ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Önellátás vagy rabszolgaság

novenytarsitasnyito600_400

Géczy Gábor előadása.

Share and Enjoy

9 Responses to “Önellátás vagy rabszolgaság”

 1. Jó előadás, pár dolgot azért nem egészen úgy látok. Szerintem a napelemekben nagyobb lehetőség van, mint amit az előadásban hallottunk, hiszen van aki több áramot termel ilyen formán mint a szükséglete, pedig mindent (fűtést is) így old meg, plusz “visszatermel a rendszerbe. (Az ilyen példákat persze nem reklámozzák :) ) Tény hogy nem olcsó!

  -Az esővíz (desztillált víz) lehullása során érintkezik a levegőben lévő szmoggal, tetőn lévő porral, különböző káros anyagokkal, így újradesztillálva lenne az igazi, de ez is megoldható napenergiás desztillálóval…Különben figyelemreméltó……meg is osztottam :)

 2. A napelemek ma nem jelentenek még alternatívát! Egyrészt az elég magas áruk miatt, másrészt a viszonylag alacsony hatásfokuk miatt! (annak ellenére , hogy az utóbbi években mindkét tényező jelentősen javult). Több probléma is adódik ezen felül, pl az elhelyezés. Szükséges egy megfelelően tájolt tető, egy új mérőhely létesítése a hálózatba tápláló rendszernél, vagy akkumulátorok sziget rendszernél.
  Ma egy 1kwh-ás napelem tábla felszerelve kb 1-1,5 millió ft. Figyelembe véve a magyarországi napsütéses órák számát(kb2300 óra/év)kb 1800-2000 kw áramot tudunk megtermelni 1 táblával. Ennek ára (számoljunk 40 ft.os árral) 80.000 ft. Vagyis ennyit tudunk megspórolni vele. Tehát látható, hogy ez nem tudja még egy szerény áramfelhasználású család éves villanyáram szükségletét sem biztosítani, nemhogy ebből fűteni tudna, vagy eladni a hálózatnak. Eladni persze tud, akkor amikor neki nem kell(nyáron, mikor többet termel) de télen azt vissza is veszi, mert akkor nem termel annyit, hogy elég legyen. Tehát eladásról itt effektíve nincs szó, csak átmeneti tárolás ez inkább(ennek azért itt ne dőljünk be, és egyébként sem éri meg csak eladásra termelni). Egy 4 fős családnak csak az elektromos fogyasztók, villany áramszükségletéhez legalább 2 db napelem tábla szükséges. Egy jó minőségű rendszer inverterrel, mérőórával, beépítéssel 3 millió ft körül van meg. Ezzel ideális esetben 150.000 ft-ot tud megtermelni. Tehát látható, hogy mai áron számolva csak 20 év szükséges ahhoz, hogy a befektetett pénzünk egyáltalán megtérüljön. Viszont a napelemek átlagos életkora is pont 20 év körül van, tehát mikorra elkezdene hasznot hozni, le is amortizálódik.
  A másik dolog, hogy nem gondolnám, hogy a napelemek fogják megoldani az emberiség energia problémáit. Egyrészről a gyártásukhoz szükséges szilicium készlet a Földön nem túl nagy, ráadásul a számítástechnika is jelentős mennyiséget használ belőle, látható, hogy a világ jelenlegi energia igényét fizikailag sem lehetne kiváltani a jelenlegi rendszerű napelemekkel. A másik dolog, a legyártásukhoz szükséges energia a jelenleg feltárt olajkészletek ismeretében sem áll rendelkezésre, a harmadik, hogy 20 év múlva újakat kell gyártani, amihez aztán pláne nincs se nyersanyag, se energia. Nyilván, ha fejlődik a hatásfokuk(jelenleg 15-20 %-os, de már 30-35 %-ot is eléri némelyik), és főleg csökken a világ eszeveszett energia éhsége,a tudatosabb, ésszerűbb élet irányába, illetve megszűnik a fogyasztói társadalom pusztító rendszere, akkor változhat a helyzet.
  A megújuló energiák egy divatos téma mostanában, de leginkább annyit tudnak róla az emberek, amit egy-egy meghívott “szakember”(aki mellékesen éppen azokkal kereskedik) elmond nekik az ECHO tv- ben, vagy a Kossuth rádióban. Vannak nagyon előnyös és valóban használható fajtái, de nem mindegy, hogy ki és milyen célra szeretné !
  A videóban említett biotömeg gazdálkodás(amiről aztán nem esik több szó sajnos) pl. egy ilyen megoldás. Nyilván ez sem jó mindenkinek, és minden célra, de az abszolute fenntartható, és működőképes.

  • Nem vagyok járatos napelemekben, (mindjárt olvasgatok róla egy kicsit), de a szilíciumtémát kijavítanám: “szilicium készlet a Földön nem túl nagy”. Ez elég vicces, ugyanis kimondható hogy a Föld gyakorlatilag szilíciumból van, pontosabban a kőzetek alapja szilícium-oxid. Így szilícium az alapanyaga még a jelenlegi általánosan elterjedt emberi lakóhelyek többségének is (beton, tégla, stb). Tehát megfelelő technológiával elvileg bárhol tisztán kinyerhető akár homokból, agyagból, kavicsokból (a hegyekben végképp nem téma a mennyiség), még különösebb bányászati tevékenységet sem igényel. Ezen anyagok tömegének csaknem fele szilícium (oxigénatomból többet tartalmaz, de azoknak kisebb a tömegük). Fontos nyomelemként még bennünk is van belőle. A rendelkezésre álló készletek miatt én nem aggódnék.

 3. Nekem nincs ilyen napelemes rendszerem, de úgy érzem tisztázni kéne pár dolgot, ezért megpróbálok bevonni olyat, akinek van ilyen rendszere. Egyébként ahogy utánanéztem a napelem nem amortizálódik le 20- 25 év után, csupán a hatásfoka az eredetihez képest kb.80 % lesz. http://bolthely.hu/soliker/id/00060_UNISOL_PV_49_amorf-szilicium_vekonyreteg_napelem_modul

  Sőt, ha fel lennének karolva Csefkó Pál Tamás találmányai, még sokkal jobb lenne a helyzet : http://www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=955f0cd37

 4. Napelem témában éreztem magam megszólítva. Történetesen 6 éve foglalkozom napelemes rendszerekkel, telepítésükkel, forgalmazásukkal stb. Ez itt nem a reklám helye, így se cégnév, se ilyesmit nem fogok közölni természetesen. Csupán azért jelentkezem, hogy kiigazítsak és helyre tegyek dolgokat e témában:

  Ár
  Ma 1kW teljesítményű napelemes rendszert tokkal, vonóval, engedéllyel nettó 400-500e forint, bruttó 508-635e forint körül értékesítünk. Egy kisebb napelemes rendszer fajlagosan – kW-teljesítményre vetítve – drágább, mint egy nagyobb rendszer. Példával élve: 2kWp napelemes rendszer kulcsrakész ára ~ 1 millió forint nettó, 4kW rendszer ára 1,7 millió forint nettó. (Ezek hálózatra visszatápláló rendszerek)
  Az áreltolódás annak köszönhető, hogy bár a napelem modulok ára ekkora mennyiségben nem nagyon változik, de az inverter teljesítményre vetített költsége annak nagyságával arányosan csökken. Másik ok a szállítmányozás, ti. ugyanannyiba kerül leszállítani 20db napelemet, mint 5db-t, továbbá munkaidőben sem sokkal több 5db napelemet felszerelni, mint 20 darabot.

  Hatásfok
  Az, hogy egy napelem modul hatásfoka mekkora nagyjából lényegtelen, hiszen csupán területfüggő a kérdés. Magyarul, ha egy mai standard 240Wp polikristályos napelem mérete ~1X1,7m hatásfoka ~15% ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy 1,7 m2 kell egy 240Wp teljesítményű panelnek – ha egy elméleti 240Wp panel mondjuk 60% hatásfokú volna, akkor ez nem jelentene mást,mint hogy az általa hasznosított terület (nagyjából a mérete) a mai negyede volna, azaz kb. 0,4m2 felületre volna szükség.
  Egy átlagos családi ház tetején azonban szinte mindig akad hely 10-20 napelem modulnak, ráadásul olyan területen (tető), amit igazán másra úgysem használnánk – így általában mindegy a hatásfok, mert van elég meddő terület a modulok elhelyezésére.

