ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Krumpli

by / vasárnap, 10 június 2012 / Published in Élelemtermelés, Jegyzetek, News
08

Antal Vali: Ami erre a kísérletre késztetett: 1 m2 szabad felületen (állítólag) egy 4 tagú család éves krumpli mennyisége megtermelhető. Erre egy speciális „építményre”, vagy tartóedényre van szükségünk, amivel kb. 1,5 m magasságig építhetjük a krumpli ágyásunkat.

A módszer: kb. 20 cm vastag földre helyezzünk sűrűn a már csírázó, szép, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot (aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt stb.), majd erre 5-10 cm földet. Amikor a növényi hajtások megjelennek a földfelszínen, ismételten szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot, majd pedig erre 5-10 cm földet. Ekkor megint várjuk meg a hajtások megjelenését, és szórjuk rá újabb mulcs, majd földréteget. Ezt az „építkezést” egészen a krumpli-felszíntől számított kb. 1,5-es magasságig folytathatjuk. Az így termelt krumpli az építményünk teljes magasságában végig, krumpli gumókat fog hozni.

Nagyon érdekesnek találom a módszert, mivel kis helyen lehet sok krumplit termeszteni, elmarad a gyakori kapálás, elmarad a krumpli feltöltése, a termesztés végére (melléktermékként) pedig egy érlelt komposztot is kapunk. Növényszakértő barátom ajánlotta, hogy csináljak egy másikat is, amit Pí vízzel locsolunk, ugyanis a Pí víz még jobban elősegíti a növények növekedését. (És majd összehasonlíthatjuk az eredményt. De ezt most idő hiányában nem próbálom ki.)

Tavaly hallottam erről a módszerről először. Egyenlőre csak, kb. 70-80 cm-nél tartok a „krumpli toronnyal”, de a hajtások még mindig vadul törnek az ég felé….

Meg kell vallanom, nagyon lazán kezelem a dolgokat, a gazt csak úgy egészben szórogatom bele a földbe, semmit sem aprítottam rajtuk…”.

Forrás:  http://vip.sugovica.hu/Dudas/Jeno/vtm/Baja.htm

Share and Enjoy

4 Responses to “Krumpli”

 1. Urkon Elemer véleménye:

  SZeretnek bovebb informaciot;milyen nagyoknak kell leniuk a hajtasoknak,amikor ra kell szorni a mulcsot,mikor kell elulteni,es menyi idore erik be az egessz termes?
  Tisztelettel;
  Urkon Elemer

  • Szabó Klára véleménye:

   Elemér, ha megengeded, mint magánvélemény, elmondom a javaslatom. Aratás után még lehet ültetni krumplit, ezt hivják tarlókrumplinak /ez az időszak kb most van, de nem később/ , Amint kibujtak a hajtások, szerintem2-3 cm, jöhet rá a mulcs, ha nagy hajtásokra teszed, letörik. Én ma készitettem elő, holnap megy bele a krumpli. Összel jöhet a szüret. Sok sikert mindkettőnknek.

 2. most meg el lehet kezdeni?

  • Szerintem igen. Na nem azért mert értek hozzá, de annyira tetszik az ötlet, hogy 10 napja elkezdtem, és tegnap már ki is bújtak az első hajtások. Holnap már rakom is a következő réteget. Az viszont érdekelne, hogy mi a legkésőbbi időpont, amikor még szüretelhető ez a “dobozos krumpli” ? Üdv mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL