ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Osho hitelessége

by / szombat, 14 június 2014 / Published in Asztrológia, spiritualizmus, Jegyzetek, News

Érdekes cikket találtam Oshoról az Interneten, úgyhogy kicsit utánanéztem a nemes gondolatokat publikáló egykori gurunak. Meglepett, amit találtam.

A szanszkrit Bhagwan szó jelentése „Az Áldott”. Eredetileg ezt a szót általában hindu istenekre használták, mint Bhagwan Ráma vagy Bhagwan Krisna, emellett azonban használják olyan személyek jelölésére is, akik gazdag szellemi tudással rendelkeznek. A hindu történelemben ezt a nevet sokszor használták keresztnévként is – sok hindu gyerek kapja meg valamelyik isten vagy spirituális tulajdonság nevét. Rajneesh 1971-ben, saját döntésére vette föl ezt a címet.

Osho – állítása szerint – az élete végén használt nevét William James „Oceanic” szavából képezte; tudjuk azonban, hogy az Osho a zen tradícióban a „szellemi mester” megnevezésére szolgál (például Osho Bodhidharma).

Rajneesh Chandra Mohan Jain (1931. december 11. – 1990. január 19.), más néven Bhagwan Shree Rajneesh, majd későbbi közismert nevén Osho, egy Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élő vallási vezető; egy új, sokat vitatott vallási mozgalom megalapítója volt.