  Teljesítmény és a visszatáplált energia mennyisége
  Magyarországon ökölszabályként 1000 szorzóval számolunk, ami annyit tesz, hogy 1kWp napelemes rendszer az év során 1000kWh villamos áramot táplál vissza a rendszerbe. Ennél persze valamivel többet, de az már legyen a tulaj öröme :)

  Teljesítmény garancia
  A napelem modulok ma standardnak mondható teljesítmény garanciája annyi, hogy a 25. évben a panel a teljesítményének 80%-t adja le minimum! Magyarul egy 240Wp panel a 25. évben 192Wp teljesítményű minimum. Aztán persze működik még 10-20-30 évet tovább, miközben teljesítménye évről évre apránként csökken.

  Megtérülés
  Összességében a napelem egy rendkívül jó dolog. Áramot fejleszt a nap energiájával, zajok, szagok, mozgó, forgó, kopó alkatrészek nélkül.
  Kétségkívül nem olcsó – még nekem sem – DE:
  Azon ritka hasznos dolgok közé tartozik, amik egyáltalán MEGTÉRÜLNEK! Mert belegondolt már valaki, hogy mondjuk a vezetékes árama mikor térül meg? A gázfűtés mikor térül meg? Bármi, amihez több kell, mint valamely korlátlanul rendelkezésre álló energia, mikor térül meg? Szigorúan gazdaságilag: SOHA
  Mindig megy a matek, hogy hanyadik évben fog a napelem megtérülni – de ritkán gondolunk bele, hogy egyáltalán a megtérülés önmagában is mekkora előny.

  Alternatívák
  Nagyjából láttuk mennyibe kerül és milyen egy nagyobb, teljes háztartást ellátó napelemes rendszer. Ez általában hálózatra visszatápláló típusú, melynek előnyei:
  Minimális veszteség – a termelt áram egyből megy a hálózatba – nincs tárolási veszteség.
  A nyári napsütéses órák száma sokszorosan felülmúlja a télit, de egy év távlatában a termelés kiszámítható és jól kalibrálható – a termelés kiegyenlítődő az évkörön.
  Mivel nem a megtermelt napenergiához és annak aktuális termeléséhez/nem termeléséhez vagyunk kitéve, így áram mindig van a házban.
  Sziget üzem: Ahol a megtermelt energiát – hálózat nem lévén – akkumulátorokban tároljuk. A költségek itt kb. 20-30% magasabbak (akku bank)! DE Hálózattól eldugott helyeken, tanyákon például – vagy épp mobil épület, mobil víztisztító stb. esetén nagyon jól jön. Sokszor többe kerül a hálózati fejlesztés több kilómétereken, mint egy ilyen rendszer.

  Harmadik és bevallom ez a kedvencem, a mini szigetüzemű rendszer. Ez egy igazi túlélő/önellátó csomag: általában áll egy modulból egy akksiból, egy töltésvezérlőből – igény estén egy mini inverterből (12V-ról 230V-ra). Egy ilyen “túlélő rendszer” ott lehet a felhalmozott konzervek, gyertyák mellett, mint alapvető cikk. De ott lehet a permakultúrás tanyán, a függetlenedni vágyók portáján.
  Elég lesz ez a rendszer rádió, mobil, laptop, elemtőltő, világítás meghajtására. Hosszú évekig kiszolgál.
  Nyári forró napokon meghajthat egy kis szivattyút, amivel locsolhatunk, vagy vizet emelhetünk fel.
  És itt már nem milliók repkednek. A rendszer évről évre fejleszthető / idén veszek egy töltésvezérlőt (2-3 ezer forint) jövőre összespórolok egy napelem modulra (30-40-50 ezer (teljesítménytől függően). Aztán szerzek egy jó munka-akksit és kész… minimum 30 évig van áramom! Ezalatt az idő alatt kb háromszor akksi csere, egyszer-kétszer töltésvezérlő csere.
  Munka akksihoz visszatérve: Az autós nem jó igazán, mert nem erre van kitalálva (mélykisütés) helyette valamely szolár akku kellene – de minek vegyük meg drágán ha van olcsóbb pl. hajó akku, ami jó. A legeslegjobban az jár, aki régi harckocsis, MÁVos – ilyesmi akksit tud szerezni – ezek szinte elnyűhetetlenek!

  Remélem tisztázhattam pár dolgot, szeretettel tettem.

 5. Rendben legyen olcsóbb egy rendszer attól amit írtam, bár a minőségtől is függnek a dolgok. Ha egy 2 kw-os napelem tábla 1,6 millió ft (ilyenek vannak a neten, bár ezek Kínaiak szerintem, de nem ez a fontos) azzal egy havi 10.000 ft-os áramszámlát lehet kiváltani. vagyis évente 120.000 ft marad a tulaj zsebében. Így is 13 év mire visszatermeli az árát, de a tőke amit belefektettél az elveszik!
  Sajnos a megtérülést nem lehet kihagyni,és a lakosságnak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy tudatos alapon döntsön8bár így lenne) Az más kérdés, ha környezet tudatos gondolkodás, függetlenség önellátás a cél akkor teljesen rendben van a dolog, de ez egy igen-igen szűk réteg jelenleg!. Az a helyzet, hogy akik rá vannak szorulva, tehát alacsony keresetűek, azok nem tudják megfizetni. Akiknek nem olyan nagy probléma havi 10.000 ft-ot kifizetni, azok meg az 1,6 millió forintjukat-ha van neki- jobb helyre teszik, fekteti be. Egy sima állampapírba sokszorosa lesz a hozama mint amennyit a napelemekkel nyerne, nem beszélve a likviditásról(bármi gond adódik hozzá tud nyúlni a pénzéhez, míg a napelem nehezebben, vagy veszteséggel tehető pénzzé). Sajnos a kiszámíthatatlanság és a folytonos Magyarországon nagyon óvatossá tette az embereket, ami azért érthető is,. A rezsi csökkentgetések idején meg pláne igaz ez, bár nem tudjuk, hogy meddig tart ez. Ha pl. az állam támogatná a napelemes rendszerre történő áttérést a rezsicsökkentés helyett az már egy másik történet, akkor már másak a számok.
  Egyébként ha valaki tényleg rezsit szeretne csökkenteni az meg inkább a fűtésre koncentrál, mert az sokkal jobban fáj mindenkinek. A kettőt egyszerre(fűtés+villany) nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.
  Van még egy gond a napelemekkel. A hálózatra tápláló rendszer csak addig működik amíg van hálózat, vagyis azt a “többiek” fenntartják, így el lehet tárolni a megtermelt áramot, és konyhakészen bármikor visszakapható. Ha nagyon sok lesz a zöld áram(lásd Németország) a hagyományos áramszolgáltatók elég nagy bajba kerülnek, mert több áramot vesz a lakosság a zöld termelőktől, mint a rendszert fenntartó és üzemeltetőtől. Németországban már a nyáron előfordult, hogy voltak napok amikor a szolgáltatók nulla áramot adtak el, csak a megtermelt zöld áram(északi tengeri szélkerekek főleg) elegendő volt az egész országnak. Tehát ez elég kiszámíthatatlanná, és drágává teszi a hálózati rendszer fenntartását és üzemeltetését( Németországban pl. a legdrágább emiatt az áram ami elégedetlenséget okoz,több országban pedig már megadóztatták egyébként a zöld áramot)A sziget rendszerű napelem azonban egyrészt drágább, másrészt az akkuk élettartama miatt cserélni is kell, másrészt nem olyan stabil mint a hálózati áram(télen több napos borult ködös időben előfordulhat, hogy áram nélkül marad a ház), tehát van még pár problémás dolog ami nincs megnyugtatóan tisztázva.A Kiotói egyezményt gyakorlatilag felrúgták a vezető országok, ami megint csak további negatív hatással van az iparágra.
  Továbbra is jónak tartom ettől függetlenűl a napelemes technológiát, de úgy érzem még nem jött el a tömeges telepítés ideje, Magyarországon legalább is! Egy nagy réteg számára elérhetetlen, egy másik számára nem rentábilis, a harmadik vagyonosabb réteg pedig elég vékony keresztmetszet.Sajnos! Ez az én álláspontom, amivel lehet nem egyetérteni, és nem szeretnék senkit sem befolyásolni a döntéseiben, lehet, hogy nem nekem van igazam!

 6. Először is köszönöm Eridupa kimerítő és segítő hozzászólását! Természetesen nem az a cél, hogy nekem vagy bárkinek igaza legyen, hanem hogy minél pontosabb képet kapjunk a lehetőségekről, hogy ne az terjedjen,: ” A napelemek ma nem jelentenek még alternatívát!” mert akkor esetleg el sem kezdjük, vagy szóba sem kerül ennek a környezetbarátabb energiának a használata.
  Pont Németország a példa arra, hogy igenis lehet sokat termelni vele….Ha az EMBERISÉG nem csak egy kis része termelne ilyen formán energiát, hanem globálisan, akkor viszonylag kevés tároló kapacitás is elég lenne, hiszen a földön valahol mindig süt a nap. A hálózat is mondhatni megvan, vagyis a napos részek a felesleget küldhetik az “árnyékos” részre, ahonnan 12 óra múlva visszakapnák….. -Ez most csak egy hirtelen jött ötlet volt! :) A napból sokszor , sokszor több energia áramlik a földre, mint amennyire az EMBERISÉGNEK szüksége van. A földterületeket, sivatagokat sem lenne szükséges naperőművekkel, tükrökkel, napelemekkel beborítani, hiszen ehhez bőven elég a már meglévő tetőfelületek egy része. Fél füllel hallottam, hogy a nanotechnológia fejlődése révén lehetőség nyílhat kis felületen nagy mennyiségű energiát tárolni…talán igaz a hír talán nem, a lehetőség mindenesetre benne van. Ha a fejlesztéseket az atomerőművekre fordítjuk, ezekre a kutatásokra kevesebb jut. Tény hogy egyik pillanatról a másikra nem állhatunk le az atommal, az átmenetnek fokozatosnak kell lennie, DE NEM LEHET CÉL, AZ ATOM!

  -Egyébként gyanítom, hogy a jelenleg használt villamos energia, amit javarészt most Paks állít elő, többe kerül, mint amennyit most fizetünk érte, a rejtett költségek, (veszélyes hulladék kezelés stb.) a “közösből” vannak finanszírozva….. ez mind, mind a biznisz miatt van, nehogy megérje Neked, nekem termelni, mert akkor nem vásárolunk.

  Természetesen a nap, szél, víz energián kívül is van számos lehetőség olcsó, vagy ingyen energia használatára, de ezek többnyire még nagyon kezdeti állapotban és kutatás alatt vannak, vagy titkoltak.
  Párat azért az érdekesség kedvéért felsorolok, lehet bennük hinni, vagy kételkedni, mint annak idején a repülőgépben :)
  -Folynak kutatások a villám kisülés előtti megcsapolására .
  -Tanulmányozzák a tornádó keletkezésének titkait, ellenőrzött körülmények közötti előállítását energianyerés céljából…..
  -Mágnesességben rejlő lehetőségeket is sokan kutatják (mágnesmotor, vagy generátor)
  -Láthatatlan, vagyis érzékszerveinkkel nem érzékelhető tartományban lévő esetleges energiák kutatása is folyik (Pl. vákuum, orgon energia stb)
  – Föld elem is egy lehetőség.

  Lényeg, ne azon gondolkozzunk, miért nem lehet valami jót, környezetbarátabbat megvalósítani, hanem azon, hogy hogyan lehetne, és a lehetőségek is majd lassan megjönnek :)

 7. Kedves Laci! Ajánlanék neked szeretettel egy könyvet(esetleg több videón előadás formájában is meg tudod nézni)
  Hetesi Zsolt: Az utolsó kisérlet. Tankönyvként tanítanám, már az általános iskolában.
  A könyv mondanivalója röviden: Amíg az életmódunkat gyökeresen meg nem változtatjuk nincs egyetlen ma ismert alternatíva sem a fentarthatóságra.Vagyis amíg erről a folyamatos növekedésről a minél több gyártásról , egyszóval a fogyasztói társadalomról, a mindent uraló tőkéről(kapital=tőke; izmus=uralom)nem tudunk áttérni egy fenntartható életmódra, vagyis, hogy a természettől csak annyit vegyünk el, a környezetünket csak annyiban pusztítsuk(mert egy bármilyen szerveződés, legyen az növény, állat ember csak úgy tud fennmaradni, ha a környezetéből elvesz, azt feléli), hogy az képes legyen önmagát regenerálni, vagyis újrateremteni. Más megoldás nem létezik! Ha elolvasod a könyvet mindent meg fogsz érteni.
  A világ energia felhasználása évente 5-10 %-al növekszik, még a 2008-as válság időszakában is ez volt a helyzet! A megújulók részaránya még arra sem elég jelenleg, hogy ezt a növekedést fedezze!!! Ahhoz hogy mindent kiváltsunk megújulóra egyszerűen már sem energi(olaj) sem nyersanyag, sem idő nincs! Sajnos! Hacsak drasztikusan nem változtatunk életformát!
  Ettől függetlenül mindenki, aki megteheti vegyen napelemet én is arra biztatok mindenkit, mert azzal kárt nem okoz, és elősegíti a környezetünk felépülését(ha még ez egyáltalán lehetséges), én csak azért szóltam hozzá ehhez a témához, mert azt látom, hogy az embereket hamis illúziókkal etetik(erről szól Géczi Gábor előadása is) Azt sugallják, hogy fogyassz, vásárolj egyre többet(mert ez a növekedés), a természet bírja, így jó minden ahogy van.
  Ha annyira fontos ez a téma miért nem támogatják a kormányok és terjed el tömegesen a megujuló(minél nagyobb valaminek a piaca, vagyis minél könnyebb eladni valamit mert tömegek veszik, annál lejebb megy az ár, mert a sok kicsi sokra megy, de a napelemek azért drágák mert a gyártóknak és forgalmazóknak abból a néhány darabból kell megélniük amit sikerűl eladni). Azért mert nagyon jól tudják, hogy ezt az energia felhasználást ami jelenleg van töredék részben sem lehet kiváltani a ma ismert technológiákkal!
  Az általad leírt egyéb lehetőségek megvalósulása persze más helyzetet teremtene, de ezek inkább vágyálmok,mint közeli valóság. De van itt egy másik dolog is ami ezt fékezi, mégpedig az olaj alapú társadalom befolyása és érdekrendszere. Ha az olaj uralmát most hirtelen megszűntetné egy forradalmi energia az brutális háborúkhoz vezetne. És a hatalom(fegyverek pénz,technológia, információ) pont azok kezében van akik az olajkészletek felett rendelkeznek.
  Tesla ingyen energiája már régóta ismert, mégsem valósította meg senki!

 8. Kedves Tibor, azt hiszem ezeket a dolgokat zömében ugyanígy látom én is, ami eltérés van, arról meg nem érdemes nagyon vitázni, mert nem lehet hitelt érdemlően bizonyítani….
  Hetesi Zsolt némely előadását láttam – jók voltak. Leveleztem is vele egy ideig…..Még csak annyit, a könyv írója elég negatívan látja a jövőt….ha a gondolatnak teremtő ereje van, akkor legalább ne a negatívumokon agyaljunk, hogy középkor jön, éhínség, háború, hanem a megoldásokon gondolkozzunk, tegyünk, és pozitívan. :)

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL