Wass Albert a napenergiáról
4506
post-template-default,single,single-post,postid-4506,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Wass Albert a napenergiáról

Wass Albert a napenergiáról

 AKI IGÁBA FOGTA A NAPOT – A tudósok régen megállapították már, hogy a Mindenség legnagyobb erőforrása a Nap. Azonban ennek a kimeríthetetlen erőforrásnak a kihasználására még mind a mai napig nagyon kevés kísérletezés történt. Annál nagyobb volt a georgiai farmerek meglepetése, mikor a Bell Telefontársaság mérnökei múlt év őszén fölszereltek egy készüléket a vidéken szétszórtságban élő gazdák újonnan épített távbeszélő-hálózatához, mely a Nap erejét alakítja át villamossággá.

George L. Matthews volt egyike az első gazdáknak, aki ezt az újfajta telefont kipróbálhatta. Éppen olyan jól működött, mint minden más telefon. Matthews, aki olyan messzire él minden várostól, hogy villanyt eddig még nem sikerült a házához vezetni, gondolkodni kezdett ezen a furcsa masinán. Hosszasan beszélgetett a feltaláló mérnökökkel, beszerzett egy rakás szakkönyvet, s a dologtalan téli időszak alatt maga is hozzákezdett a kísérletezéshez. Bár egyetemi végzettsége nincs Matthews-nek, csupán középiskolája, ez év februárjában mégis meglepte a mérnöki világot. Összeállított kisebb változtatásokkal egy készüléket a telefontársaság mintája után, s ennek segítségével a Nap energiáját gazdasági gépek meghajtására tudta fordítani. A készülék, mely nem nagyobb egy közepes rádió-szekrénynél, szétterülő tükör antennája segítségével fölfogja a napsugarakat, s azokat villamossággá alakítja át. Napsütéses időben a fejlesztett villamosság nem csupán meghajt egy szecskavágót vagy egy körfűrészt, egy szivattyút, de még fölös áramot is termel, amit Matthews gazda óriási akkumulátorokban tartalékol, s azokkal világítja éjszakánként a házát és istállóit. A csodakészülék még felhős napokon is fejleszt annyi áramot, amennyi tizenhat darab százvoltos égőnek hat órán át való ellátásához elegendő.

A mérnökök, akik most a Matthews-találmány továbbfejlesztésén dolgoznak, azt jósolják, hogy hamarosan olyan készülékek jelennek meg, melyek a Nap korlátlan erejét korlátlan mennyiségben állítják majd az emberiség rendelkezésére.

De tudósok ide, tudósok oda, mégiscsak egy élelmes farmer volt az, aki először igába fogta a Napot.

(1956.III.15.)

 

Wass Albert: Amerikai híradó, Mentor kiadó, 2009. 66-67. oldal.

bg71
info@emberiseg.hu