A későbbi Osho egy kis indiai faluban, a Madhja Prades állambeli Kuchwadában született. A szülei a dzsainizmus követői voltak. Születésekor a csillagjós azt jósolta, hogy valószínűleg még hét éves kora előtt meg fog halni, ezért a szülei az anyai nagyszüleihez küldték, amíg el nem éri ezt a kort. Nem így történt.
A huszonegy éves korában történt megvilágosodása után még befejezte egyetemi tanulmányait, majd évekig filozófiát tanított a jabalpuri egyetemen. Eközben széltében-hosszában bejárta Indiát, nyilvános vitákra hívva az ortodox vallási vezetőket, megkérdőjelezve létjogosultságukat. Rengeteget olvasott, az indiai tradíciók mellett a nyugati tudomány eredményeiről is.
Indiában gyakran hívták “gurunak”, miután több felkavaró beszédet tartott ortodox közösségekben, a szabad szerelemről. Tanításai szerint „a tantrában minden szent, és semmi sem szentségtelen”.
Az egyetemről, ahol Rajneesh Indiában tanított, csakhamar kitiltották a jóga-foglalkozásai kapcsán napvilágra került visszaélések, bírósági perek és kábítószer-terjesztés miatt (a hívek befolyásolására, hogy nagyobb adományokat csaljon ki tőlük, ecstasyt és MDMA-t használt). Ekkor tanítványai segítségével önálló vallási szervezet kialakításába fogott.
Az Indiában történt botrányos események és a bíróság elmarasztaló ítéletének hatására Rajneesh kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba.
Amerikában ő volt a szabad szerelem guruja, akinek a hatalma és mérhetetlen gazdagsága csúcsán 93 Rolls-Royce állt a rendelkezésére, karjait gyémántokkal kirakott színarany karórák borították, s aki arra biztatta híveit, hogy a legvadabb nemi kicsapongások segítségével keressék a megvilágosodást. Pályafutása során hatalmas lexikális tudásanyagra tett szert, s bár a különböző filozófiai tanok taglalása során nem egyszer súlyos ellentmondásokba keveredett önmagával, előadásai mindig egyedülállóak voltak a maguk nemében. A szegénység spirituális értékeit nyíltan bírálta, gyűlölte és megvetette a nyomort – s életvitele, főleg a kései éveiben, igazán erre vallott. Több magánrepülőgépe volt, s lépéseit gépfegyveres kísérők biztosították. Rajneeshpuram néven egy hatalmas város felépítésébe kezdett az USA-ban, mely a felekezetének adott volna otthont. Vállalkozásai több mint 100 millió dollárt halmoztak fel, szavain királyi hercegek, művészek, zenészek és filmsztárok csüngtek. Szemben azzal, mikor hívei Indiában még a tisztaság narancsszínű leplét viselték, az Amerikai Egyesült Államokban az elkeseredett hatalmi harcoktól a zsarolásokig, mérgezésekig, gyilkossági kísérletekig, nemi betegségekig és a közösség széthullásáig mindenben része lehetett.
Az Amerikai Egyesült Államok elleni, eddigi egyetlen sikeres biológiai terrortámadást – amelyről elkövetéskor még nem is derült ki, hogy miről volt szó tulajdonképpen – Rajneesh hívei követték el 1984-ben. Szalmonellával (Salmonella Typhiuriummal) fertőztek meg egy tíz étteremből álló salátabár-hálózatot, aminek következtében több ezer ember betegedett meg.
Az ellene folyó négy év megfeszített rendőrségi nyomozás eredményeképpen Rajneesht 1985. október 26-án az USA-beli Charlotte-ban letartóztatták, amikor éppen menekülni próbált Amerikából. Pár órával később, Németországban letartóztatták Ma Anand Síla-t, a Rajneesh-szervezet elnökét is, gyilkossági kísérlet és gyilkosság céljából történő összeesküvés vádjával. Bhagwant 1985-ben Portlandban tíz évi felfüggesztett börtönbüntetésre és 400 000 dollár pénzbüntetésre ítélték embercsempészet és ál-házasságkötések, valamint további harmincféle, bizonyított bűncselekmény vádjával.
Bhagwant akkoriban már sokféle súlyos betegség gyötörte, többek között cukorbetegség, asztma, és sokféle allergia, valamint szélsőségesen hipochonder volt.
Számtalan tanítványa hagyta ott a mozgalmat, s Bhagwan, miután rádöbbent, hogy szépen felépített mesés gazdagságú birodalma összeomlóban van, a következő szavakkal fenyegette a távozókat: „Ha elhagytok, örökre kísérteni foglak benneteket, soha nem lesz tőlem békességetek”. 1985 végén végleg kitoloncolták az Egyesült Államokból.
Rajneesh 1985 végén visszatért az indiai Púnába, s a Bhagwan név helyett a zen-buddhista Osho címmel szólíttatta magát. Ettől eltekintve változatlanul hirdette tovább a tanait. 1990. január 19-én, 58 éves korában hunyt el, hosszú betegeskedés után. Az általa alapított szervezet vezetését huszonegy tanítványa vette át.
Bár a híveinek a száma napjainkra erőteljesen megfogyatkozott, a könyveinek és a kiadók üzleti érzékének köszönhetően tanításait világszerte tízezrek olvassák. NOS ezt az, amiért OSHO ma népszerű, mert az egész világ nem más, csak MARKETING!
Forrás: http://www.ferfibarlang.hu/

Share and Enjoy

2 Responses to “Osho hitelessége”

 1. Osho hiteles, viszont a wikipédia a legkevésbé sem – ezt soha el ne felejtsd, Gábor!

  Sőt, Osho a 20. század egyik legnagyobb spirituális tanítója, Krishnamurtival, Eckhart Tolléval meg néhány mással egyetemben, akiket még nem ismertek – azért, mert ők a TELJES szabadságot tanították, nem pedig valamilyen múltbeli hagyománnyal kapcsolják össze az embert, mint ahogy ezt számtalan más guru vagy nyugati mester teszi, akikkel a hócipőmön kívül még az össze ezoterikus portál és internetes tévé is televan!

  Ugyanakkor: minél hitelesebb egy tanító, azaz minél inkább a teljes szabadságot tanítja, annál inkább meg lesz rágalmazva – kell erről bizonyíték, és visszamenjünk egészen Jézusig?

  A wikipédia pedig a fővonalas tudomány modern korszakunkban használt leghatásosabb propagandája, amely ugyan megkönnyítheti az adatkeresét, mert nem kell vaskos lexikonokat forgatni, azonban a tartalom ugyanaz a szkeptikus-materialista-szciencista szinvonalon van – sőt keményen ott is van tartva, mert próbálja csak valaki átírni pl. ezt Osho szócikket is a valóságnak megfelelően, 24 órán belül vissza fog állni a szkeptikus-rágalmazó verzió!

 2. Nem ismerem Osho tevékenységét.
  Amit itt elmondott Gábor, és gondolom ezek az adatok igazak, akkor nem volt sem guru, sem beavatott.
  Szellemi szabadság számomra pont azt jelenti, hogy egyre több dolgot tartok be, ami a rend teljes elfogadásához vezet.
  Néhány dolog:
  Csak annyi javak kellenek az életben, hogy a dolgomat tudjam csinálni. Minek annyi kocsi, repülőgép, hisz csak egybe tud beülni az ember.
  Minek annyi pénz, ha azt luxusra költöm, és ráadásul taszít a luxus. Ha arra sem jött rá, hogy a pénz, micsoda, miért hozták létre, akkor mint látható bele is esett a pénz, a jólét csapdájába. a bőség nem azt jelenti, hogy mindenből annyival rendelkezem, hogy azt nem tudom felhasználni, hanem azt jelenti, hogy amire szükségem van, az mindig ott legyen, mikor felhasználom.
  A szabad szerelem, is egy érdekes dolog. Mennyi példát tud mindenki felhozni, mi minden baj okozója, hogyha mindenkivel összefekszik az ember. A tantrikus szerelem nem a szexről szól, sőt akár szexelés nélkül is lehet csinálni, ha tudod, hogy közted, és a párod között, nincs távolság.
  Az őseink is tudták, hogy a lányokra vigyázni kell, és fontos a szűziesség megtartása, és persze a férfiaknál is fontos. Nagyboldogasszony tisztelete, eleve a szűziesség megtartásában is megnyilvánult. A házasulandók akár a lányok, akár a fiuk, csak házasságkötés után, és csak egymással léphettek szexuális kapcsolatba. Csak egy férfivel, illetve csak egy nővel lehet megcsinálni az egységet. Kettővel, vagy többel nem lehet. Vegyél három vízcseppet, és figyeld meg, hogy mindig először kettő egyesül, és utána egyesül a maradék vízcsepp. három egyszerre sosem egyesül. Azt is tudod, kik azok, akik a szabad szerelmet hirdetik. Akik a szabad szerelmet hirdetik, azoknál vagy fajtalankodás történik, vagy valamilyen szexuális aberráció. az is szexuális aberráció, ha több különböző emberrel összefekszel. Valamit ilyenkor nem tudsz elfogadni, vagy valami elől menekülsz.
  Kábítószer használata, sőt javaslata, szintén téves információ eredménye.
  Ha tanító, vagy mester vagy, akkor akivel szexuális kapcsolatot létesítettél, annak az asszonynak, vagy ha nő a tanító,vagy mester, akkor annak a férfinak többé nem vagy a tanítója, illetve a mestere.
  Valaminek az elengedése, pont azt jelenti, hogy már nem ragaszkodom hozzá. Ha meg nem ragaszkodom hozzá, akkor arra is rájövök, hogy nélküle is tudok élni, sőt okkal teljesebb életet tudok megélni.
  Tanítani, csak az tud, aki ingyen adja a tanítést, vagy épp a szülséges gyakorlatot.
  A szellemi szabadságot elég rendesen félreértelmezte Osho, Gábor által leírt jellemzés alapján.
  mihelyt pénz kérsz, vagy valamilyen értéket, kér
  Szerintem jó a példa, és így Gábor megérezte,hogy felkellezt a videót rakni.
  Lehetne sorolni azokat a szelemi torzulásokat , miket meg él az emberiség

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL