ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Munkatársak

Both Gábor – Emberiseg.hu alapító főszerkesztő (BG71 Stúdió)

BG71 Stúdió és személyes weboldal: www.bg71.hu

Személyes motiváció – Bemutatkozás

Az Emberiseg.hu megálmodója, létrehozója és szerkesztője vagyok – nem tulajdonosa, hiszen azt szeretném, ha ennek valamennyien azok lennénk, és sokan tovább álmodnának együtt – de legfõképp cselekednénk. Budapesten születtem 1971-ben. Tatán, az Eötvös József Gimnáziumban érettségiztem katonai kollégistaként. Azt követõen számos munkahelyem és ballépésem volt, ezen oldal megalkotásakor éppen kép- és filmkészítéssel foglalkozom leginkább (1998 óta).

Késõn érõ típus lévén nagyjából 37 évesen jutottam el életemben valódi útkeresésem nagy kérdéseihez: mi dolgom ebben a világban, létezik-e Isten, és a többi, és a többi… Igyekeztem megismerni vallásokat, nézeteket, elveket – rengeteg filmet néztem meg, könyveket olvastam el. Mondanom sem kell, nem lettem okosabb, csak még jobban összezavarodtam. Azonban világossá vált számomra is, hogy úgy, ahogyan én sem, a köröttem lévõ emberek többsége sem igazán boldog, vagy ha igen, akkor is lehetne sokkal élhetõbbé tenni a világot.

Amikor az emberben megszületik az a felismerés, hogy a világon minden mindennel összefügg, és valamennyien egy fajhoz tartozunk, amelyet úgy hívunk: emberiség, s közben azt látjuk, hogy ennek a fajnak az egyedei egymást pusztítják, és veszélyeztetik a teljes faj fennmaradását, semmi egyéb fontosabb nem lehet a dolgunk, minthogy ezen változtassunk. Akkor is, ha sokan errõl nem vesznek tudomást, és csak önmagukkal törõdnek. Azt gondolom, bármihez is kezdenék az életem hátralévõ részében, mind csak lényegtelen idõfecsérlés volna.

Tapasztalatom van már önkéntes munkában és szervezet életében való részvételben. 2010-ben a Magyarok Szövetsége televíziójának, a Szövetség Televíziónak voltam az elõljárója néhány hónapig. Feladatom volt, hogy próbáljak szinte a semmibõl – sok lelkes és jó ember segítségével – valamit megteremteni. Ez hellyel-közzel sikerült, és tudom legalább, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznem.

Szeretem az eddigi életemet: sokat utazhattam, bejártam Európát, a legszebb lányokat fotóztam Spanyolországtól Erdélyig, Olaszországtól Horvátországig. Mindig azt tettem, amihez kedvem volt: könyveket írtam, zenészekkel dolgoztam, utaztam, újságot készítettem, fotóztam, filmeztem… Máról holnapra éltem és ezt nem is sajnálom. Mégis, ma a legértékesebb vagyonom talán a fényképezõgépem és a laptopom.

Van azonban egy csodálatos társam, családot, gyerekeket – és legfõképpen egy élhetõ jövõt. Ha olyan típus lennék, összeharácsolhatnék én is sok-sok pénzt, hiszen majdnem mindenki ezt teszi. Valahogy mégsincs ínyemre, hogy részt vegyek abban az önzésre épülõ õrületben, amelyben a világ is rohan. Hová is? Mert merre is tart ez a tökéletesnek hitt világunk? Hogyan tudnék biztos alapokat és nyugalmat építeni egyre ingatagabb talajra?

“Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni!” – írta régebben egy azóta elhíresült graffiti. Csakhogy nem lehet kiszállni. A világot csak belülrõl lehet megállítani ebben az õrületben. Csak mi, valamennyien vagyunk képesek arra, hogy változtassunk rajta. Éppen ezért egyedül sosem vágnék bele ekkora feladatba – szükségszerûen belebuknék. Józanul mérlegelve a dolog így is kétesélyes – ám én derülátó vagyok, és azt gondolom, többen vagyunk azok, akik egyformán gondolkodunk.

És ha majd lesz jövõ, olyan igazi, amelyben a gyerekeinknek is teljes meggyõzõdéssel mondhatjuk, hogy valóban szebben élhet, akkor lehet biztos alapokról beszélni. Fontos a hitelesség. Az egyik legfontosabb dolog. Én hogyan kívánok példát mutatni? Az emberiseg.hu a megújuló közösségek létrejöttét és a részvételi demkráciát tûzte zászlajára. Éppen ezért magam is csak egy ilyen, egymással és a természettel harmóniában élõ közösségben képzelhetem el a jövõmet. Ahol ezek a kisebb és nagyobb közösségek önmaguk döntenek saját sorsukról, és nem bízzák ezt másokra. 2015. április 26-án egy székelyföldi kis faluba költöztünk, de ez nem jelent változást az Emberiseg.hu lényegében. Folyamatosan készülnek a kisfilmek, továbbra is támogatom sok egyéb aktivista munkáját.

Both Gábor (személyes weboldalam itt)

 

 


Olasz Sándor – Emberiseg.hu, – egykori segítő és rendszergazda (2011-2015)

 

 

 


gyozo

Erős Győző – Létünkért önellátó hálózat vezetője

www.letunkert.hu

 

 

 

 


resmannzsolt1

Resmann Zsolt – önkéntes segítő

 

 

 

 

 

Share and Enjoy

FEL