ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

"Emberkísérlet" Szeged mellett

by / szerda, 21 március 2012 / Published in Élelemtermelés, Energiaellátás, Jegyzetek, News, Otthonteremtés
2

Szeged – Külső segítség nélkül, teljesen önfenntartó módon próbál megélni egy Tápé környéki tanyán Paulovics Péter. A kísérletnek az is része, hogy hagyományos módszerrel gyújt tüzet, és saját maga épít házat, kemencét.

– Két dolog van. Szeress a szabadban lenni; engem megnyugtat, és fizikailag rendben tart. Jobban érzem magam otthon, mint a városban, ott nem tudtam megtanulni, milyen rugóra járnak a dolgok. Itt egyértelműbb. A másik, hogy értsél hozzá. Nehezen adja meg magát a föld, de ami magától jön, az nagyon jön – foglalta össze Paulovics Péter egy hosszú beszélgetés lényegét és több év tapasztalatát.

A biológus, aki a Csemete egyesület társelnöke volt, Tápé határában él egy tanyán. Kísérletezik: önfenntartó akar lenni. Annyira, hogy külső segítség nélkül is meg tudjon élni, és lehetőleg egyáltalán ne legyen szüksége pénzre.

Infrastruktúra nincs a tanyán, tehát rezsiköltség sincs. Péter náddal fűt, és faggyúgyertyával világít. A petróleum vésztartalék. Az ásott kút vizét öntözésre használja, az ivóvizet artézi kutakról viszi, kerékpáron. Zöldségeket termeszt, gyümölcsöst nevel. Kísérletezik, nemesít, mert – mint mondta – minden mag külön genetikai kombináció, 10 év alatt kifejlődik a körülményekhez leginkább alkalmazkodni képes típus. A kunyhó – amelyben már két telet kihúzott – oldala úgynevezett paticsfal, amely sárral vagy agyaggal betapasztott vesszőfonadék alkotta falat jelent. Az építésben barátok segítettek, de a kemence saját készítésű. Az ajtóban birkabőr, a kunyhó előtt orgonabokrok.

– Ez kísérlet arra, hogyan lehet elszakadni. Függetlenebb vagyok, mint az átlagember, mert nincsenek gyerekeim. Megtehetem, hogy hetekig nem megyek haza Szegedre. Csalódtam a civilizációban. Fő hivatásomat, a természetvédelmet sem találtam elég hatékonynak.

Paulovics Péter szerint, ha megfelelően gazdálkodik valaki, egy családra 5 hektárnál kisebb terület elegendő. Nem csak az ehető ugyanis, amit kapálni, óvni, öntözni kell, hanem például a vadon növő pásztortáska, keszegsaláta, fényes laboda, szegfűgomba, kucsmagomba is.

Állatok egyelőre nincsenek – kivéve a macskát, amelyet, ahogy viccelődve megjegyezte, beszélgetni tart –, mert nem tud állandóan a tanyán lenni. Többek között például azért, mert Makón énekel egy kórusban.

A 43 éves férfi felesége Szegeden lakik, ezért Péter egyedül van a tanyán, de nem tervezte, hogy remete lesz. Szerinte közösségre szükség van, mert a munkát meg kell osztani, a megszerzett tudást át kell adni. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a saját teljesítményével, így válaszolt:

– Ha azt nézem, hogy mi a várható élettartamom, sokkal jobban kéne haladnom. Mindig késében vagyok mindennel. Akartam régi módszerrel bőrt kikészíteni, de hihetetlen, mennyi időt vett el, és jött az ásás, ami fontosabb volt. Nem lehet ennyi frontot tartani.

Forrás: http://www.termelotol.hu/hirek/emberkiserlet-egy-tapei-tanyan

Share and Enjoy

One Response to “"Emberkísérlet" Szeged mellett”

  1. Minden tiszteletem az övé.
    Kevesen lennénk képesek erre.

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL