ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Testen kívüli kísérletek

by / vasárnap, 22 szeptember 2013 / Published in Egyén és önismeret, Jegyzetek, News
035

Egy új kutatás bemutatja, hogy a testen kívüli élmény előidézése olyan egyszerűen is lehetséges, ha az ember néz egy videót saját magáról, amire a szívverését vetítik rá. A tanulmány szerint könnyű becsapni az elmét, ha azt hiszi, hogy egy külső testhez tartozik, és manipulálni az öntudatot azáltal, hogy externalizálják a test belső ritmusát. Az eredmények elvezethetnek az ember észlelési zavarainak újfajta kezeléséhez, mint az anorexia, és segíthet a fogyókúrázóknak is.


Egy tipikus testen kívüli élménynél egy személy akár úszó érzést is tapasztalhat a testén kívül, vagy kívülről láthatja önmagát. A legtöbben nem tapasztalunk testen kívüli élményt, mert az agyunk folyamatosan megszűri minden érzékelésünk információját, hogy segítsen nekünk beazonosítani, hogy mik vagyunk, vagy mik nem.

Például tudjuk, hogy a reflexió valójában nem részünk. Ugyanakkor a folyamatokat, melyek érzéseket nyújtanak számunkra arról, hogy a testünkben vagyunk, megzavarható természetes (rohamok), vagy mesterséges (az agy ellátása ellentmondásos szenzoros bemenő információkkal) úton. Például a jól ismert “gumi kéz” illúzió, amikor valaki megsimogat egy műkezet és vele egyidőben a saját valódi kezét a szeme előtt. – (Meglepő kísérleti eredmények háromkezű emberekkel)

Lehetséges bővíteni ezt az érzést, hogy benne legyen az egész test, ahogy a kísérletek kimutatták, hogy egy személy, aki azonosítja magát a virtuális megkettőzésével, az a saját testét a virtuális valóság szemével látja. Azonban minden ilyen kísérlet a külső érzékek manipulálására támaszkodik, mint a látás és tapintás.

Nem sokat tudunk arról, hogy a külső szerveinkből érkező információk miképpen járulnak hozzá a testi öntudathoz, hogy hogyan idézik elő a testen kívüli élményt. Erre a kérdésre próbál válaszolni Dr. Jane Aspell, a Pszichológia adjunktusa az Anglia Ruskin Egyetemről Nagy-Britanniából, és Lukas Heydrich, PhD hallgató a  Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Kognitív Neurotudomány Laboratóriumától, Svájcból.

“Ha a testedre gondolsz, akkor több információforrással is rendelkezik: láthatod a kezeidet és a lábaidat, érezheted ahogy ülsz, melyben a látás is segít, tudod, hogy egyenesen állsz, hála az egyensúlyérzékednek, stb.,” – mondja Aspell. “Van egy csomó jel, melyek az agyadba érkeznek a tested belsejéből minden másodpercben arról, hogy élsz: a szívverésről, a vérnyomásról, a teli gyomorról, hogy milyen elektrolitok vannak a véredben, milyen gyorsan lélegzel.”

“Hatalmas mennyiségű különféle infromációt küld a test az agynak, és mégis, amit érzékelsz, nem ezek a vegyes jelzések, hanem csak magadat – egy testet, egyetlen önvalót. Ezeket a tested külső és belső állapotáról szóló információkat kell integrálni vagy egyesíteni, hogy létrejöjjön ez az egység. Ez az, amit most első alkalommal kezdtünk tanulmányozni.”

Aspell és Heydich úgy döntött kideríti, hogy egy ember testi öntudata befolyásolható-e vizuálisan ezen egyik alapvető belső ritmus mutatásával, a lüktető szívveréssel. 17 résztvevőre kötöttek EKG érzékelőket, és videót mutattak nekik a saját testükről egy virtuális valóság szemüvegen keresztül, hogy úgy tűnjön, a testük két méterre van előttük.

A résztvevők látták a saját szívverésüket vizuálisan kivetített párjukban egy villogó körvonal formájában a testük körül, ahogy az szinkronban lüktetett a szívükkel. Pár perc múlva több részvevő számolt be olyan érzésről, mintha a szoba egy teljesen más részében lettek volna a saját testük helyett, és közelebb érezték “magukat” a virtuális párjukhoz.

A csoport szerint ez az első olyan tanulmány, mely világosan mutatja, hogy a vizuális jelek, melyek információkat hordoznak a szervezet belső szerveiről (ebben az esetben a szívverésről), meg tudják változtatni önmagunk érzékelését. “Ez megerősíti, hogy az agy képes integrálni a vizuális információkat a szív információival,” – mondja Aspell. “Úgy tűnik, hogy az agy nagyon érzékeny a világban érzékelhető mintákra, melyek kapcsolódhatnak hozzá – amikor a villogás szinkronban volt a szívveréssel, változásokat okozott az alanyok önérzékelésében.”

A kutatás segíthet azokon az embereken, akik eltorzult módon tekintenek önmagukra, hogy összeköttetésbe kerüljenek a valódi fizikai megjelenésükkel. “Úgy tűnik, hogy az anorexiás betegek  nagyobbnak azonosítják a testüket, mint amekkora az fizikailag valójában,” – mondja Aspell. “Használni tudjuk ezt a manipulációt, hogy segítsünk az anorexiás betegeknek azonosulni a tényleges fizikai önmagukkal.”

Aspell jelelnleg a yo-yo fogyókúrázókat tanulmányozza, és elmondta, hogy folytatni tervezi a kutatást azzal kapcsolatban, hogy a belső testünk hogyan formálja azt, hogy kik is vagyunk.

Forrás: http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/08/a-szinkronizalt-virtualis-valosag.html

Share and Enjoy

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL