ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Krumpli 2

by / csütörtök, 28 június 2012 / Published in Élelemtermelés, Jegyzetek, News
5183179_nagy

Június 10-ei cikkünkben már írtunk a kísérletről, most egy székelyföldi példát is megosztunk. “Internetes keresgetéseim közepette találtam egy angol fórumot, ahol arról beszélgettek, hogyan lehet pityókát termeszteni használt lejárt autógumikban. Mondanom sem kell, hogy nagyon megtetszett az ötlet és úgy döntöttem én is kipróbálom.

Beszereztem pár darab autógumit, és nekiláttam a kísérletezgetésnek.
Tehát ahogy olvastam a következő a tennivaló :
– kerítünk legalább 2 darab használt gumit
– az egyiket letesszük a földre (fontos, hogy termőföldön legyen a gumi, hogy érintkezzen a talajjal)
– megtöltjük félig termőfölddel, és bele helyezünk 3-5 darab magnak való pityókát, amit előzőleg egy kicsit csiráztattunk. figyelünk arra, hogy a pityókákat egyenletesen osszuk el a gumiban. Ha kisebb a gumi (normális személygépkocsi) akkor elég 3 darab pityóka, ha nagyobb a gumi (busz, kamion gumik) akkor lehet több pityókát is beletenni.
– miután beraktuk a magokat, feltöltjük a gumit teljesen földdel, és rá helyezzük a második gumit.
– egyik előnye ennek a pityókatermesztési módnak az, hogy korán el lehet a pityókát ültetni, mert a fekete gumi melegen tartja a pityókákat, és nem fog a fagy ártani nekik. Ezért fontos, ha a még számítunk fagyokra, hogy a második gumit takarjuk le egy üveglappal vagy átlátszó műanyagfóliával.
– ha nem szárad ki a föld és nem is hűl le túlságosan akkor 4-5 hét múlva már láthatjuk kibújni a zöld hajtásokat a földből.
– ahogy a pityóka szárak felnőnek a második gumi szintjére (vigyázva arra, hogy a gumit fedő üvegnek ne nagyon nyomódjon neki, mert ha fagy lesz akkor az üveghez érő szárak le fogynak fagyni), megtöltjük a második gumit földel, úgy, hogy a növényekből 5-10 cm hosszú darabot kint hagyunk. (ha teljesen elföldeljük a növényt akkor valószínűleg meg fog halni)
– felhelyezzük a harmadik gumit, és ha még mindig tartunk fagytól akkor a harmadik gumira helyezzük az üveglapunkat.
– ezt fojtatjuk addig még 5-6 gumi kerül egymásra.
Észrevételek:
Mivel az idén volt az első alkalom, hogy kísérleteztem az autógumiba termesztett pityókának a módját nem igazán dicsekedhetek nagy hozammal. Ennek több oka is volt észrevételeim szerint:
 • túl későn ültettem el a pityókát (május vége felé)
 • hagytam hogy a szárak hozzáérjenek az üveghez ezért lefagyott nagy része a leveleknek (később úgy tűnt, hogy helyrejött a növény)
 • túl nedves volt a föld a gumikban, ezért több szár is lerohadt (agyagos a föld a kertben)
 • nem árnyékoltam a gumikat a nagy melegekben
Tudnivalók:
Utánanéztem pár dolognak a pityókával kapcsolatosan.
 • a pityóka a savas talajt szereti (PH 4.5 – 5.5 között)
 • ha a talaj hőmérséklete meghaladja a 23 C fokot akkor nem fog gumókat termelni a növény
 • ha túl sok gumit rakunk egymásra akkor a növény minden tartalékát a szárak növelésére fogja fordítani és nem a gumók termelésére
 • nem szabad túlzásba vinni a talaj nitrogénezését
 • nem szabad túlságosan nedvesen tartani a talajt mert berohadnak a növények (ahogy nálam is történt)
 • nem szabad a nyári meleg napsütésnek kitenni, árnyékolni kell vagy lemeszelni a gumikat.
 • jó minőségű és egészséges magokat kell ültetni, amin nyoma sincs betegségnek, és minimum tojás nagyságú (ha nagyobbak a magok az csak előny)
Én összesen három gumitornyot építettem, ebből kettőt egyszerre. A magokat egy barátomtól kaptam (téli pityókájából megmaradt kicsirázott pár darabot).
Ezek közül már egy tornyot megbontottam, és nem volt benne csak három darab új pityóka, tehát a magokat visszatermette :).

 ( így nézett ki az  első torony három kerékkel, és a negyedik előtt )
A másik toronynál még zöldek az indák ezért nem bontottam még meg, várok addig amíg leszáradnak.
A harmadik toronyt pár héttel későbben ültettem, a magokat a Magyarországon kitermesztett Sarpo Mira nevezetű pityókából raktam, ennek is még szép zöld az indája.Ez a harmadik torony ígéretesnek mutatkozik, ha megbontom készítek pár képet, és megosztom veletek.
Mindent összevetve szerintem az autógumiban termesztett pityóka egy jó kis megoldás a kis helyen történő, kevés fizikai megterheléssel, vegyszer nélküli pityókatermelésre.
Mindenképp érdemesnek tartom tovább kísérletezni.”
Forrás:

Share and Enjoy

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL