ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Paradicsom télire – tartósítószer nélkül

by / csütörtök, 22 augusztus 2013 / Published in Élelemtermelés, Jegyzetek, News
paradicsom-telire-tartositoszer-nelkul

Talált anyag: Mivel semmiféle tartósítószer nincs benne, így még szívesebben veszem elő télen a paradicsomjaimat, ha pizzaszószt, bármiféle zöldségételt készítek, vagy csak éppen egy pörköltbe szeretnék tenni. Kisebb üvegekbe (200- 250 ml-es) szoktam rakni, hogy  egyszerre elfogyjon. Ha mégis megmarad belőle használatkor, megbontva is néhány napig a hűtőben lehet tárolni.. Évek óta teszem el így is a paradicsomot. Tökéletesen eláll, és nagyon friss íze van.

Elkészítés:

  1. A megmosott, előkészített paradicsomokat éles késsel az aljuknál keresztben kicsit bevágjuk, majd lobogó forró vízbe tesszük. (Ettől nagyon könnyen le tudjuk húzni majd a héjukat.) Kb. 1 percig benn hagyjuk, majd kivesszük a vízből, és meghámozzuk. A csumájukat  is kivágjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. A levét is meghagyjuk!
  2. Az előkészített, nagyon gondosan kimosott csavaros tetejű üvegekbe rakjuk a levével együtt, és jól lezárjuk.
  3. Egy nagyobb méretű lábas aljára egy konyharuhát teszünk (emiatt majd nem zörögnek, táncolnak az üvegek), és beletesszük a megtöltött üvegeket.
  4. Annyi langyos vizet engedünk a lábasba, hogy az üvegek “nyakáig” érjen, és feltesszük melegedni. Figyeljük, mikor kezdene forrni  a víz, azonnal vegyük vissza, mert csak éppen gyöngyöznie szabad. Így hagyjuk kb. 15 percet.
  5. Kivesszük a vízből, és száraz dunsztba ( takarók, paplanok közé) tesszük. Ott hagyjuk kihűlni kb. 2 napig. És kész!

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/paradicsom-egeszben-telire-tartositoszer-nelkul

Share and Enjoy

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL