ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Legolcsóbb ház – pályázat!

110125falu2

 Keressük Magyarország legolcsóbban megépíthető lakóházát!
Egy wales-i fiatalember példáján felbuzdulva “pályázatot hirdetünk” építészeknek, kivitelezőknek, ötletelőknek! Építsük meg Magyarország legolcsóbb lakóházát! A lényeg: legyen komfortos, fenntartható és egy négytagú család számára kényelmesen lakható. Várjuk mindenki segítségét ebben ötletekkel, személyes kapcsolatokkal – bármivel. Szeretnénk, ha összeállna egy lelkes csapat önkéntes támogatókból, mérnökökből, akikkel tavasszal-nyáron megépíthetnénk az első mintaházat, amely később például szolgálhat majd mindenkinek, és rengeteg bajba jutott családnak segíthet, vagy olyanoknak, akik számára reménytelen a saját otthon megteremtése.
A wales-i fiatalembernek 1 millió forint közeli összegből sikerült! Mutassuk meg, hogy mi is vagyunk ennyire tehetségesek!

Családi ház egymillió forintból és teljesen önfenntartó: Ez nem Új-Zéland, és nem a Gyűrűk ura forgatásának egykori helyszíne, hanem Wales, és egy valós lakóház. 

Úgy néz ki, mintha a Gyűrűk ura trilógiának a forgatásán járnánk. Egy ház, ami teljesen beleépül a környezetbe, erős gallyakból, földből és szalmából készült. A tetőt fű nőtte be, az ablakok és a ház belsejéből a derékszögek teljesen eltűntek. Ami az igazán meglepő ebben, hogy a házat teljesen természetes alapanyagokból építette Simon Dale a családjának. A lak 3000 fontba (kicsit több, mint 1 millió forintba) került. Ráadásul mint kiderült, a családfő nem kézműves és nem is építész. A kényelmes vacok a tervek papírra vetése után négy hónappal már el is készült. „Mindenki megépítheti a saját házát. Nem kell más, csak önbizalom, fizikai állóképesség és néhány barát, akik segítenek” – mondta Dale.
Az öko-ház válasz a pazarlásra és a forráshiányra. Vizet a közeli forrásból, meleget a fakályhából, áramot pedig a napfénytetőből nyernek, a hűtő léghűtéses. Az alacsony energiafogyasztású házikó teljesen önálló, Simon és családja nem függ se áram- se gázszolgáltatótól. A lakhatás eme formája megadja a lehetőséget egy egyszerűbb, természetközelibb életre – jelentette ki a családfő. Dale háza minta lehet, ugyanis Wales egyik területén egy teljes ökofalut terveznek, ahol sok kicsi “hobbit-ház” sorakozna egymás mellett.

A tulajdonos, Simon Dale néhány tanácsa azoknak, akik hasonlóra vállalkoznak:

 „A képeken egy ház látható, amelyet a családom számára építettem. Az építésben segített az apósom, az arra járók és az áthívott barátok. Négy hónappal a kezdés után már beköltözhető és lakájos is volt. Körülbelül 1000-1500 munkaórába és 3000 fontba került a beköltözésig. Ez nem sok, ha a lakásvásárlási árakkal hasonlítjuk össze. A házat a környezetre való maximális tekintettel építettük, ezért egyfajta viszonzásként egy egyedülálló lehetőséget kaptunk, hogy a természethez közel éljünk. A saját magad építészének lenni szórakoztató, élvezhetsz és alkothatsz egy olyasvalamit, ami egyrészt a saját egyéniséged, másrészt pedig a föld része, nem pedig egy sorozatgyártott, doboz formájú valami, ami a maximális profit és az építőipar kényelme érdekében épült. A természetes anyagokból való építkezéssel kizárod a gyártók profitját és a karcinogén mérgek keverékét, amik megtöltik a modern épületeket.”

 19 kulcsfontosságú pontja a dizájnnak és a szerkezetnek:

1. Legyen domboldalba ásva, az alacsony vizuális behatás és a védelem érdekében.
2. A fejtésből származó kő és sár felhasználható a támfalhoz és az alaphoz.
3. Készíthetünk tartószerkezetet a hulladék fából, amit a környező erdőből is beszerezhetünk.
4. Az önmagát tartó tetőszerkezetet nagyon könnyű megcsinálni és esztétikus is.
5. A szalmabála kiváló hőszigetelő a falakban, padlóban és a tetőben egyaránt, ráadásul könnyű beépíteni.
6. Műanyag fólia, sár és gyepréteg a tetőn, nyugtató és csökkenti hatásunkat a környezetünkben.
7. Mészvakolattal a falak légáteresztőbbek és energiatakarékosabb is az előállítása.(A cementes vakolathoz képest.)
8. Az újrahasznosítható fahulladék felhasználható a padlóhoz és különféle kellékekhez.
9. Bármi, amire szükséged van megtalálható valahol egy szeméthalomban (ablakok, égők, vízvezetékek, vezetékek…)
10. Kandalló a fűtéshez – a tűzifa megújuló és rengeteg van a közelben.
11. A füst egy nagy kőből és gipszből készült kúpon megy át, hogy lassan távozzon és adja le a hőt.
12. A hűtőt levegő hűti, amely az alapon keresztül, a föld alól érkezik.
15. Tetőablak segítségével természetes fényt kapunk.
16. Napelemek a világításhoz, zenehallgatáshoz, számítógéphez.
17. Víz nyerhető a közeli forrásból.
18. Komposzt WC.
19. A tetőről lefolyó víz összegyűjthető egy tárolóban a locsoláshoz.
Használt szerszámok: láncfűrész, kalapács és egy hüvelykes véső, ennyi. Ja és nem vagyok egy építőmester vagy asztalos, a tapasztalatom egy hasonló ház két évvel ezelőtti építéséből és pár apró házkörüli munkából származik. Ez a fajta épület mindenki számára elérhető. A főbb szükséges képességeim a testalkatom, a hit önmagamban, a kitartás, és persze a barátok, akik támogatást adtak – állítja Simon Dale
Ez az épület egy része a kis behatású, más néven permakultúrális életvitelnek. Ez a fajta élet arról szól, hogy harmóniában éljünk a természettel és önmagunkkal, valamint mindent egyszerűen és csak a szükséges technológiát használva oldjunk meg. “Ezen típusú alacsony költségű, természetes épületeknek van létjogosultságuk, nem csak a fenntarthatóságuk miatt, hanem a bennük rejlő lehetőség miatt is, amitől a házak megfizethetőbbek lehetnek, és az emberek közelebb kerülhetnek a természethez, így egyszerűbb, fenntarthatóbb életet élhetnek. Például ez a ház azért készült, mert szükségünk volt egy családi házra, de nem tudtunk volna lakbért, vagy jelzálogot fizetni.” – meséli Simon Dale.

Kattints a képre – megmutatjuk a ház minden részletét alaprajzzal együtt!

Simon Dale mondatai pontosan rávilágítanak arra a kiszolgáltatott függésre, amiben manapság kénytelenek vagyunk élni, ebbe beletartozik az áram-, gáz-, vízszolgáltatástól a lakáshitelig minden. A Dale család jó példa arra, hogy kreativitással, elhatározással és kitartással bármi megvalósítható! Ha további információra vagy kiváncsi az építkezéssel kapcsolatban, vagy akár kapcsolatba lépnél a walesi családapával látogass el a tulajdonos weboldalára, hidd el megéri!Szerző: Fodor Márta – Pozitív Nap
A képeket készítette: Simon Dale
Forrás: Daily Mail / simondale.net / hírado.hu

Share and Enjoy

11 Responses to “Legolcsóbb ház – pályázat!”

 1. TETSZETT A FIATALOK MEGOLDÁSA, EZ A JÖVŐ!!! HA LE TUDUNK SZOKNI A HAJSZOLTSÁGRÓL, ÉS A VALÓDI TEREMTÉSRE RÁSZOKUNK, AZ MAGA A BOLDOGSÁG!!!

 2. A nyáron Budapesten építettem (tűnk) egy kupola házat szalmából. A ház elég komplikált kivitelezésű, 40 m2 lakótérrel rendelkezik, és nem haladja meg a 2 Mf-ot. Az egyik kalákázó résztvevő felbátorodva , Pécs környékén kb. 1.5 hónap alatt
  ( November, december) egy kőművessel felépített magának egy Jurta alakú házat. Ez is 40 m2-es. A tető közepén van rajta egy körablak (1.5 m átmérő) Az ágy a a szoba közepén van és onnan nézi minden este a csillagokat. A falba fűtéscsöveket épített be. A háza mögött készített egy 10m3-es faaprítékos kompost kazánt. Ez adja a fűtő és fürdő vizet. Ha rá kell segíteni a fűtésre ott a kemence vagy a sparhelt. A világítást egy darab panel lazán ellátja. A ház kivitelezési költsége 1.1 Mf.
  Ez sajnos attól függ menyit rabolnak el a hatóságok. Anglia és Wells, jobb helyzetben van mert ott még nem adták el az országot Zsidóéknak, mint nálunk. a fent említett házak engedély és terv nélkül készültek. Ezek költsége magában meghaladja a hobbit ház költségeit. Így mi hivatalosan nem tudunk labdába rúgni.
  Azok számára akiket esetleg érdekel a téma : Magyar szalmaépítők.hu, de én is szívesen segítek. 70 455 76 31
  vagy, attilak86@gmail.com

 3. Kiliti Gyöngyi véleménye:

  Ez csodálatosan jó hír, nekem nagyon tetszik! Egyelőre csak annyit tudok segíteni, hogy megosztom.:)))

 4. Erdei Gyula véleménye:

  Üdvözletem!
  Engem mindig elkápráztatnak a hasonló kezdeményezések, s az esztétikán, valamint az élettani hatáson túl nagyon fontosnak tartom a környezettudatos gondolkodást.
  A fent említett kb. 1 milliós költségvetés egy kérdést vet fel bennem. Itthon ezt mennyiből lehetne? Csak a napelem kerülne ennyibe Magyarországon, plussz a már említett engedélyezés, anyagok bevizsgálása stb. Itthon a vályogtéglát is kötelesek vagyunk már bevizsgáltatni, viszont tudomásom szerint nincs pontosan lefektetett szabvány, hogy milyennek kell lennie.
  Én 2008-ban hozzáfogtam egy családi ház építéséhez, most 60 %- os készenléten van. Két szintes vályog téglából épített, fafödémes épület, mely már tető alatt van (hódfarkú cserépfedés), és bent vannak a nyílászárók. Szabályos kőr alaprajzú, saját tervek alapján. A vályogot saját kezűleg vetettem (kb. 8000 db), és a falat is én raktam fel. Emellett az alapásást csináltam, a vasszerelést a betonba, a zsaluzatot én készítettem baráti, és családi segítséggel. Szóval nagyon sok mindent én csináltam, de így is kb 6 milliónál tartok (sajáterő+szocpól+hitel). Hasznos terület 120 m2. Döbbenetes, hogy ebben az országban mennyire nehéz az otthon teremtés még így is. Ha valakit érdekelnek fotók, akkor a facebook-on a fenti név alatt megtalálhatja.
  Ezt a honlapot pedig mostmár sűrűbben fogom látogatni, és sok sikert azoknak, kik hasonlóban gondolkodnak. Ja, és nem vagyok sem építész, sem kőműves.

 5. Szijártó Csilla véleménye:

  Tiszteletem!
  Az interneten millió jó és kreatív ötlet van a fillérekből építkezésre, csak pont a magyarországi szabályozás messze nem támogatja mindezt. Jelenleg mi is ott tartunk, hogy az értelmetlen környezetkárosító szabályozást állampolgári engedetlenséggel figyelmen kívül hagyva megvalósítjuk az álmainkat, itthon, minimális költségből önerővel. Ajánlom mindenki figyelmébe Országh József videóit a Youttube-on, nagyon sok hasznos dolgot mond el és mellesleg a weblapján is minden hasznos információt és tudást is megoszt amire szükségünk lehet az élhető élethez.
  Remélem előbb-utóbb a szabályozás is utoléri az embereket, esetleg felérik ésszel, hogy a kreatív embert nem korlátozni,hanem támogatni kéne, legalább azzal hogy nem korlátozzák. Kíváncsi vagyok a legolcsóbb ház engedélyezésére, hol hogyan miből engedik meg felépíteni és vajon milyen kivitelezővel?
  Én azt vallom azzal kell építkezni ami van, ott, ahol építkezni akarunk, egyszerű, karbantartást nem vagy keveset igénylő megoldásokkal, úgy hogy a lehető legkevesebbet ártsunk vele az életnek az előállítás és a használat során is. Valamint ne hagyjunk magunk után szemetet, és gondot azoknak akik utánunk jönnek, inkább jó és használható megoldásokat.
  Sok sikert.

 6. egyetlen apró probléma van az elmélettel. nem a ház, vagy lakás maga az, ami milliókba kerül. hanem a föld, amin áll, és amit a maffia birtokol, kisajátít. sajnos. ha nem így lenne, akkor nem léteznének hajléktalanok, mert bárki felépíthet magának egy házat, csak épp az erőszakszervezet holnap lerombolja, holnapután pedig kinyír, ha ilyet próbálunk tenni.
  úgyhogy bárki, aki ilyet elkezd, szükségszerűen az erőszakos támadásoknak lesz kitéve. éppen ezért kérek mindenkit, aki a szabad, a fennálló erőszakszervezetnek ellentmondó életet akar élni, hogy fogjunk össze, mert csak közösen tudjuk megvédeni magunkat és szabadságunkat.

 7. […] A korábbi cikkünk elérhető itt: http://www.emberiseg.hu/portal/blog/2012/02/legolcsobb-haz-palyazat/ […]

 8. ideje petíciót írni egy népszavazásra hohy eltoroljék a hagyományos vályog alapú vagy szalmaház 150m2 alatti épuletek felulbírálását vagy engedélyeztetését melyekben csak 12V os feszultségu hálózat van mivel ez biztonságos és 1000éve van használatban a technológia. Ha ez megvan akkor johet a kovetkezo lépés a maffia felszámolásra. És még eroszak sem kell, csak szeretet és osszefogás.
  Szeretettel
  OTi

 9. Rajda Margit véleménye:

  Csodálatos olvasni ezeket a kezdeményezéseket, és a hozzászólásokat is. Lassan felébredünk /emberiség/, és csodákat “teszünk” és csodánk történnek velünk is. Test-lélek-szellem EGY-ségben – ÖN-magunkkal és mindenkivel és mindennel. Ez a paradigmaváltás, dimenzióváltás, az Új Ember és az Új Föld. Jelenleg Gaia, Földanyánk tudatosodása zajlik és óriási segítséget adunk ennek a folyamatnak /a fentiekkel is/. Törekedjünk az egyszerűségre mindenben, mert az az Igaz, és ami az igaz, az a JÓ – nekünk és mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL