ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Hogyan manipulálnak téged?

by / csütörtök, 02 január 2014 / Published in Egyén és önismeret, Jegyzetek, News
vago-istvan-320-d00003a62bae3c4ff5aae

Láttam egy műsort, amelyben Danny Blue Vágó Istvánt kápráztatja el egy “trükkel”. Azonban ha a dolog mélyére nézünk, döbbenetes módon felismerhetjük, hogyan manipulálnak valamennyiünket napról napra a tévé, rádió, óriásplakátok, filmek, hírek sokaságával – amiket észre sem veszünk. Az egyik videó alatti komment tökéletesen leírja: Ez egy végtelenül egyszerű és ősöreg trükk, úgy hívják szubliminális (ingerküszöb alatti) üzenetek. Ezekkel a legtöbb ember könnyűszerrel manipulálható, de nem gondoltam volna, hogy a magát szkeptikusnak mondó, sőt azt állandóan hangsúlyozó Vágót is be lehet húzni ezzel a csőbe. Mert az hagyján, hogy manipulálható (azaz mint az emberek túlnyomó többségéből, belőle is hiányzik a tudatosság) de hogy magát a trükköt nem ismeri, az viszont gáz szerintem.

Share and Enjoy

11 Responses to “Hogyan manipulálnak téged?”

 1. Miért lenne ciki, hogy Vágó nem ismerte fel a trükköt?
  Gondolom, neked már minden trükk, feladat, feladvány a kisujjadban van :)

 2. Hát azért ciki, mert egy hitében végtelenűl magabiztos, realista, és materialista emberről van szó, aki mindent tagad és kigúnyol ami nem kézzel fogható, ami nem látható a világunkban, és amit az Ő általa elfogadott “szakemberek”(értsd a MTA , és egyéb népbutító szervezetek)nem ismernek el igazságként, és “tudományosan” megalapozottnak. Ha ennek a 7 nyelven tudó, de semmit nem értő emberkének, aki már bejárta a világot, de szinte alig látott valamit lenne most egy csöpp kis józan paraszti esze akkor kicsit leülne és elgondolkodna egy dolgon: Ha ez az egyszerű mókamester sec- perc alatt elérte, hogy Ő a nagy szkeptikus pontosan azt gondolja, amit a varázsló szeretne, nem lehetséges-e, hogy az eddigi összes tudása, világlátása, hitrendszere is ugyanúgy varázslók (értsd tudósok)manipulatív tevékenységének eredménye?? Talán eddig is át lett verve, félre lett vezetve??Mi rá a garancia, hoigy nem? Lehet, hogy talán csak szublimáció volt az eddigi egész élete? Lehet, hogy nincs egy önálló gondolata sem, mert mindig csak azt gondolja, amiről mások úgy döntöttek már előzőleg, hogy igaz. Talán el kellene gondolkoznia(neki is) hogy ki is Ő valójában. Ő saját maga-e vagy az akivé mások tették. Ez egy nagyon tanulságos videó volt számomra!
  Ezek a mindent elutasító emberek még egy olyan régen használt és nagyon egyszerű módszert sem ismernek mint a szublimáció(ezt használja a reklám, a marketing, a politika, a vallás). Ha az emberek esetleg kinyílnának ebbe az irányba, rájönnének, hogy még hányféle más ennél sokkal hatékonyabb eszközzel igyekeznek bennünket , a gondolatainkat és azon keresztül a tetteinket befolyásolni, irányítani, és végső soron uralni az életünket.
  Ajánlanám minden olyan embernek ezt a videót aki a televízió agymosó hatása alatt áll, aki csak annyit képes felfogni a világból amit ott hall és lát! Talán egyre több, a tudatosodás felé nyitó ember lehetne, aki feltenné magának azt az alapvető kérdést, amivel az ember kiemelkedett az állatvilágból, és indult el a tudatosodás útján.Ez pedig az hogy: MIÉRT. Merthogy az ember azért lett az ami, mert tudni akarta a dolgok működést, a miértjét. Na ez az ami most milliárdoknál hiányzik. Egyszerűen semmit nem kérdőjeleznek meg az emberek, vakon és gondolkodás nélkül elfogadnak mindent, mintha fájna bármin is gondolkodni. A “szakértők” világát éljük! Ha valakinek bármilyen gondja támad mit csinál? felkeresi a szakembert, ha nem tud eligazodni az élet dolgaiba megkérdezi a szakembert, hogyan is tegye.Már a gyerekcsináláshoz is szakember kell. És a televízió, rádió, ujságok, politikusok, hivatalok, reklámok, minden ami pénzt akar belőlünk kiszedni, rögtön siet a segítségükre. Csak nehogy eszébe jusson valakinek egy pillanatra megállni és gondolkodni, ne adj isten megkérdőjelezni bármit is. Ezt mindenképpen el szeretnék kerülni. Nehogy az emberek véletlenűl a tudatukra ébredjenek, és rájöjjenek, hogy valójában nem is akarják azt a “valamit” és egyáltalán nem is akarnak úgy élni, ahogy most élnek, hogy az életük nem is az Ő döntésük, hanem csak egy nagy SZUBLIMÁCIÓ AZ EGÉSZ!!

 3. piszkavas véleménye:

  Hm.. Amíg néztem a videót, elgondolkodtam melyik országot választanám, ha én lennék Vágó István helyében. És első gondolatom Madagaszkár volt, de aztán elhessegettem, mert az ötlött fel bennem, hogy az nagyon ismert ország, ezért inkább Sri Lankára gondoltam. Tudni kell, hogy melóztam netezés közben, néha-néha megállítottam, ha volt rá időm megállítani, sőt az elejét vissza is kellett nézzem, mert nem értettem milyen országra kell gondolni. Valamint 70-80 cm-ről néztem az egészet, egy arasznyi képernyőn. És mégis.. első gondolatom Madagaszkár volt…
  Elgondolkodtató…
  Azért még azt hozzáfűzném, hogy Józsi bácsit – aki a világ életében egy egyszerű ember volt, akinek alig van meg a 4 elemije, és nem is nagyon érdekli a világ dolga- itt a szomszédból nem biztos hogy sikerült volna manipulálni, mert bár hallott Madagaszkárról, nem húzott volna párhuzamot a a táska- zászló színe, zöld folt – Afrika, lemur – Madagaszkár állatvilágával. És most ezzel nem szeretném azt állítani, hogy aki tájékozott, tanult, az jobban manipulálható 😛

 4. emberinseg véleménye:

  A (manipulatív?) közvélemény kutatók szerint Vágó ma az egyik leghitelesebb ember Mo.-n. Az ő tisztessége “megkérdőjelezhetetlen”! Itt is őszintének tűnik, pedig lehet, hogy pont ez a legnagyobb átverés! Vagy… Ki tudja, hány más tekintélyes emberrel próbálta meg D.B. ezt a trükköt, mire sikerült? A kudarcos felvételek persze mind megsemmisíttettek. Szerintem mindenképpen manipulálnak. Nem feltétlenül úgy, ahogy mi gondoljuk, inkább úgy, ahogy a manipulátorok szeretnék.
  Emberínség

 5. Piszkavas! Nagyon jó a felvetésed! Valóban Józsi bácsinál lehet, hogy a Madagaszkár nem működött volna! Csakhogy valószínűleg Józsi bácsinál a szublimálók-ha értik a dolgukat- nem is ezzel próbálkoztak volna. Itt egyébként nem ez a fontos! Hanem az, hogy ha az alany ki van választva akkor a szublimáció tárgyát az Ő tudati, ismereti intellektuálius szintjéhez szabják. Tehát mindenkinek ami jár! Ami képpé állhat össze a tudatában, amit előző megtapasztalásai alapján majd tényként el tud fogadni, és nem lesz számára meglepetés, hogy pont azt akarják vele “gondoltatni”
  Nyilván, ha azt akarták volna Vágóval “gondoltatni”, hogy aratás, akkor nehéz dolguk lett volna mert az előéletében erről neki nincsenek információi, “nem arra jár az agya” Pontosan kell tudni, hogy kit mivel és hogyan lehet szublimáltatni(http://www.youtube.com/playlist?list=PL28E4CC224856E9E5) A szublimációnak célja van!

 6. emberinseg véleménye:

  Tibor igazad lehet. A stáb felkészült Vágóból. Tudták, hogy járt ott, hogy vannak ismeretei a sziget kultúrájáról, élővilágáról, s kedveli is ezt az egzotikus országot. Az is sejthető, hogy ilyen sok ismerettel rendelkező ember ösztönösen nem Kínát, vagy Olaszországot választja, hisz ezekről bárkinek eszébe juthat négy dolog.

 7. emberinseg! Igen de pontosan azért nehéz észrevenni ha valakit jól szublimálnak(manipulálnak) mert fel sem merűl benne a gyanú! Mert egyébként is pont az a dolog foglalkoztatja! És egyben ezért nagyon veszélyes is! Ha pl el akarnak neked adni valamit, tudják, hogy neked vágynod kell azt a dolgot! Előbb csak reklámozzák, cikkeket írnak az előnyös tulajdonságairól, amire Te mondhatod, hogy “hahá tudom ám, hogy el akarjátok nekem adni! pedig még csak a vágyat keltegetik benned. Majd amikor a reklámozott terméket látod mindenhol a filmeken, sztárok, idolok, használatában, egy primitív szappanoperában nap mint np csak úgy a háttérben elsuhanni, a helyijáratok hátulján egy híres emberkezében, akkor egyszer csak ott találod magad az üzletben és megveszed. És ez csak egy nagyon primitív módja a szublimációnak! A politika, a vallás, akik hatalmuk, nézeteik követőivé akarnak tenni ezt sokkal kifinomultabban csinálják, mert megvan hozzá minden eszközük(anyagi, személyi, törvényi! Nem kellenek fegyverek, hogy kényszerítsenek, megteszed magadtól is, amit szeretnének, hogy megtegyél!

 8. Ugyanmár, ne beszéljetek zöldségeket. Úgy táncoltok, ahogy a bűvész fütyül. Sima trükkről van szó, amelyhez fals (pszichológiai) magyarázatot ad a mentalista. Volt már ilyesmiből nézeteltérés Angliában is: “D. B. annoys me because he so often presents false explanations for his magic tricks.”
  http://simonsingh.net/media/articles/maths-and-science/spectacular-psychology-or-silly-psycho-babble/

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL