ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Ház fillérekből…?

by / kedd, 17 július 2012 / Published in Both Gábor, Jegyzetek, News, Otthonteremtés
dome

Hónapokkal ezelőtt meghirdettük a Legolcsóbb ház pályázatunkat. természetesen nem tolongtak a jelentkezők. Sebaj, az álmait nem adja fel az ember, különben meghal. Én még most is kitartok amellett, hogy fillérekből fogok otthont építeni magamnak (albérletben élünk, megtakarított pénzünk nincs, sem vagyontárgyaink).

A korábbi cikkünk elérhető itt: http://www.emberiseg.hu/portal/blog/2012/02/legolcsobb-haz-palyazat/

Több megoldás között vacillálok, mert tényleg 10-20 ezresével kell összeraknom a pénzt. Ráadásul élhető otthont szeretnék, ami olcsón fenntartható, vagyis télen tartja a meleget, nyáron a hűvöset.
A szupervályog is egyike az alternatíváknak, jelenleg két magyar céggel is tárgyalásban vagyok tömlő ügyében (ezek a nem felszeletelt zsákok – vagyis egy vastag hurka-szerű tömlőt kell elképzelni, amit megtöltünk agyagos földdel…
Az egyik cégnél 80 ft-ra jön ki métere. Osztok szorzok, és megpróbálok kalkulálni: ha a falazatot egymásra pakolva 40 “réteg” adja ki, és egy 80 négyzetméteres házat akarok, akkor annak a kerülete durván (10 x 8 = 10 + 10 + 8 + 8) 36 méter körben. Számoljunk 40-nel… 40 méter szorozva 40 “réteg”-gel, az összesen 1600 méter tömlő. Alig több, mint 120 ezer forint.

Kell természetesen agyagos föld, kötőanyag, sok munka. És még kell nyílászáró, tető, stb…
Az alábbi videók megmutatják az egyszerűséget:

Nagyon örülnék mindenfajta ötletnek, kérlek benneteket, írjátok meg tapasztalataitokat, ötleteiteket! info@emberiseg.hu

Share and Enjoy

6 Responses to “Ház fillérekből…?”

 1. Hoppár Tamás véleménye:

  A ház építési költségein kívül meg kellene venned még a telket (mert ugye ezzel sem rendelkezel),jogszabálynak megfelelő tervrajzot csináltatni, kellene mellé jogerős építési engedély, és miután megépítetted házadat jogerős lakhatási engedélyt is szerezni. Ez aligha férne bele abba a 120 ezerbe!

 2. A gondolattal én is próbálok barátkozni.
  Szerintem, az engedélyt nehéz lesz kijárni.
  Teleknek a legjobb 1-2 hektár föld valami nyugis helyen és akkor talán megy engedély nélkül is. Ha senkinek nem szúr szemet, akkor nincs gond.
  Ismerve a közigazgatást, azt gondolom lakott területen még egy jó darabig nem fogják engedélyezni.

 3. Van 3000 négyzetméterem. Külterület. Mobil házra nem kell engedély. Ha úgy építed meg, mintha mobil ház lenne, akkor nem kell engedély. Van még kérdés? :-)

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL