ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Mi a valóság? – T. Golas (9.)

by / csütörtök, 12 április 2012 / Published in Egyén és önismeret, Jegyzetek, News
220px-Thaddeus_Golas_Portrait_by_Sylvain_Despretz5

A LUSTA EMBER ÚTIKALAUZA A MEGVILÁGOSODÁSHOZ – Thaddeus Golas könyvét folytatásokban, 10 részben közöljük oldalunkon.
A paradicsom elérhető még a lusta embernek is – Használati útmutató: Ha valamit nem értesz, olvasd tovább! Ha akkor sem érted, olvasd el újra! Ha ekkor sem érted, elég, ha a hangulatát érzed: “élvezd a rezgéseket”! Ha megérted, ne vonj le következtetéseket!

IX. fejezet

Az a nézőpont, hogy az egyenlő lények univerzumában élünk, értelmet adhat az összes vallásnak, és magába foglalhatja az összes metafizikus irányzatot.

Ez a legkönnyebben ellökhető tutaj, ha elértük a másik partot, ami nem part. Megmutatja nekünk, hogyan éljünk ezen a síkon, integrálni tudja a tudományos ismereteket, és meg tudja mutatni, hogy a fizikai létezésünk miként fejez ki spirituális törvényeket. Tökéletes biztonsággal megérteti, hogy mi igaz, és mi valódi. Az egyetlen teljesen igaz és valóságos dolog a világmindenségben: az egyedi és egyenlő élő lények. Mi vagyunk az univerzum. A legmélyebb valóság érzését csak a tökéletes szeretetben való legmagasabb kitágulásban élhetjük át. Az alacsonyabb rezgésszinteken, olyan módokon látunk más lényeket egymáshoz viszonyulni, amely nem teljesen igaz vagy valóságos.

Egy földközeli példaként gondoljuk át, hogy egy nézőközönségben az emberek valóságosak, de a közönség valami olyasminek a neve, ami el fog tűnni, amikor az emberek hazamennek. Ebben az értelemben a közönség illúzió: ideiglenes, részleges és behatárolt valóság nincs független, öntörvényű létezése.

Felállíthatunk egy statisztikai valószínűséget arról, hogyan fog viselkedni a közönség, de minden tagja szabadon jöhet-mehet, mint ahogy a testünket felépítő atomok is jönnek és mennek. Ilyen értelemben mondhatjuk, hogy a fizikai univerzum, a testünket is beleértve illúzió.

Mi valóságosak vagyunk: a lények, akik az univerzumot alkotják mi, az atomok részecskéi, az energia és tér-lények, mi mind valóságosak vagyunk, mind egyenlők és mind egy-fajták. De a kapcsolatok, csoportosulások és tömörülések illúziószerűek, bármelyik meghatározott rezgésszintről nézzük is őket. Mint ahogy a közönség emberekből áll, úgy az illúziók valódi lényekből állnak össze. Nincs is más módja annak, hogy létrehozzunk egy illúziót, mint a valóságból, mert nincs kéznél más építőanyag.

Ugyanakkor viszont ahelyett, hogy illúzióként emlegetnénk a világot, amit úgy is lehet értelmezni, mint felhatalmazást a lopásra vagy más szeretettelen viselkedésre. (a világ különben is csak akkor zavaró, ha úgy érzed, le vagy ragadva ott, ahol vagy.) Jobb másodlagos valóságnak nevezni. A világ épp elég valóságos, amikor egy bizonyos tartományon belül rezgünk, de csak addig, amíg így teszünk. A tények behatárolt igazságok: ez az, ahogy mások egymás közötti kapcsolatai látszanak a számunkra, amikor behatároltuk saját tudatosságunkat és szeretetünket, vagy amikor ők határolták le az övékét. De a tények az igazságban gyökereznek: lehet, hogy csak behatárolt rálátásunk van a lényekre, akik az általunk anyagnak látszó valamit alkotják, de a lények valódiak, önmeghatározók és harmóniában műkődnek.

Ahhoz, viszont hogy bölcsek és szeretetteljesek legyünk, nincs szükségünk tényekre. A különböző rezgésszinteken különböző ténycsoportok igazak. Az igazság mindenkinek ugyanaz, de a tények mindig mindenkinek egy kicsit mások.

A tények kétségkívül izgalmasak, mint a pletyka: ki, kivel, mit csinál, mi, mivel, mit csinál. A tények felhalmozódásának nincs határa. Néha úgy érezzük, hogy ha eleget tudnánk belőlük, akkor eljuthatnánk az igazsághoz. Néha bolondul próbáljuk megtagadni őket, még akkor is, ha egy olyan rezgésszinten vagyunk lekötve, amiről sosem fognak eltűnni. Az illúziók és a tények olyan mértékben megbízhatóak, hogy van bennük igazság, de valamelyest megtévesztöek is.

A megtévesztések az igazság megtagadásai. Ha a fizikai síkot használjuk, hogy megtagadjuk a magasabb valóságot, akkor meg vagyunk tévesztve. De akkor is tévedünk, ha az anyagi világ valóságát megtagadjuk. Nem tudunk a fizikai szint fölé emelkedni azzal, hogy megtagadjuk a valóságát: szeretnünk kell, és elismerni az élő lények valóságát, akikből felépül.

Néhányan közülünk kiábrándulnak a spirituális törekvésből, mert a megvilágosító élmények nem mindig segítenek bennünket abban, hogy bármennyire is jobban bánjunk a fizikai létezés tényeivel. Még jobban össze is kavarhatjuk: meditációkban megtapasztalhatjuk, milyen ködszerű a világ, ha visszatérünk, és a kemény anyagi valóság még mindig ott van.

A megvilágosodás-élmények úgy segíthetnek tényekkel való bánásban, hogy megmutatják, milyen tökéletesen rugalmas akármi vagy, aki képes sok különböző rezgésszinten létezni, mind a fizikai síkon, mind fölötte.

Ha egyszer tudod, hogy a tények minden szinten különbözőek, akkor kevésbé leszel hajlamos arra, hogy bármely meghatározott szint tényei ellen harcolj. Amint a tudatosságod kinyílik, képes leszel azt a szintet választani, amelyiket akarod, és élvezetesebb tényekkel lesz dolgod. Nincs olyan lény az univerzumban, aki hatalmasabb lenne, mint te, de nincs kevésbé hatalmas sem.

Ennek kéne lenni a más emberek felé való összes viselkedésmódod alapjának. Gyakran mondom magamnak: Ne szálljanak szembe a szándékaim az egyenlő lényekként való kapcsolataink szükségszerű szabályaival. (hosszú mondat, de tényleg szoktam mondogatni) Mivel minden lény önmeghatározó, nem tudod megváltoztatni senki más rezgésszintjét az akarat ellenére, és nem is ez a dolgod. Igazából nem is tudsz bántani vagy segíteni másokat anélkül, hogy beleegyeznének, hogy ezt a játékot játsszák, és téged sem tud senki sem bántani vagy segíteni a beleegyezésed nélkül.

Ahogy másokat érzékelsz, az mindaddig a saját behatárolt rezgésszinteddel lesz átszínezve, amíg el nem éred a magasabb szinteket, így fogalmad sem lehet arról, hogy mi is az, amit megpróbálsz megváltoztatni. Másrészt viszont a saját rezgéseidet és szintedet tökéletesen képes vagy irányítani, és ez mindaz a szabadság, amire szükséged van ahhoz, hogy a saját kapcsolataidat és élményeidet kormányozzad.

Szabadon lehetsz bárhol, ahol épp lenni akarsz a számodra pillanatnyilag valóságos világban. Ezen is túl, képes vagy bármely időben, bármely rezgésszinten, bármely rendszerben lenni, azzal, akivel csak akarsz.

Függetlenül attól, hogy mennyire érzed csapdában magad, mennyire lenyomasztva nap nap után, az alapvető szabadságod érintetlen ettől.

Ha most szétnézel a környezetedben, rengeteg valóságot láthatsz, amitől biztonságban érzed magad, még akkor is, ha fáj vagy kifáraszt. Jól van az is, ha belekapaszkodsz mindebbe, addig is, amíg átgondolod ezt. Semmi váratlan nem fog történni pusztán attól, hogy arról olvasol, mennyire szabad vagy.

Mindenesetre sosem vagy egyedül sok lény tud rólad minden időben, szeretnek téged, és készek segíteni, hogy jobban érezd magad, amikor csak kész vagy kinyilni feléjük; megmutatják azt is, hogy siem keveredsz bele semmibe túl mélyen, és arra bátorítanak, hogy szeresd önmagad.

A világ, amit látsz, valójában összkomfortos valóság abban az értelemben, hogy a világmindenség együttérzöen átrendezi magát bármivé, amire szükséged van, hogy azon dolgozhass, amin szeretnél. Végtelen számú világ közül választhatsz, hogy melyikben akarsz élni.

Az is a szabadságodban áll, hogy sok különböző kozmikus sík bármelyike szerint éljél. De az a tény, hogy választhatsz, nem teszi egyiket sem kevésbé érvényessé. Élhetsz olyan világmindenségben, ahol egy isten van a csúcson, és egy hierarchia vezet lefelé egészen a külső sötétség lelkeiig. Vagy egy materiális világban, amelyben nincs élet a halál után, csak a múlt teljes kiradírozása. Lehet mennyországod és poklod.

Bármit választhatsz, bármelyik rezgésszintet érzed megfelelőnek, össze fogsz hangolódni és stabilizálódni másokkal, akik ugyanebben hisznek. A tér-szinten általában hasonló a hasonlót vonzza. Ráhangolódhatsz a rezgéseiddel a Krisztus-tudatra vagy a Buddha-tudatra, és természetfeletti együttérzést érezhetsz. Ráhangolódhatsz a fekete mágiára, és élhetsz fura formák és agresszív erők világában. Ráhangolódhatsz Donald kacsára vagy Superman-re a kozmikus karikatúra gyűjteményből. Eggyé válhatsz az Isteni Anyával, és rendkívül érzéki luxusba merülhetsz.

Mindezeket a tapasztalatokat és még másokat is átélhetsz meditációk és belső utak során. Lehet, hogy akkor nem fogsz emlékezni erre a könyvre, de két szóra képes leszel emlékezni:
Semmi ellenállás! Ez a két szó még fontosabb és odaillőbb más szinteken, mint a mostanin. Különösen emlékezz rá, ha haldoklasz.

Mivel biztos, hogy sehová sem megyünk, amíg nem a szeretetünk visz oda, és előbb azt kell szeretnünk, ahol most vagyunk, ne legyünk túl ambiciózusak a végtelen lehetőségek láttán. De azért jó tudni, hogy több minden létezik, mint amit most látsz magad előtt, és hogy ezt a mostani valóságot is átélheted sokkal mélyebb élvezettel, és könnyebben is.

Share and Enjoy

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL