ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Gondolatok Ócsáról

ocsa03

2,5 milliárd forintból 80 családnak épült lakóház, ami azt jelenti, hogy családonként 31 millió forintból. A nagyjából 8-10 hektár területen nincs munkahely, nincs gazdálkodásra alkalmas föld, ahol legalább a család önmagának megtermelhetné a szükséges élelmiszer egy részét, a házak nem önellátóak energetikailag. Családonként 50-70 négyzetméter épület elegendő lehet, ám 1000 négyzetméteres földterület nem.

31 millió forintból a következőket lehetett volna megteremteni:

– egy 70 négyzetméteres, kettő-három modulból összerakott téliesített mobilház berendezéssel, napelemekkel, energetikai önellátással bőven kijön 10 millió forintból.

– a házakat tízszer ekkora területre kellett volna építeni, vagyis 8-10 hektár helyett 80 – 100 hektárnyira – ez összesen egy négyzetkilométer, vagyis 1000 x 1000 méter.

– két felnőtt dolgozó egy családban tisztességes keresetből el tudja tartani a családot. Legyen ez 2 x 150 ezer forint. Két évre tervezve ez a bér 3,6 millió forint összeg.

Azt látjuk, hogy 15 millió forintból nagyobb otthont és két évre munkabért lehetett volna ebből megoldani.

A maradék 15-16 millió forintból, ha ezt családonként bedobjuk a közösbe, vagyis megszorozzuk 80-nal, akkor 1,2 milliárd forintot kapunk minimum. Ebből munkahelyeket lehetett volna teremteni helyben: megteremteni két év alatt a gazdálkodás alapjait, gyümölcs- és zöldségfeldolgozó kisüzemet létrehozni. Vagy egyéb kisüzemet, amely 160 embernek ad munkát, és két év alatt kinövi magát akkorára, hogy már önállóan is megáll a saját lábán.

Beszéltem egy ismerősömmel, akit Ócsa építése előtt megkerestek, hogy adjon árajánlatot az építkezésre. 110 ezer forintos négyzetméter-ajánlatot mondott. Az utána következő legjobb ajánlat 180 ezer forint lett volna. Természetesen egyiket sem fogadták el. Helyette 762 ezer forint/négyzetméter áron épült meg a lakópark. Az adófizetők pénzén. Eljön az az idő – reméljük, mihamarabb –, amikor ezért a herdálásért valakiknek felelniük kell.

A lakóparkot amúgy nem Ócsára, hanem olyan helyre kellett volna tenni, ahol fontosabb a népességmegtartás.

Ma Magyarország élelmiszer-behozatalra szorul, ami szégyen. Az emberek 50 százaléka él városokban, és nem jutnak egészséges, magyar élelmiszerekhez. Ha csak 5 millió ember gazdálkodna, és saját élelmiszere mellett megtermelné még egy plusz ember élelmiszerét, akkor a vidéken élők önmaguk mellett elláthatnák a városlakókat. De ne legyenek illúzióink, termeljen csak 2 millió ember. Ehhez bőven elegendő 1 millió hektár termőföld. Magyarországon 5,5 millió hektár termőterület van.

Az Abony és Fegyvernek között épülő M4 autópálya 111 milliárd forintba kerül. Az ócsai példából kiindulva, de a mi terveinket alapul véve ebből a pénzből 3200 – 4000 család életét lehetne évtizedekre megalapozni. Ez a GDP 0,45 százaléka.

Stadion-építésekre 23 milliárd forintot költ a kormány, ami újabb 1000 családot biztosítana be. Ez a teljes magyar költségvetési bevételek 0,1 százaléka. Ráadásul nincs még egy olyan ország a világon, ahol megengedhető, hogy a hatalmon lévő miniszterelnök szülőfalujában (amely jelen esetben 1700 fő lakost számlál) 5000 fő befogadására képes stadion épüljön közpénzből.

Magyarország éves GDP-je amúgy 29 ezer milliárd forint.
És még lehetne folytatni a sort a Szajol-Püspökladány vasútvonal felújításával, a 67 km-es szakasz, 161,8 milliárd forintba került, vagyis 2,41 milliárdba kilométerenként. Ebből a pénzből a 67 km-es szakaszon végig luxusházakat lehetett volna építeni medencével, megújuló energiával.

 

Share and Enjoy

One Response to “Gondolatok Ócsáról”

 1. Nekem is lett volna és van is jó pár ötletem, hogy mit lehetett, vagy kellett volna tenni, az ócsai borzadály helyett!
  De itt nem arról volt szó, hogy ésszerű megoldások közűl válogassanak, esetleg megkérdezzenek hozzáértőket(nem a csókosokat, hanem a tényleg szakembereket)Itt egyszerűen arról volt szó, hogy a 2010-es 2/3-os győzelemnek ára van! És a “támogatók” a hatalomcsinálók most benyújtogatják a számlákat.
  Hiába a közfelháborodás a földek bérbeadása miatt, a trafikmutyi miatt, az eszetlen stadionépítgetések miatt( a 23 milliárd egyébként elég karcsú szám, mert csak az új Puskás 150 milliárdba+ a többletköltségek kerül). Ennek az eszetlen korrupt, pofátlan osztogatásnak a része Ócsa is! Így hát értelmetlen minden további ötletelés, hogy mit kellett volna inkább helyette csinálni….
  Ha megkérdeznek egy igazi építészt azt mondja a legolcsóbb megoldás, ha nem is építünk. Az ország tele van eladó lakatlan ingatlanokkal, ami lassan az enyészeté lesz. Ezeknek a szakszerű felújítása, energia takarékossá tétele fillérekbe került volna az ócsai gyalázathoz képest..
  Jah, hogy ebben nincs biznisz a komáknak meg a sógoroknak?? Ez csak aprópénz nekik?? Itt nem lehetett volna síbolni, trükközni?? Valóban!
  Bagatell, így az országnak, nekünk, meg a nyomorult devizahiteleseknek lett volna csak jobb!! De hát az nem tényező a ma Magyarországában!(Nézzétek meg azt a cirkuszt amit a devizahitellel művelnek lassan 5 éve húzzák, a választás előtt azt mondták májusra mindent megoldanak, aztán majd ősszel véglegesíti, most majd januártól kivezetik, de hogy pontosan hogy és mit arról minden nap össze-vissza beszélnek…)
  Tort ül a presztízs, a mérhetetlen dölyf,a megfélelmlítés, nemzetieskedő lózungokba burkolva! Mi vagyunk a 2/3. Azt csinálunk amit akarunk! Általában ez a válasz!!
  És valóban azt is fognak csinálni, amíg a hamu alatt izzó parázs egyszer lángra nem gyúllad!Mert egyre több embernek van ebből tán még jobban elege, mint az előző brigád húzásaiból, csak most minden eszközzel meg akarják szerezni minden felett a hatalmat, ezért egyre durvább dolgok vannak már(ha valakinek van ismerőse a közigazgatásban, persze csak egyszerű mezei dolgozó, az pontosan tudja mi folyik ott, a legvadabb szocializmusi módszerek kismiska ahhoz képest, amilyen terror van a beosztottak felé és ugyanakkor pofátlan lenyúlás és költekezés, rongyrázás folyik felső szinteken)
  Persze egy hatalom ha nem érzi veszélyben saját létét, márpedig a jelenlegit az égvilágon semmi nem fenyegeti, félelmetes mértékeket ölthet. De csak odáig amíg az alattvalók egy olyan helyen amire a hatalom a legkevésbé számít(mert ők se mindenhatók, és az egójuk vezérli őket, ezért félnek, és gyengék)ellen fognak szegülni! És ha ez egyszer megtörténik , az lavinát fog elindítani.
  És akkor színt kell majd vallani a nemzeti kormánynak! Hogy milyen eszközöket vet majd be a nemzet ellen, hogy a békemenet mennyire lesz majd akkor békés, és a rendvédelem hogy áll a dolgokhoz.
  A 2006-os események pillanatok alatt eszkalálódtak(mindegy, hogy fizetett manipulált, vagy spontán volt-e az esemény, látható, hogy itt pillanatok alatt hatalmas balhét lehet már csapni az okos telefonok korában fél óra alatt kint van az utcán 1 millió ember is akár!

  Én nagyon nem szeretném ha ez bekövetkezne!

  De lássuk be ma Magyarországon egy soha nem látott hatalommal rendelkező párt terjeszti ki korlátlanul és ellenőrizetlenül egyre a birodalmát, melynek vezetője olyannyira vezérelvű egyszemélyes döntéshozó, akit vakon, fenntartás nélkül követnek, ami számomra hátborzongató. Nem a személye, hanem a hatalma!! Elképzelni sem tudom, hogy bárki, ismétlem bárki meg tudná ezt az embert állítani! Kivéve talán saját maga. Látható, hogy nagyon precízen, okosan olyan emberekkel vette körül magát, akik élnek halnak a hatalomért, akiknek orbitális az egójuk, ezért hát olyannyira lojálisak a vezetőhöz, hogy bármit megtennének, hogy a rendszer így maradjon!
  Nem mellékesen pedig mára gyakorlatilag eltűnt minden komoly ellenzéknek nevezhető szerveződés.
  Megfigyelhető a médiákban, hogy szinte nem is foglalkoznak már(persze utasításra) a reakcióikkal! Csak a hatalom fényesítésével, esetleg az ellenzék kibányászott botrányaival keveset, de már azzal se nagyon. Nem kell, nincs rá szükség, súlytalan, nincs mitől tartani…Közel-távol sehol egy épkézláb gondolat, egy tiszta őszinte ember…
  Az a kevés ellenzéki média(most pl. az RTL, aki saját fájdalmától vezérelve próbálkozik, de nem az emberekért, a közért emeli fel a hangját…)
  Ha jól körülnézünk, akkor megint csak mi maradtunk közemberek!Szóba jöhet még a frusztrált, szerephez nem jutó értelmiség!
  Nekem ezzel az a bajom, hogy a legtöbb un. forradalmat mindig ők indították valamilyen cél érdekében, hogy jobb legyen az embereknek, aztán csak nekik lett jobb, mert kb. minden maradt a régibe, csak a módszerek változtak, meg a személyek! A valódi cél mindig saját nézeteik és személyük hatalomra jutása volt. Még az un. spontán népfelkelések is előbb utóbbválasztottak aztán vezetőket, de az talán egy fokkal jobb, mint amikor önjelölt forradalmárok jelentkeznek a hatalomért(lásd napjainkat, 89-ben valójában nem a tömegek váltottak rendszert, nem is volt ez soha rendszerváltás)
  Kérdés lehet-e tenni valamit higgadt ,nyugodt, tisztességes módszerekkel, vagy csak erőszakkal. A válasz attól függ hogy reagál a hatalom!!
  Nekem nagyon rossz előérzeteim vannak, mert ugye ez a hatalom se tart majd örökké!!
  Most nem tudom elképzelni, hogy ezek békésen maguktól lemondanának róla!
  És hogy felelnek-e az elkövetett gazemberségeikért, mint pl. az ócsai lakópark fedőnevű sikkasztásért, nos az attól függ, ki lesz aki felelősségre vonja őket. Ha egy nagyobb gazember mint Ők , hát akkor nem valószínű.

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL