ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Krumplirekord?

by / csütörtök, 05 június 2014 / Published in Élelemtermelés, Jegyzetek, News

Tavaly előtt kipróbáltam autógumival, de nem működött a dolog. Igaz, nem múlcsoltam és a föld is elég agyagos volt. Biztosan lehet ezt jobban csinálni, úgyhogy újra egy cikk erről:

Ám kezdjük az elején. A kísérlethez speciális „építményre”, vagy tartóedényre van szükség, amivel jó másfél méter magasságig építhetjük a krumpliágyást.

Helyezzünk sűrűn mintegy 20 cm vastag földre már csírázó, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot (aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt), majd erre újabb 5-10 cm vastagságban földet. Amikor a növényi hajtások megjelennek a földfelszínen, ismételten szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot, majd erre újabb 5-10 cm földet.

Ekkor megint várjuk meg a hajtások megjelenését, és szórjuk rá újabb mulcsot, majd földréteget. Ezt az építkezést egészen a krumpli-felszíntől számított jó 1,5 méteres magasságig folytathatjuk. Az így termelt krumpli az építményünk teljes magasságában krumpli gumókat hoz majd.

A módszer nagyon érdekes, mivel kis helyen lehet sok, a haj egészségében nagy szerepet játszó krumplit termeszteni, elmarad a gyakori kapálás és a krumpli feltöltése. A termesztés végére melléktermékként ráadásul érlelt komposztot is kapunk. Ha Pí vízzel locsolunk, az még jobban elősegíti a gumók növekedését.

Share and Enjoy

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL