ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Jurta Tervezet – Belső anyag (nem publikus)

by / kedd, 20 március 2012 / Published in Nincs kategorizálva
Demokrácia-261x300

Hogyan jelenjünk meg az utcán?

Fontos lenne, hogy egyidejűleg sok helyen ott legyünk az emberek között, és az Internet-FaceBook nyújtotta virtualitásból kilépjünk a valóságba más módon is.
Április elejétől szeptember végéig jelen lehetne lenni folyamatosan mindenhol, hogy megszólítsuk az embereket, meghallgassuk őket – és nem utolsó sorban gyűjtsük is őket egy nagy szövetségbe.

Matematikailag lebontva a következőképpen gondolnám ezt:

Magyarországon 175 kistérség van jelenleg – kistérségenként egy jelentősebb központtal. 2012-ben és 2013-ban áprilistól szeptember végéig összesen 12 hónap áll rendelkezésre. Ha minden kistérségbe el akarunk jutni, akkor a 175 osztva 12-vel, kerekítve 15. Vagyis 15 jurtára van szükségünk ehhez. Ha két hetes periódusokban gondolkodunk, akkor elég a 7-8 jurta, de az egy hónap talán jobb. 15 jurta minimális felszereléssel (asztal, székek, felirat a jurtára, szórólapok, stb.) 15 x 500 ezer forintba kerül, azaz 7,5 millió forintba.

7500 ember egyénenkénti 1000 forintos támogatása szükséges ahhoz, hogy ennek az ára összejöjjön. Az első 500 ember megléte után ez már könnyebb, hiszen az első jurta megjelenésével ugrásszerűen nőhet a számuk. Természetesen a befizetéseket könyvelni kell, és igény szerint rendes névvel, vagy ha ezt nem vállalja, fantázia-névvel megjeleníteni a támogatókat egy publikus weboldalon. Így mindenki ellenőrizheti, hogy a pénze oda került, ahova szánta.

A jurtákban állandó jelenléttel folyamatosan minimum 2 emberre van szükség. Ha egy ember hetente egyszer tud 24 órás jelenlétet vállalni, akkor egy jurtához minimum 14 emberre van szükség, akikre havi négy alkalommal kerül sor. Ha többen vagyunk, ez könnyebb, ha kevesebben, akkor nagyobb a terhelés egy-egy emberen. 15 jurta esetében ez minimum 210 embert jelent (15 x 14 fő). Ennyi embert ki kell tudni állítani. Ha egy-egy jurtánál óránként csak 5 ember áll meg, az naponta napközben 60 ember. Havonta 15 jurta x 30 nap x 60 ember = 27 ezer ember. Ez 12 hónappal szorozva 324 ezer ember országosan. Óránként 5 ember, az 12 percenként egy. Szerintem jóval több lesz.
Minden jurtánál lenne egy induló készlet szórólapokból. Egy szórólap nem drága, nagy mennyiségben, nyomdában előállítva kicsi a fajlagos költség. Osztogatni kell, de minden jurtánál biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy az ott megfordulók támogassák a költségeket. Egy-egy szórólapot 10-20 ft-tal, amit egy dobozba tud bedobni az illető.

Tervezett programok:

A jurták alapvetően arra szolgálnak, hogy beszélgessünk az emberekkel. Ám ez önmagában kevés. Fel kell írni az érdeklődők mail címét. Lehetne kitöltetni velük egy kérdés sort is, hogy miről mit gondol, hogyan képzelné a jövő társadalmát, a változásokat. Alapvetően: Milyen országban szeretne élni. Emellett én szerveznék oda az Interneten és a jurtánál is meghirdetett programokat:

– vándor előadások: előadók egy-egy jurtánál – minden héten máshol – tartanának fix időpontokban előadásokat különböző témákban, amelyekről aztán vitázni lehetne. Minél több előadót sikerül ehhez megnyerni, annál jobb. Ideális időpontok a hétvégék, hétköznap esték.

– utcazenészek, performanszok, „celebek”, ismert emberek: ők szintén előadásokat tartanának, vagy zenélnének, bemutatnának valamit – ezzel több réteget is meg lehetne fogni: fiatalokat, nyugdíjasokat, egyetemistákat, családosokat, stb…

– vetítések: ha a jurtát olyan helyen sikerül felállítani, ahol van a közelben ideiglenesen – vagy akár folyamatosan – kérhető áram, akkor akár filmvetítéseket is lehetne tartani előre meghirdetett időpontokban. Kell hozzá egy projektor, egy lepedő filmvászonnak és egy laptop. Olyan filmeket kell levetíteni, amelyeket máshol nem láthat a közönség, ha nem Internetezik.

– civil szervezetek, aktivisták: számukra lehetőséget biztosítunk ingyenesen, hogy előre megbeszélt napon vagy napokon ott legyenek velünk, népszerűsítsék a dolgaikat – és attól függetlenül, hogy egyszerre csak egy helyen vannak ott, az Internet miatt erről mindenhol tudni fognak – óriási reklámot kaphatnak

– különböző korosztályokat rögtönzött „pályázatokkal” is meg lehetne fogni és szólítani. Pl tervezzenek működő társadalmat, vagy bármilyen feladat jöhet. A legjobb ötleteket, legügyesebb résztvevőket jutalmazzuk majd valahogy – részleteket kidolgozzuk.

– polgármesterek meghívása: minden jurtához egy előre elkészített időbeosztás-táblázattal meg kell hívni minden polgármestert az országban. 12 hónap x 30 nap = 365 nap. 365 nap x 15 jurta = 5475 lehetőség. Ha egy napra kettőt hívunk, az 10950 lehetőség. Három naponta mehet 2-2 polgármester, hogy találkozzon az utca emberével, ahol szemtől szemben lehet kérdezni. Jó rosta lesz, mert ahogy egyre ismertebb és népszerűbb lesz ez a Jurta Megmozdulás, előbb utóbb ciki lesz egy-egy polgármesternek, ha nemet mond. Főleg, hogy lesznek sokan, akik viszont el fognak menni. És ennek nyilvánosan hangot is adunk majd.

Minél több helyen ott kell lenni egy bármilyen kis kamerával, felvenni az eseményeket – a lényeg, hogy mindig legyen történés. Erre egy jobb mobiltelefon is alkalmas lehet akár. Ha valaki, az egyszerű ember szeretne megszólalni és elmondani a véleményét, tehesse meg. Kialakítunk egy központi weboldalt az egésznek, ahová folyamatosan töltjük fel a kisvideókat. Minden jurta kap egy csatornát. Ha 12 hónap alatt végigjárjuk a 15 jurtával a 175 kistérséget, és mindenhol rögzítünk eseményeket, bevonunk embereket, egy év alatt valóságos hálózatot kapunk, aktív résztvevőkkel, országos lefedettséggel, saját médiával.
Kulcsfontosságú a saját média, saját kamerával a jelenlét. Két fő oka van: a reklámérték és az esetleges akadályoztatás a hatalom részéről. Minden nyilvánosságot kap.
Fontos, hogy egy összefogás szervezze az egész sorozatot, ne csak egy szervezet vagy egy-egy ember. Egy-egy szervezetet vagy embert könnyű ellehetetleníteni, de ha mondjuk 210 vagy még több szervező van, akkor sokkal nehezebb a hatóságok dolga.

Találunk 7500 embert, akik fejenként egy ezressel támogatják ezt?
Találunk 210 embert, akik hajlandók minden hónapban 4 x 24 órát áldozni erre?

Ha sikerül jó üzenetekkel végigcsinálni ezt a 12 hónapot a 15 jurtával, akkor 2014-ben meg lehet nyerni a választásokat, és lecserélni a teljes politikai elitet.

Share and Enjoy

3 Responses to “Jurta Tervezet – Belső anyag (nem publikus)”

  1. EZ belső anyag lenne?

  2. […] Jurta Tervezet kiegészítés: Az Internetes és egyéb megjelenések mellett fontosnak tartjuk, hogy a virtuális térből kilépve a Médiaszövetség az emberek között is megjelenjen. Fontos, hogy oda-vissza párbeszéd alakulhasson ki. Ennek érdekében 2 x 6 hónapig tartó országos utcai megjelenést tervezünk, amely során mind a 175 kistérséget érintve összesen 15-20 jurta mozog majd 2-3 hetes váltásokkal, bejárva minden területet. Ennek részletesebb kidolgozása és ismertetése folyamatban van – bővebben: http://www.emberiseg.hu/portal/blog/2012/03/jurta/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL