ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Saját házat akarok! – Őrfi József írása

by / szombat, 03 december 2011 / Published in Jegyzetek, News, Otthonteremtés
110125falu2

 Őrfi Józseffel annak idején (2009 tavasza) komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a Magyarok Szövetsége ügyét a magunk tudása szerint előbbre lendítsük. Aztán ez sajnos nem sikerült – nem rajtunk múlott. József amúgy kiváló építészmérnök, ma találtam egy írását az MNO-n, íme:

“A sajátomban szeretnék végre lakni. Van egy kertem, amit nagyapámtól örököltem. Állítólag agyagos a földje. Mi van, ha odamegyek, építek egy kis vályogkunyhót, beköltözök és kész?
Vagy vásárolok szalmabálákat, egymásra rakom a telken, és betapasztom sárral? Az építési hatóság általában nem engedi a tanúsítvánnyal nem rendelkező anyag használatát. Pedig a Belügyminisztérium építésügyi főosztálya idén szakmai állásfoglalást adott ki, ami szerint igenis lehet.

A házépítés régebben úgy nézett ki, hogy mikor felnőtt a gyerek és családot alapított, elkerítették neki a kert egy részét, szóltak a szomszédoknak és felépítették nekik az új házat. A lehető legolcsóbban, abból az anyagból, ami kéznél volt, akkorára, hogy még éppen elég legyen. Racionálisan, a legegyszerűbben. Agyagos környéken vályogból, téglából, hegyen pedig fából épültek a falak. Erre fából került a tető, aminek a fedése vízparton nádból, szántóföld közelében szalmából, erdők mellett fazsindelyből készült. Nem volt más. És ez a valóságos, életre kényszerített helyzet, a felesleges pénz hiánya gyönyörű házakat szült. Mára azonban elvesztettük azt a tudást, amivel korábban szinte mindenki rendelkezett, hogy hogyan kell házat építeni.

Mivel nem igazán értünk hozzá, mindenféle jogszabályokkal próbálnak megvédeni minket attól, hogy fejünkre dőljön a ház. Van építésztervező, statikus, tervtanács, építési hatóság, felelős műszaki vezető. De a sok jogszabály között elvész az eredeti szándék és már attól is megvédenek, amitől nem kellene. Kérdés, hogy van-e visszaút, azaz használhatunk-e régi technikákat a ma épülő házainknál?

Nagyon jó példa Simon Dale Wales-i lakos, aki nemrégiben fogta magát és felépítette a házát. Honlapot is készített, ahol bemutatja, mi hogyan készült. A terveket nézve terméskő alapot használt, az erdészettől szerzett ágasfát, ami építési fának általában nem, legfeljebb tűzifának lehetne jó, és ebből állította fel a szerkezetet. Szalmabálából építette a falat és betapasztotta vályoggal. A fa tetőszerkezetben szintén szalma a hőszigetelés, amit felülről víz ellen műanyag fóliával szigetelt és földet hordott rá. Az egész épület tele van olyan építőanyaggal, ami nem kapható, ebből kifolyólag nincsen rá egyértelmű szabályozás. Hogy Simon megbirkózott-e a hatóságokkal, nem tudni, de a házat mindenesetre alig több, mint egymillió forintnyi pénzből sikerült felépítenie.

Magyarországon az utóbbi években komoly jogszabály értelmezési vita volt arról, hogy szabad-e olyan anyagot beépíteni a házba, ami egyedi terméknek minősül. A jelenleg hatályban lévő vonatkozó rendelet szerint ugyanis minden építménybe betervezett terméknek rendelkeznie kell egy bizonyos „jóváhagyott műszaki specifikációval”, amit „valamely arra jogosult szervezet”-nek kell jóváhagynia, bár ezt nem fejtik ki bővebben, hogy ki jogosult erre és a specifikáció tartalma sincs meghatározva. Az értelmezést nehezíti, hogy az építési törvény szerint egyedi termék esetén gyártási tervdokumentációt kell készíteni és az abban meghatározott követelményeknek kell megfelelni. Ez a törvény is hatályban van és a kettő látszólag mást mond. Ezért a Belügyminisztérium ez év januárjában szakmai állásfoglalást adott ki, ami pontosítja az egyedi termék használatát. E szerint konkrét és részletes gyártmánytervet kell készíteni a tervezőnek és azért felelősséget kell vállalnia és akkor lehet egyedi terméket is beépíteni. Az engedélyeztetésnél a hatóság a szokásos tervdokumentáción felül kérheti „az építmény állékonyságának vagy a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelőség igazolását.” (A gyártmányterv tehát nem az engedélyeztetési eljárás része, az a kivitelezéshez kell. Jogerős engedély birtokában érdemes csak elkészíteni és átadni a felelős műszaki vezetőnek, aki az építésért és a beépített anyagokért vállalja a felelősséget.) Az egyedi termék fogalma szerint egy, konkrétan meghatározott helyszínre tervezett és gyártott termék minősül egyedinek és ez ebben az értelmezésben lehet szalma, vagy bármilyen természetes alapanyag. Az állásfoglalás külön kitér a vályogra, amit csak akkor lehet használni, ha a telekről termelik ki a hozzá szükséges agyagot.

 

Ennek értelmében tehát saját építési telken lehet természetes házat építeni. A tervezőre és a felelős műszaki vezetőre azonban a szokásosnál nagyobb felelősség és több munka hárul. Számítani kell arra is, hogy állásfoglalás ide vagy oda, az építési hatóság a legtöbb esetben ellenkezni fog, ami időben eltolhatja a megvalósulást. Nem beszélve arról, hogy nehéz olyan ügyes építőcsapatot találni, aki nem ijed meg a nem szokványos feladatoktól.

 

Saját példa 2008-ból: favázas, szalmabála falú ház terve napkollektorokkal.
forrás: www.oerfi.eu
és MNO

Share and Enjoy

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL