ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Emberiseg.hu – Önellátó hálózat

2012. március 11-én látogatást tettünk Visz-en, ahol megnéztük a feldolgozó üzemben rejlő lehetőségeket. Az alábbi két kisfilm beszámol a látogatásról, valamint pár percben bemutatja a hálózatunk működését.

Az alábbiakban a látogatás előtti beszélgetés és tervezgetés anyaga látható:

Képzeld el, hogy a saját személyes kódoddal belépsz az Interneten a saját áruházadba. Ott egy számítógépes program segítségével felmérheted a saját és családod számára szükséges havi vagy heti szükségleteket friss zöldség, gyümölcs, különböző egyéb készítmények tekintetében.

Eztán előre eldöntheted, hogy mire lenne szükséged a következő napokban, leadhatod a megrendelést, majd az előre egyeztetett időben, az előre egyeztetett helyen és módon át is veheted a megrendelt árut…. (Klikk a folytatáshoz a részletekre!)

Ebben eddig semmi szokatlan nincs, hiszen az e-kereskedelemben ezek a dolgok már évek óta megszokott folyamatok. Csakhogy!

Csatlakozz az Önellátó hálózathoz a FaceBook-on:
http://www.facebook.com/events/374833669201099/

Az emberek zöme ma különböző multinacionális bevásárlóközpontokban szerzik be az élelmiszereiket, ahol enyhén szólva is kétséges, hogy mi miből, honnan származik.

Jobb esetben ellátogatnak piacokra, kisboltokba, és helyi termelőktől vesznek termékeket.

A legritkább pedig az, amikor maguk termelik meg saját élelem szükségleteiket.

Mi egy újfajta megoldást kínálunk erre: létrehozunk egy szövetkezetet, amelyben mindenki egyenrangú tag lesz. Ebben minimum 200 családot, illetve szövetkezeti tagot szeretnénk tömöríteni. Lehetőségünk van arra, hogy igen kedvező áron kibéreljünk egy jól felszerelt, ám jelenleg nem működő kisüzemet, ahol a különböző élelmiszereket nagyon sokféle módon lehet feldolgozni, tárolni.

Az üzem újraindítását közös erővel oldjuk meg, amelynek költségeit szövetkezeti tagi befizetésekkel oldjuk meg. Ez tagonként nem haladja meg az egyszeri 15 ezer forintot. A beérkező pénz egy közös kasszába kerül, amelynek útját minden szövetkezeti tag percről percre nyomon követheti a szövetkezet Internetes oldalán. Itt kiderül, hogy mikor mi történik, mire megy a pénz.

Az üzem beindításával párhuzamosan megkezdődik a kínálati paletta kialakítása, valamint az igényfelmérés. A tagok a már említett űrlap segítségével közösen eldöntik, miket dolgozzanak fel a kisüzemben.

Miután az üzem indulásra készen áll, a következő hónapban befizetett összegekből már friss- és késztermékeket kapnak a szövetkezet tagjai.

Ráadásul – noha személyesen nem kell jelen lenniük minden folyamatnál – mégis nyomon követhetnek mindent, ami történik.

A szövetkezet tagjai pontosan tudni fogják, hogy az alapanyagként használt élelmiszerek kiktől, honnan származnak, mert valamennyit bemutatjuk kisfilmeken az Internetes oldalon. Az oldalon az is nyomon követhető lesz, hogy az adott termékek milyen fázisokon mennek keresztül, kik, hogyan dolgoznak vele, amíg a termőhelytől a saját kis üzemünkön keresztül eljut hozzájuk.

Ma melyik boltban vásárolt termékről mondható el, hogy pontosan tudjuk, hol termett, ki dolgozta fel, mi került bele plusz adalékként, és hogyan jutott el az asztalunkra?

Az eredmény az lesz, hogy a szövetkezet tagjai úgy jutnak kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült élelmiszerekhez az év 365 napján, hogy egyrészt ismerik a gyártási folyamat minden részét, másrészt sokkal jobb áron kapnak meg mindent, hiszen a láncolatból kikerül a nagykereskedő, a kiskereskedő, a feldolgozó és a szállító haszna azáltal, hogy a termelőtől átvett élelmiszerek rögtön a szövetkezethez, azaz hozzánk kerülnek.

Hogy milyen termékeket tudunk majd önmagunknak kínálni, csak rajtunk múlik. Közösen döntünk arról, hogy milyen fejlesztéseket hajtsunk végre, hiszen az üzemet mi béreljük, mi működtetjük, mi tartjuk fenn, és a feldolgozott termékeket is mi fogyasztjuk.

Ha felkeltetük az érdeklődésedet, jelentkezz, már most kezdjük szervezni a minimum 200 csatlakozót Budapestről és Kaposvár környékéről – valamint a kettő közti útvonalról (logisztikailag fontos): Siófok, Székesfehérvár

További tudnivalók a hálózatunkról itt: http://www.emberiseg.hu/portal/blog/2012/03/emberiseg-hu-eletmod-klub-onellato-halozat/

Jelentkezés: info@emberiseg.hu

Share and Enjoy

8 Responses to “Emberiseg.hu – Önellátó hálózat”

 1. REICHENBACH OTTÓ JÁNOS véleménye:

  Üdv. minden kedves meg élni akarónak mondom,PÁKOZDON napi szinten lehet autóról konyhára valót vásárolni őstermelők üzemeltetik.Lovasberényben tej is szerepel a választékban,méghozzá olyan minőségben,hogy abból túrót is és tejfölt is lehet a hozzá értőknek készíteni!Igazi habos tejfölös áru!Sukorón hús termékeket mozgó árusoktól vehetünk,de azt tudni kell,hogy minőségi igazán szálkás anyagot nem tudnak másképp termelni,csak ha rendes táplálékkal etetik az állatokat!Az az ár amit kérnek érte,meg éri,mert ha meg eszed tartalma van!Nem puffasztott tápozott vizes húst eszel!

 2. Már van egy ehhez hasonló, évek óta működő, országos hálózattal rendelkező magyarországi szolgáltatás :-)
  http://www.magyarcsaladellato.hu/

  Lehet érdemes lenne velük összefogni 😉

  • Velük biztosan nem,egy dilettáns banda a tapasztalatom szerint.Az alapélelmiszerek nagyon drágák,a 100%-os gyümölcslén kívül,mert az meg nagyon olcsó és szuper minőségű is,csak éppen megromlik,s nem cserélik vissza ahogyan azt ígérik a honlapjukon!

 3. A dolog nagyon jó,végre valami konkrétum.Ami még szebb lenne,ha ezt nem egy szövetkezetben csinálnátok meg,hanem egy egyesület keretein belül,vagy valami olyan más módon(egyház),hogy ne kelljen semmiféle adót fizetni,s ezzel eltartani ingyenélőket!

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL