ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Szimpátia-Szeretet Demonstráció – beszámoló

izlandajandekk1

Az Emberiseg.hu szervezésében 2011. szeptember 10-én Szimpátia-Szeretet Demonstrációt tartottunk Budapesten, az izlandi konzulátus közelében.
Felszólalók időrendi sorrendben:
Both Gábor (szervező, Emberiseg.hu), Drábik János, Matyasovszki Gábor (Magyarok Szövetsége), Boór Ferenc (TAHSZ),Orbán József (Marevosz), Kovács István Vajk (Magyarok Szövetsége)

A demonstráción 80-100 ember vett részt, a biztosítást a Magyar Nemzeti Gárda végezte. Noha valamennyi jelentősebb televízió (MTV, ATV, Echo TV, Hír TV, RTL Klub, TV2), és az MTI is értesítést kapott a rendezvényről, sehonnan nem érkeztek, hogy tudósítsanak az eseményről. A közeljövőben felkeressük őket, hogy megkérdezzük, mi az oka az elhallgatásnak…
A rendezvényről saját beszámolót készítettünk (köszönet Horváth Szabolcs operatőrnek) – a filmek a feldolgozás után folyamatosan kerülnek feltöltésre:

 

Both Gábor felszólalásának szövege:
Köszöntés és köszönet, hogy akik itt vannak, eljöttek!
Óvjuk a helyszínt, ne szemeteljünk, ne rongáljunk!
Kedves Barátaim!
Nagyon fontos kiemelnem, hogy ez egy Szimpátia-Szeretet Demonstráció, vagyis nem valami ellen, hanem valami mellett teszünk hitet. Annál is inkább, mert akik ismerik a világegyetem törvényeit, jól tudják, hogy mindig azok a dolgok erősödnek leginkább, amelyekkel sokat foglalkozunk. Jung is megmondta már régen: „Ha ellene vagy, mellette vagy!” Vagyis sokkal érdemesebb azokra a dolgokra összpontosítani, amiket akarunk, mint azokra, amiket nem.

Miért vagyunk itt?
A világhálón hetek-hónapok óta keringenek mindenféle információk arról, hogy Izlandon ilyen, meg olyan forradalom volt, hogy nemet mondtak a bankoknak, elkergettek egy vagy két kormányt. Bő két hete volt alkalmam egy rövid interjút készíteni Utassy Ferenc úrral, Izland budapesti tiszteletbeli konzuljával, aki rávilágított néhány nagyon fontos dologra. Izland teljesen másképpen működik, mint Magyarország, így tehát ilyen értelemben egyáltalán nem egy csoda, ami ott történt.
A banki, pénzügyi részt nem szeretném itt taglalni, ezt majd megteszi Drábik János úr, akit nagy tisztelettel és szeretettel hívtunk meg erre a rendezvényre, és hamarosan elmond mindent.
Sokkal fontosabb Izland üzenete a demokrácia kérdésében. A valódi demokrácia ugyanis úgy működik, hogy egy kisebb, vagy nagyobb közösség nem csupán képes, de hajlandó is felelősségteljesen dönteni saját sorsáról.
Fontos tudni, hogy az első parlament Izlandon, nem az 1800-as vagy 1900-as években kezdte meg a tevékenységét, hanem bő ezer évvel korábban, a 900-as években! Több mint ezer éves folyamat az, hogy a szigetországban gyakorlatilag minden embernek szava és beleszólása van abba, hogy milyen játékszabályok szerint élik az életüket.
Izlandon jelenleg alkotmányozás folyik. Ellentétben a magyarországi példával, ott bárki jelölhette magát, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés tagja legyen. Mindazok, akik kellő támogatást tudtak maguk mögé állítani, mert mondjuk nagyon jó gondolatokat fogalmaztak meg, felkerültek egy tekintélyes listára. Az 525 legtöbb ajánlással rendelkező izlandi közül az állampolgárok egy népszavazással döntötték el, hogy ki legyen az a 25, akik az alkotmányozó nemzetgyűlést alkotják. Ennek a képviseletnek minden egyes ülése, megbeszélése kamerák előtt, nyilvánosan zajlott, amelyhez bárki bármikor hozzászólhatott.
Lehet tehát azt mondani, hogy Izlandon valóban demokrácia van, mert ott valóban az állampolgárok, vagyis nem pártok, nem pártkatonák, nem politikusok, nem lobbi-érdekek döntenek egy nemzet sorsáról. Igaz, könnyebb a helyzetük is, mert egy Magyarországénál valamivel nagyobb területen (103 ezer nk) mindössze 320 ezren élnek.
És itt még tennék egy nagyon fontos kitételt:
2000 óta, azaz több mint egy évtizede Európai Uniós direktíva, hogy a tagállamoknak fokozatosan le kell tenniük a közvetlen, részvételi demokrácia alapjait, és azt be kell vezetniük a társadalomba. Egy évtizede, nem egy éve vagy a választások óta! Az e-közigazgatás bevezetésén kívül ma semmiféle törekvést nem látunk erre vonatkozóan a kormányunk részéről. Pedig manapság, az Internet korában erre már számtalan mód és lehetőség nyílna – csak szándék kérdése, hogy megvalósuljon. Mi, az Emberiseg.hu-nál minden erőnkkel azon leszünk, hogy összefogjunk mindenkivel, akivel lehet, sőt, azokkal is, akikkel lehetetlen, hogy a valódi, közvetlen demokrácia megvalósulhasson!
És talán ez Izland legfontosabb üzenete!
Ez egy Szimpáti-Szeretet Demonstráció, amely szól Izlandnak, hogy köszönjük a példamutatást, ugyanakkor szól Magyarországnak, és szól az egész világnak is. Hogy ez az üzenet hogyan jut el mindenkihez, az múlik a sajtón, múlik a közakaraton, de azt gondolom, első sorban rajtunk múlik, hogy mi mit teszünk meg ennek érdekében.
A demonstráció után jelképes ajándékot adunk át a konzul úrnak, hogy a köszönetet jutassa el Izlandra. Ez a jelképes üzenet egy kép. Ezen a képen fölül a két ország – Izland és Magyarország – kontúrja látható. Alatta a magyar Szent Korona látható, amely sokkal inkább egy szellemiséget kíván kifejezni, mintsem hatalmi jelképet. Alatta a Föld bolygó látható, amely azt hivatott kifejezni, hogy szeretnénk, ha Izland szellemisége, a Szent Korona szellemisége a világ valamennyi részén megvalósulna. Gondolom, ezt nem nagyon kell részleteznem.
Alatta emberek emelik magasba a Föld bolygót és a Szent Korona eszmeiséget. Magasba emelik, és védelmezik, mert a legfontosabb, hogy mi, emberek, a cselekedeteinkkel tegyük jobbá a világot.
És itt most szándékosan nem Magyarországról, Izlandról, vagy bármelyik másik országról beszélek csak, ugyanis a világ egy, az emberiség egy.
Egészének sorsa szétválaszthatatlanul egymásba fonódik, és egy szinten már nem számítanak határok, nem számít a bőrszín, a nyelv. Mert mindannyian egyek vagyunk, ha tetszik, ha nem!
És ezt megerősítendő, néhány mondattal alátámasztanám ezt:
„Ha körbenézünk magunk körül, ideértve saját testünket csak a jéghegy csúcsát látjuk. Gondold el egy pillanatig: nézz rá a kezedre. Szilárdnak tűnik, de valójában nem az. Ha egy erősebb mikroszkóp alatt néznénk, akkor egy energia tömeget látnánk vibrálni. Minden ugyanabból a dologból tevődik össze, legyen az a kezed, vagy egy csillag. Minden energia.
Van a Világegyetem, a galaxisunk, és a bolygónk, azokon emberek, ezen belül egy test, egy szervrendszer, majd sejtek, majd molekulák, atomok és azokban energia. Nagyon sok szintről beszéltünk most, de a Világegyetemben minden energia. A legtöbb ember saját magát a véges testével azonosítja. De te nem egy véges test vagy. Még a mikroszkóp alatt is energia-mezők látszanak.
Az energiáról a következőt tudjuk:
ha megkérdezel egy kvantum-fizikust, hogy “mi alkotja a világot”, azt válaszolja majd: “Energia”. Rendben, mi az energia? “Nem lehet létrehozni, nem lehet elpusztítani. Mindig volt, mindig van, minden, ami valaha is létezett, mindig is létezik formáról, formára változik, nincs formája.” Ok, remek. Megkérdezel egy teológust “Mi teremtette az Univerzumot?” Azt válaszolja: “Az Isten” Jó. Mi az Isten? “Mindig volt, mindig lesz, nem lehet létrehozni, nem lehet elpusztítani. Formákat vesz fel egymás után, és forma nélküli.”
Mint látod, ugyanaz a leírás, csak az elnevezés más. Tehát, ha az gondoltad eddig, hogy te csupán egy hús-ruha vagy, akkor most gondold át újra. Spirituális lény vagy. Energiamező, ami egy nagyobb energiamezőben működik.
Mindannyian kapcsolatban állunk egymással. Csak nem látjuk. Nincs olyan, hogy “ott kint” és “itt bent”. Az Univerzumban minden kapcsolatban áll egymással, egy energiamező. Te a forrásenergia kiterjesztése vagy. Itt vagy ebben a csodálatos testben, de tested elvonja a figyelmedet arról, hogy valóban ki is vagy igazán.
Te vagy a forrás energia.
Örök lény vagy, Isten ereje. Az vagy, amit Istennek hívunk. Spirituálisan azt mondanánk, hogy mi vagyunk Isten képe és fénye. Másképpen megfogalmazva, az Univerzum magára ismer bennünk. Azt is mondhatnánk, hogy a fel nem tárult lehetőségek végtelen mezője vagyunk. Mindegyik meghatározás igaz lenne. Minden nagy tradíció azt mondja, hogy a kreatív forrás fényére és képére formáltak téged. Ezt azt jelenti, hogy hatalmadban áll megteremteni saját világodat. És valóban.
Mindannyiunknak hatalmunkban áll megteremteni a saját világunkat!
Ez az, amiben hiszek, és ezért vagyunk itt.

Share and Enjoy

5 Responses to “Szimpátia-Szeretet Demonstráció – beszámoló”

 1. Mindenekelőtt köszönet azoknak akik ott voltak, sajnos én 10.000 km távolságra vagyok Magyarországtól, így nem mehettem el. Nem csoda, hogy a médiák (televiziók) nem voltak ott. Egyrészt ma nem hír az olyan esemény amiben, vagy mögött nincs valami erőszak. Másrészt ha nem lehet egy ilyen, az országra és emberiségre pozitív hatásu demonstrációt mocskolni, jobb agyonhalgatni.
  És még valami amit ne feledjünk el, mielőtt a magyar ősi demokratikus szellemiséget mi is le kicsnylenénk: A világon elsónek (1568-ban) a tordai országyűlésen iktattak törvénybe a lelkiismereti szabadságot, és a vallási türelem törvényét. És hogy ez nem csak valami “felvilágosult” fejedelem jólelküségi akciőja volt csupán, tudni kell, hogy a törvény megalkotása (megszövegezése) évekig tartó folyamat volt, amit népi gyűlések és nyilvános viták előztek meg. A templomokban, a tereken, egyéb nyilvános helyeken, az igehirdetésekkel egybekötve is, sokszor azok helyett. Még egy közelebbi példa a magyarok ősi demokratikus szellemiségéról: Amikor az 1832-36-os országgyűlésen az örökváltság ügyében Kölcsey Ferenc mint Szatmár-megye egyik képviselője kénytelen Pozsonyból Szatmárba visszautazni, mert a választók véleménye megváltozott a kérdésben, az országgyűlés várt az üléssel a visszaérkezéséig. Amit az akkori tiszai árvizek ráadásul akadályoztak is. A képviselő a képviseltek érdekeit és véleményét volt hivatott képviselni. Mellesleg a legfontosabb ennek a képviseleti rendszernek mihamarabbi visszaállítása lenne a legfontosabb társadalmi és közérdek! Nyilván ma az általános szavazati jogok megtartásával. Ahol a képviselők fizetését is a választók állapították meg. Nem véletlenül próbálja meg a FIDESZ gőzerővel bebetonozni a törvénytelenséget évtizedekre (századokra) !!!!???

  • Kedves Gábor!

   Nagy tisztelettel üdvözöljük itthonról! Gondolom lélekben azért velünk volt, van. Nekünk már ez is sokat jelent! És köszönjük hogy reflektált a jelen írásunkra, mely az első konkrét demonstráció beszámolója, melyet alapítványunk szervezett.
   ui: Remélem hogy nem is az utolsó…

 2. […] Drábik János, fogalmam sincs kicsoda, de történetesen igaza van. […]

 3. […] a csuda az a Drábik János? szerző: admin, on szeptember 20th, 2011 Drábik János, fogalmam sincs kicsoda, de történetesen igaza […]

 4. […] Gyermekotthon lakói részére, szeptemberben fontos társadalmi kérdésben is szerepet vállalva Szimpátia Szeretet Demonstrációt szerveztünk Izland konzulátusa mellé, illetve a virtualitás teréből kilépve decemberben […]

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL