik felháborítónak tartja, hogy az új Nemzeti alaptanterv tartalmi elemeiben – preambulumával szemben – nem a hazafias felfogást közvetíti a diákoknak, hiszen például kötelező tananyag lesz a Prohászka Ottokár püspök szobrát ledöntő, magyarellenes Faludy György, ám többek közt egyik legnagyobb erdélyi írónk, Wass Albert neve nem is szerepel a központi elvárások között.”

Én például szeretem Faludy humánumát. Aki olvasta a Pokolbéli víg napjaim-at, vagy a Jegyzetek az esőerdőből-t, tudja miről beszélek. Sőt, én semmiféle magyarellenességet nem látok a műveiben. Faludy 1946-ban nem kint maradt az USA-ban, hanem hazajött. Ő volt az, ai folyton hangoztatta, hogy Magyarországon több az egy négyzetméterre jutó átlagos szellemiség, mint bárhol a világban. Sokat lehetne tanulni tőle, ha a tisztelt jobb oldal nem zsidózna folyamatos elvakultsággal.

Ugyanakkor Wass Albert szintén kellene, hogy szerepeljen az oktatásban. Mégpedig az elsők között. Róla írtam azt valamikor, hogy nem volt még olyan magyar szerző, aki ennyi mosolyt és ennyi könnyet tudott az arcomra csalni egyszerre. Ugyanakkor még sajnálatosabbnak tartom, hogy itt ismét a megosztás kerül előtérbe, és szembe állítják a két értéket egymással. Két halott író-költő ilyen formájú ringbe állítása szerintem több, mint gusztustalan. Szomorú vagyok az efféle megnyilvánulások miatt… Sajnos ezek azok, amelyek se Wass Albert emlékének nem használnak, se a nemzeti oldal megítélésének. Ilyenkor mondhatja azt megint bárki: no lám, megint zsidóznak, mégiscsak antiszemiták. Lassan így azt is megéljük, hogy valakik majd szembe állítják egymással Radnótit és Petőfit?

Jómagam nagyon fontosnak tartom a nemzeti értékeket, fontosnak tartom a magyarságot, ugyanakkor nem tudom elfogadni ezt a fajta hozzáállást. Az én könyvespolcomon jól megférnek egymás mellett Wass Albert és Faludy György művei, és majd amikor gyerekem lesz, mindkettő szerző írásait a kezébe fogom adni – mert a világ és a magyar irodalom így teljes.

bg71
info@emberiseg.hu